A varász titka…

Katalin varásza abban rajlett, hogy titokzatos volt, és csak nagyon keveset lehetett tudni a magánéletéről, amely azonban annál szomorúbban alakult. Essen pár szó a művésznő kevésbé ismert oldaláról – a valódi személyiségéről valamint az 1944 utáni időszakról.

 

Katalin minidig disztingvált volt. Nem szerette a tömeget, az összejöveteleket, a zajos társaságot. A baráti köre nagyon szűk volt. A magánéletéről nem beszélt, de nem is engedet senkit magázóhoz közel. Ha csak lehetet távol tartotta magát a nyilvánosságtól. Szeretett utazni, és ha csak lehetet utazott. Pl. Brioni szigeten tanult meg golfozni, körüljárta egész Európát és Egyiptomot is. Leggyakrabban inkognitóban.Sokat olvasot, sétált, biciklizett, zongorázott. Utálta a levélírást és imádta a telefont. Szerette az ezüstöt és a porcelánt.  Az 1939-1944 között gyakran megfordult Palics-fürdőn is, menekülve a rajongók elől.Egyes információk szerint Petrovics Iván , Karádyinak ajándékozta Palicsi villáját, amelyben ma a Palicsi könyvtár van. A férfi nagyon szerette Katalint és abban a reménykedett, hogy a művésznő több időt tölt majd Palicson.  Katalinnak sok rajongója volt, sokan próbáltak a szívbe férkőzni, de sikertelenül.

Kardy+Katalin+KardyKatalin

A filmekből kialakult vélemény az személyiségéről merőben ellentétje volt a valódi természetének és viselkedésének.  A művésznő soha sem élt „nagylábon”. A jövedelmét elsősorban ingatlanba fektette.

 

emléktábla

 

 

Három lakása volt, az V. kerület Kaas Ivor (ma Nyári Pál) utca 9. Számú héz első emeletén egy 78 m2 lakásban – ma emléktábla őrzi nevét a ház falán.

karady villa

Ezzel párhuzamosan a Lepke utca 26. Szám alatti villában is lakik. dővel Ujszászy ezredes, a vőlegénye ajándékaként a nevére írják a Művész utca 6. Szám alatt található házat is.

Müvész utca

A Művész u. 6 sz. alatti villa ma

Az 1940-es éveket zömmel a Nyári Pál utcai lakásban töltötte, de a szomszédok sem tudták sokáig hogy közöttük él Inkognitóban járt-kelt.

Nyari pal ut.

Nyári Pál. u.9. első emeleti lakás Katalin tulajdona

Elszigetelődése fokozatosan erősödik a szélsőjobboldal előretörésével, már a betiltását megelőző időszakban is. A dolgot még tetézi egy, ma már legendaszámba menő szerelmi történet, amely Ujszászy Istvánhoz köti. A német bevonulás után elvesztette szerelmét – közvetlenül a háború vége előtt kivégezték.

Karády Katalin

Othonában

A nehéz háborús időkben Karády számos emberen segít, főleg gyermekeken. Erről nem szívesen beszélt soha. Katalin egy alkalommal így nyilatkozott: „Gyenge lelkületem nem bírta elviselni, hogy tízezrével viszik az embereket a vagonokba, a halálba Ennek ellenére nem politizáltam akkor sem. Segítettem, bújtattam, hiszen három lakásom volt akkoriban, s ha már elvittek valakit, utánamentem és kihoztam Kistarcsáról is. „ A Kárády ellen fellépők egyik vádpontja, hogy az „egyértelmű rendelet” ellenére nem bocsájtja el másvallású alkalmazottait. Így ő törvénysértő. „.. Arra a kérdésre, hogy miért dolgoztattam velük, valami olyasmit válaszoltam, hogy – mert, kérem, emberileg sajnálom őket” – mondta Karády.

Kardy+Katalin+karady+katalin+023

 

1944. április 18.-án Katalint a Gestapó letartóztatta, kínozta és három hónapig fogva tartotta.  Letartóztatásának másnapján a nyilas kormány dalainak sugárzását és Katalin szereplését betiltja, számait és dalait „defetistának” bélyegzi, „a magyar lélektől” idegennek tartva.  Katalin teljesen meghasonlott, a németek minden emberi méltóságtól megosztották. Egyszer azt nyilatkozta „Az volt a bűnöm, hogy ember voltam az embertelenségben.” A végső csapást mégis szerelme, Ujszászy István halála jelentette.

Ujszászy

Karády Katalin vőlegénye

Ujszászy István  (Nagykőrös 1894.08.30.-19948?) vezérőrnagy

Karády és Újszászy lapcsolata 1940 februárjában kezdődőtt.A sajtó természetessen szenzáció után vadászva hireket próbáltak fabrikalni de sikertelenül – minden cssak találgatás mradt.  Szrelmüket nem ingatta meg sem a sajto, a pletyka, a háborős viszontagságok, és a Gestápo kinzása sem.  A vezérőrnagy hűséggel és odaadással szerette kedvesét és el is jegyezte Katalin de ha háborús események miatt az esküvőt a háború befejezése utánra tervezték. Vonzalmuk kolcsönös volt. Katalin a férfit rajongással szerette és tisztelte. Életet jelntette számára, amit Istvan halálával maga is elveszített. A fájdalom és gyász kedvese után élete végeig megmaradt. Már soha nem tudott teljes szívből nevetni. Már nem bizott meg soha tobbé a férfiakban. Az embereket nem engedte közel magához. Emberi kapcsolatot nem teremtett.

 

Egy tál lencse

Egy tál lencse

1945-1950 között Karády egyre jobban háttérbe szorul a magyar filmgyártásból, sőt, bekövetkezik az, hogy teljesen nélkülözik, ami nagy változás korábbi filmkarrierjéhez képest. Az államosítások ideje alatt, a politikai váltás szele végleg lesöpri a színpadokról. Elsőször csak filmjeit tiltják be, később ő maga sem kívánatos a pesti színpadokon.

 

Barátnőjének, Frank Irmának, fogalomszámba menő kalapszalonja volt Pesten, a legjobb helyen, a Váci utcában, ami rendikül jól prosperált egészen az államosításokig. Azt követően még egy kis ideig működött a szalon, de 1950-ben végérvényesen felszámolják az üzletet. Frank Irma számára élhetetlenné válik az ország, mint „kapitalista” nemkívánatos személy számára, kimondatlanul is. A két barátnő már 10 éve tartó barátsága erőt ad mindkettőjüknek egy új kezdésre.  Mindkettőjüket a rendszer megfosztott mindentől és veszíteni való már nem volt. 1950 végén Irma emigrált Salzburgba.

szombathely kovács szálloda

Szombathely Kovács Szálloda

1951. Február 18.-án  érkezett Karády Szombathelyre egy fellépésre, majd a patinás Kovács Szállodában töltötte utolsó éjszakáját magyar földön,  majd a átlépte az osztrák határt.  Ezzel kapcsolatban azt mondta:” A lelkivilágomat teljesen tönkretették abban az időben. Szombaton reggel bezártam a villám ajtaját és eljöttem….” Salzburgban telepedik te Irmánál, majd egy-egy évet Svájcban és Brüsszelben élnek és 1953 tavaszán Brüsszelből hajóznak Brazíliába. Először Sao Paolóban indítottak vállalkozást a divatszakmában. 1968. Augusztusában Dr. Varga László ügyvéd összeköttetéseinek köszönhetően megkapták a letelepedési engedélyt az Egyesült Államokban. New Yorkban a 80. Utca 245-ös számú háznak 11. Emeletére költöznek. Kalapüzletet nyitottak a Madison Avenue-n Frank Irmával. A szalonnak hamarosan nagyon jó híre megy. Kuncsaftkörük pedig a magas üzleti és művészeti körökben is népszerű lesz.  Még Nancy Reagan is nálunk rendelte kalapjait.

original

New York 245 East 80th Street

1969. március 30.-án, 18 év szünet után lépett újra színpadra a New York-i Hunter College előadótermében. A kétezres befogadóképességű nézőtérzsúfolásig megtelt, a helyi magyar sajtó Karády visszatérését ünnepelte.

13_Karady_Katalin_az_amerikai_allampolgarsag_atvetelekor_1970es_evek

Katalin New Yorkban az amerikai állampolgárság megszérzésekor

1969. május 17-18.-án Kertész Sándor meghívására fellépett a Torontói Művész Szinház keretében rendezett Békebeli vidám majális című összeállításban. Az előadást a Central Technical School színháztermében tartották, amelyet egy héttel később Montrealban a Plateau Hall-ban megismételtek.

1970. május 24.-én Polgár Tibor zeneszerzővel (Emlékeztetőül Polgár volt a „Halálos Tavasz” c. film zeneszerzője, aki úgyszintén emigrált Kanadába ) önálló koncertet adott a Torontótól egy órára fekvő (Cambridge-Kitchener-Guelph) között lévő Kossuth Házban. A fellepésnek hatalmas sikere volt.

Karady Torontoban

1971. februártól májusig, Svéd Sándor operaénekes, Körmendi Vilmos zeneszerző és Felföldi Anikó színésznő társaságában koncertkörúton vett részt Amerika és kanadai magyar lakta városokban. A turné befejeztével minden további fellépéstől elzárkózott.

_Honthy_Hanna_vendegszereplese_New_Yorkban

Az egykori partner, Honthy Hanna vendégszereplésekor New Yorkban

1972. augusztus 30.-én két segéykoncertet adott a New Yorki-i Madison Squer Gardenben az Elephant’s Memory nevű zenekar kíséretével. Ezek voltak az utolsó teljes koncertjei.

1947

A Medison Squer Gardenben

New Yorkban nem foglalkozott azzal, hogy mit hisznek róla az emberek. Nem is akarta felfedni a valóságot. Filmet sem engedett magáról forgatni, pedig Sándor Pál és Zsombolyai János kiment hozza New Yorkba, de a kamera előtt nem volt hajlandó beszélni, sőt, azt is megtiltotta, hogy totálnál közelebbi plánban filmezzék. Okos nő lévén pontosan tudta, hogy az itthon élő kultuszát nem szabad lerombolnia azzal, hogy hetven éves korában engedi magát közeliben filmezni. Sándor Pál kérdésére: Hogy szeretne megmaradni a nézők emlékezetében? – „ A régi filmjeimben, ahogy azokban látnak. „ „Szeretném elhinni, hogy régi barátaim nem gondolják rólam, hogy megváltoztam. Ma is ugyan olyan vagyok, ahogy akkor ismertek. Szerényen élek, szeretem az angol kosztümöket, az egyszerű sima vonalakat, irtózom a hazug fodroktól és az álrüssöktől, az egyszerű pozitív öltözködésben hiszek. Lapos sarkú, angol cipőt hordok, bő és szoknyát, nyersselyem angol blúzt, igazán csak arra vigyázok, hogy az vakítóan tiszta legyen. Konzervatívan öltözködöm. A borjúpörköltet nem adom oda a világ legfinomabb lazacáért. „

Katalin egyszer azt mondta: „Tudom, hogy a sztárélet nem tart örökké és az utam a majdani öregség felé nem lesz rózsákkal telehintve. De egy biztos: az a szabályszerű elszegényedő öregség hiába is les rám – én ki fogom kerülni.!”

karady

Karády a szépsége mellett intelligens nő volt.  Tudta, hogy a nyilvánosságra lépő embereknek vállalnia kell, hogy eleve boncolják. Titokzatosságával kiváltotta az emberek kíváncsiságát, a pletykákat sosem cáfolta, a róla megjelenő cikkekre soha sem reagált. Megmaradt a saját világában. Érdekes jelenség, egészen példátlan, ahogy emlékét megőrizték a mai napig.  Hiába írta meg ő maga pályakezdésének történetét, hiába jelent meg róla tucatnyi könyv, visszaemlékezés, interjú, a személyét körüllengő titkok megmaradtak. Arról is gondoskodott, hogy halála után se legyen másképp: idős korában sem vallott magáról, emlékiratokat, naplót nem hagyott hátra. Életének egyes mozzanatai ezért váltak pletykák, találgatások célpontja.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR