Advent

Advent az eljövetel, a várakozás és reménykedés ideje, a karácsonyra való előkészület időszaka. A karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és december 24-ig tart. Újkeletű népszokás az adventi koszorú készítése erre az időszakra.

Advent

 

Elkezdődik a ráhangolódás az ünnepre. De tudjuk, hogy milyen szokásokból meríthetünk?

 

Advent időszaka a karácsonyt megelőző 4. héttől kezdődően az idén novembar 27.-én van,és  a karácsony előtti utolsó vasárnapig tart. Ilyenkor egy kicsit befelé fordulunk, s nem a külvilággal, a külső elvárásokkal vesszük fel a harcot, hanem nyugalmat, boldogságot keresve magunkban, készülünk fel az ünnepre.Mindenkinek vannak vágyai, álmai, ami ilyenkor advent idején még jobban felerősödik. Egy alkalom arra, hogy várakozzunk valamire és valakire. Ez a négy hét a szent várakozás időszaka, ami bővelkedik hagyományokban, szokásokban, hiedelmekben.

 

De ismerjük a szokásainkat és azok eredetét? Párat összegyűjtöttünk.

original

Talán az adventi naptár az egyik legismertebb adventi szokás, ami napjainkban mondhatni, hogy fénykorát éli. Az adventi naptár készítése az 1900-as évekre tehető és egy német édesanyához kötődik a történet. A történet onnan indul, hogy az édesanyának a kisfia nagyon izgatottan várta minden évben a karácsonyt, s türelmetlenül várta az ajándékokat. Anyukája, hogy a kedvében járjon, egy érdekes meglepetésajándékot talált ki számára: egy papírlapot 24 részre osztott fel és egy szelet csokit fűzőtt fel rá. A kisfiú minden alkalommal nagy örömmel fogadta az ajándékokat, s az élményt felnőttkorára sem felejtette el. Üzleti vállalkozásba kezdett és édesanyja ötletét folytatva olyan adventi naptárt készített, amiben 24 ablakocska volt, s mögöttük apró édességek.

 

adv

Manapság már olyan híres mesefigurákhoz is kapcsolódik adventi naptár, mint pl. Thomas vagy Hello Kitty vagy éppen a Filly pony-s adventi naptár. A gyerekek szinte alig tudnak ellenállni a csábításnak, hogy kivárják egyik nap után a másikat, hogy az apró meglepetéseket kibontogassák.

images2UCL22EX

A másik adventi szokás az adventi koszorú készítése. A koszorú általában különböző örökzöldekből készül, jelezvén az élet folytonosságát és a halhatatlanságot. A különböző örökzöldek külön-külön is más jelentéssel bírnak:

– a babér a szenvedés és üldöztetés feletti győzelmet jelképezi,

– a fenyő, tiszafa a halhatatlanság szimbólumai,

– a cédrus erőt és gyógyulást jelent.

 

A koszorú szúrós levelei a töviskoszorúra emlékeztetnek, míg a kör alakú koszorú a lélek halhatatlanságát és az örök Krisztust szimbolizálja. A koszorút díszítő fenyőtobozok, dió, makkok az életre utalnak és a feltámadásra. A négy gyertya a Advent négy hetét szimbolizálja. Egy hagyomány szerint azért négy, mert 4000 év telt el Ádám és Éva kiüldöztetésétől egészen a megváltó születéséig. A lila színű gyertya az ima, bűnbánat és készülődés színe. A harmadik vasárnap rózsaszín gyertya kerül meggyújtásra, amikor a készülődés és várakozás félúton átlépett.

 

A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. A világító gyertyák számának növekedése szimbolizálja a növekvő fényt, amelyet Isten Jézusban a várakozónak ad karácsonykor.

 

advent-kranz-kerzen-3a-p

Ma már agyon különleges megoldásokkal találkozhatunk, de a hagyományok egyre inkább visszatérnek a varázslatra váró lakásokba. Eredetileg a gyertyák színe lila és rózsaszín, pontosabban 3 lila gyertya és egy rózsaszín. Az adventi koszorú készítés kezdete a XIX. századra tehető, ami egy evangélikus lelkész – Johann H. Wichern – nevéhez fűződik. A lelkész volt az első személy, aki egy szekérkereket függesztett fel egy gyermekotthon termébe és 23 szál gyertyát helyezett rá. A gyertyákból minden istenteszteletkor eggyel többet meggyújtott.

4, advent

Napjainkban nem 23 gyertya van az általában fenyőből készült koszorúkon, hanem 4 db gyertya, ami a karácsony előtti négy vasárnapra utal. Minden vasárnap eggyel több gyertya ég a koszorún, Szenteste pedig mind a négy egyszerre hozza el a fényt.

 

Ezek a szokások nemcsak a katolikus, vallási családoknál található meg, hanem mindazoknál is, akik nem hívők, Az adventi naptár egy újabb ajándékforrás a gyereknek, az adventi koszorú pedig inkább a lakás dísze, semmint a keresztény vallás és karácsonyvárás szimbóluma lett.

1

A keresztény vallásban az adventi időszakban jellemző a Szentcsalád – járás. A népszokás abból a bibliai eseményből táplálkozik, amikor a gyermeket váró Szűz Mária és Szent József szállást kerestek maguknak Betlehemben. A hagyomány szerint a családok egy bibliai szent képet visznek házról-házra, s a családdal közösen elmondanak egy imát.

 

Advent időszakát  „kisböjt”-nek is nevezik, mint ahogy a húsvét előtti 40 napot. Ekkor nem szabad hangos bulikat szervezni vagy házasságot kötni. Fogadalmat tesznek a hívek, hogy miről mondanak le a 4 hét alatt. Miről mondanak le a gyerekek és a szülők advent idején?

s15

Adventkor van Luca napja – december 13. – amihez sok népi hiedelem, szokás fűzódik. Luca nap éjszakáján a hiedelem szerint Szent Luca boszorkánnyá vált, ezért ezen az éjszakán mindent elkövettek az emberek, hogy távol tartsák maguktól a boszorkányokat. A kulcsluykba fokhagymagerezdet tettek, az ajtófélfába kést szúrtak, hogy elriasszák a gonosz lelkeket.

Ezeken kívül még további hiedelmeket ismerhetünk Luca nappal kapcsolatban. Íme pár régi feljegyzés:

•Luca napkor jövendőlték meg a lányok jövendőbelijüket

•ezen a napon nem volt szabad kölcsönkérni és kölcsönadni, nehogy a portéka a boszorkányok kezébe kerüljön

•a nőnken nem volt szabad dolgozni, fonni, szőni, mert félő volt, hogy nem tojnak a tyúkok

•Luca napkor a fiúk felkerekedtek és bejárták az ismerős házakat, ahol jókívánságaikért cserébe adományokat gyűjtöttek

sutik

Mint minden ünnephez, így adventhez is hozzátartoznak a házilag készített édességek és finomságok, az adventi sütemények. A hagyomány szerint olyan süteményeket kell készíteni, amelyek nemcsak ízükkel, hanem illatukkal is kellemesebbé teszik az ünnepi várakozást.

beigli10

Az adventi sütemények közül érdemes mindenkinek megkóstolni egyet-egyet, mert a látvány és ízharmónia belső nyugalmunkat is meghozza: beigli, csokis szív, adventi muffin, püspökkenyér, mandulás-mézes sütemények, fahéjas és narancsos harangocskák, csillagok, habcsók.

ss

 

Jó falatozást kívánok!

advent

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR