A végzet asszonya….

Máról holnapra Katalin szex szimbólum lesz, és egyfajta eddig csak álomképekben létező nőideált varázsol hús-vér formában a nézők elé. Az önálló, modern nő, aki megáll a lábán, nem kér a férfiak pátyolgatásából, a vonzerejével és eszével is érvényesülni tudó femina eddig minden téren idegen a magyar filmgyártásban. Filmjei merész újítást hoztak a magyar mozikba. Meg merték mutatni azt, hogy egy férfi nem csak a családi békére vágyik, sőt sokkal jobban izgatja egy nő szexualitása. A Karády filmek merték először felvállalni, hogy a férfiakat legtöbbször a szexuális vágyuk irányítja, hogy a démoni nőt egyáltalán nem olyan egyszerű semmisnek tekinteni, mint ahogyan ezt az első generációs filmek ábrázolták. Megváltozott az alapvető szemlélet a nőkkel kapcsolatban, elkezdődőt egy átmeneti időszak, melyben a nő már nem csak, mint „szükséges szerelmi szál” jelent meg, hanem a férfival egyenrangú főszereplővé lépet elő, emancipálódott.  Ezekkel a filmekkel kezdődött az a tendencia is, hogy egy férfi és nő között létrejött kapcsolatnak nem feltétlenül kell házassággal végződnie. Széles skálán mozognak bennük a férfi-nő nexus lehetséges alternatívái, egy filmen belül is többféle nőiességet használ, megadva ezzel a partnereknek a hozzá való különböző viszonyulás lehetőségét.

karady_katalin_5

 

Karády berobbant hát a film világába, és diadalútjának négy esztendeje alatt – 1939 és 1943 nyara között – 22 filmet forgat.  A filmek kapcsán fókuszba kerülő művésznő körül minden apró részleteiben kidolgozott sztárkultusz épül ki rövid idő leforgása alatt.

2_5

 

Katalint letisztult, kissé maszkulin stílus jellemezte nem kevés erotikával fűszerezve. Gyakran viselt nadrágkosztümöt, zakót, inget, nadrágot, jellemzőek voltak az egyszerű derékvonalon szűkülő, Á vonalú ruhák és a kényelmes, nem túl magas sarkú cipők. Filmjeiben pl. nadrág kosztümben jelenik meg, kalapkölteményekkel, jelezve hogy a maszkulin és feminin jegyek egyaránt egy testben is képesek megjelenni. Sokan mind ezt erkölcstelennek bélyegezik. Hivatalos helyeken, is mint pl. a parlamentben is többször napirendre tűzték és felszólaltak ellene, Karádyt erkölcstelenséggel vádolva. A kor férfiemberének a negyvenes években még mindig nehéz volt elfogadni, hogy a nők pár lépéssel arrébb állnak a tűzhelytől.

karady bicikli

 

 

Szoborszerű megjelenése valamiféle mártírságot, elfojtott szenvedést, tudatlan női kegyetlenséget, hűvös tartózkodást, megfontolt komolyságot adott a filmbéli szerepeihez.  Bársonyos, mély, búgó hangja, lazán fésült hullámos haja, sötét ajkai és az állandó kelléke, a cigaretta szex szimbólummá tették.  Feminista kiáltvány volt ez a korszak jellemző vonása. Meg akarták mutatni milyen egy önálló, modern nő, aki vonzóerejével és eszével is egyaránt képes érvényesülni. A szakemberek nőiességgé kovácsolták a férfiasságot, erénnyé tették a hibát. Ez volt a sztárráválás egyik fő eszköze.

karady_katalin_6

 

Egyed Zoltán az hollywoodi sztárok mintájára gondoskodott arról, hogy Katalina a civil életben is teljes mértékben sztár legyen. Megjelenéséhez és sztárkultuszához hozzátartozik az elegancia, amelyről Geiger Pál gondoskodott, a színház világhíres ruhamestere, tervező-szabó mester. Robosztusságából divatot csinált.  Egyéniségéhez illő fiús-férfias szabású nadrágokat adott rá, férfiingeket kihajtott gallérral.  Akkoriban kezdődött a női nadrágviselése, s mivel Karády is hordott ilyeneket, egy csapásra divatba jött.  A női öltözék elférfiasodásának egy oka a háború előszele, majd kirobbanása volt. Megjelentek a magas válltömések, a military stílusú ruhák, a merev anyagból készült, karcsúsított kabátruhák és a már említett kosztümök.  A 30-as évek lágy nőiessége, Poret és Chnel újításai után meghökkentő látványt nyújtott az ismét karcsúra szorított derék és vastag bőröv. Katalin új stílusú ruhakölteményei szenzációszámba mennek –mondhatjuk, divatot diktált.

Karady-Javor

Karády Katalin és Jávor Pál stúdión kívűl

 

Saját cipésze volt, egyedi tervezésű táskákkal és kiegészítőkkel. Öltözködésében meghatározó elem volt a kor kedvelt kiegészítője a kalap.  Különleges kalapjait Frank Irma tervezi és kivitelezteti a neves Váci utcai szalonban. Kalapkölteményei között egyaránt találkozunk kisebb és nagyobb méretű darabokkal, különböző stílusokban. Leggyakrabban széles karimájú kalapot adtak rá, amely árnyékolta az arcát, növelve ezzel alakjának titokzatosságát. (Karády és Frank Irma barátsága évtizedekig fennmarad, pontosasban Irma haláláig.)

Karadi kalap 350x230

 

Nagy sláger volt a dauerolt vagy csak egyserűen csavaróval elkészített hullámos haj, ami Karádynál is jellemző hajviselet volt. Jellegzetes hajviselete – utánzói révén – divatot csinál, az ún. Karády-frizura, a negyvenes évek tipikus hajviselete.

karady-katalin-szabadkan

 

Karády szabadkán a rajongók között

Az igazi díva stílushoz tartozott az „automobil” is. Egyed Zoltán például Karády számára Mercédesz gépkocsit „javasol” amellyel azonban nemsokára számos kellemetlenség párosul. Természetesen nem a gépkocsi minősége okán, hanem mert a sztár autójáról a jól ismert karikába foglalt jelvénytől fogva minden lehető mozdíthatót elemelnek a hűséges rajongók, letörnek, sőt üzenetekkel írják tele. A művésznő emiatt aztán hamar túlad a gépkocsin, és egy zárt, kevés kiálló és letörhető szerkezettel rendelkező gépkocsira vált át.  Az erotikusan búgó hangú Katalin igazi hisztériát váltott ki megjelenésével. Kocsijáról rajongók tördeltek le emlékeket, nők ezrei utánozták elegáns ruháit, frizuráját.

7_A_legujabb_bundaviselet

 

Karády maradéktalanul eleget tett a sztárság minden feltételének, hogy hogyan lehetett ekkora sikere egy színésznőnek rövid pályafutása alatt, arra talán az a válasz, hogy újdonság volt a megjelenése, a hangja, a termete, és az eddig filmen egyáltalán nem jelenlevő szexusa. A megjelenése hihetetlen szerencsés időpontban érkezett a filmes világba. A háborús szelek hatására a vígjátékok korszaka leáldozott. A háború kitörésével egy időben egyre nagyobb keletje volt a melodrámának és a film noirnak, hiszen témájában és hangulatában e kettő az, amely a háborús fenyegetettséget leginkább szimbolizálta. Újfajta nőtípusra volt tehát szükség, a végzetes, démoni nőre. Karády erre született: a vászon hideg volt és közönyös, majd forró és szenvedélyes, merengően a távolba néző, titokzatos, aki egy pillantásával tönkreteszi a férfiakat. Ez a férfi és a női nézők igényét is egyaránt kielégítette.

 

karady_katalin_018

Karády minden történelemkönyvnél pontosabb képet adott a negyvenes évek öltözködési szokásairól, beszédmódjáról, a társasági érintkezés szabályairól, a kor emberének hangulatáról és gondolkodásmódjáról. Titokzatosan robbant be az ismeretlenségből, s éppoly titokzatos volt eltűnése is. Néhány hét alatt soha nem látott évekig tartó hisztériát váltott ki az országban. A szűken vett, tényleges pályafutása 1939-1944.-ig tartott.

kar. 18

Reklámok sokasága…..

1940

 

Kardy+Katalin+karady+katalin+010

Folytatódik…….

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR