Američki pijanista Džoj Kalderaco zvezda subotičkog festivala „Jazzik“

Internacionalni festival džez muzike „Jazzik“ okupiće u Subotici ove godine, od 12. do 15. septembra, poznate muzičare iz SAD-a, Kube, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

Joey Calderazzo s

Zvezda festivala, koji će održati i predavanje u okviru edukativnog programa, je jedan od najpoznatijih svetskih džez pijanista Džoj Kalderaco sa svojim triom, a njegov koncert je zakazan za 14. septembar na sceni „Jadran“.

I ovogodišnji osmi susret posvećen je edukaciji mladih džez muzičara kojih je sve više zahvaljujući džez odseku subotičke Muzičke škole. Organizatori su najavili osam instrumentalno vokalnih radionica koje će održati umetnici. Predavanje o mogućnostima studiranja džez muzike u Srbiji i svetu održaće Vladimir Samardžić, diplomirani muzičar „Berkli“ koledža.

U glavnom programu, u sredu i četvrtak, osim američke džez zvezde, nastupaju Luka Veselinović – „Veselino Jazz Project“, kubansko – mađarski sastav „Elsa Valle Afrocando“ i džez bend „Shime+Trio+One“.

– Svake godine radimo na tome da program bude kvalitetan i da obuhvati raznovrsne stilove džeza. Ovogodišnji festival obogatiće nastup Džoja Kalderaca sa njegovim triom. Odrastao sam na njegovoj muzici i veoma mi je drago što što smo uspeli da ga dovedemo u Suboticu. Novina je da ćemo na sceni imati akustični klavir, jer ne možemo da dozvolimo da pijanisti takvog kalibra sviraju na električnim klavirima – kaže Gabor Bunford, umetnički direktor „Jazzik-a“.

„Džem sešn“ večeri održaće se u umetničkoj galeriji „Klein house“, gde će biti izložene reprodukcije najnovijih serija slika Vuka Vučkovića, beogradskog umetnika. U „Američkom kutku“ mogu se videti fotografije Zdenka Štrickog i literatura o džezu. Za zagrevanje i poslednjeg dana posetioce u „Dolce Viti“ očekuje živa džez muzika.

– Drago nam je što kvalitet koji nudimo biva prepoznat sa više strana što obezbeđuje opstanak festivala. Bez podrške pokrovitelja i sponzora, a moram istaći Ambasadu SAD-a i Erste banku, koji su obezbedili budžet nezavisno od državnih fondova na koje sa različitim uspehom apliciramo svake godine, a koji nažalost nisu dovoljni, ne bismo mogli pružiti kvalitetan program – kaže Sanja Bunford, izvršni producent festivala.

U okviru „Jazzika“ do sada je održano je više od sto edukativnih radionica, a za najmlađe organizatori su osmislili i „Junior Jazzik“. Najznačajnije džez zvezde koje su do sada nastupile na subotičkom festivalu su Al Foster, Valas Runi, Karla Kuk, Hamleto Stamato, Matija Dedić, Vasil Hadžimanov, „Yellow Jackets“ i drugi.

 

BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR