Delegacija EU obišla Regionalni centar za upravljanje otpadom

Nakon Užica i Šapca, Delegacija EU u Srbiji je, u okviru manifestacije „EU zeleni dan“, obišla Regionalni centar za upravljanje otpadom u Subotici, prvi u Srbiji koji će sprovoditi kompletan tretman otpada i tretirati ga kao vredan resurs, a ne problem.

Delegacija EU u Srbiji obišla je Regionalni centar za upravljanje otpadom Subotica. Ovaj centar za selekciju i reciklažu otpada vredan je 24 miliona evra, od čega je 20 miliona evra donacija EU, a preostali iznos finasiraju Republika Srbija i sedam opština koje će je koristiti: Subotica, Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Čoka i Novi Kneževac, u kojima živi oko 260.000 žitelja Bačke i Potisja.

„Ja sam zaista impresioniran kako veličinom tako i kvalitetom, tehnologijom i kapacitetom ovog postojenja koje će podmiriti potrebe gotovo četvrt miliona stanovnika iz sedam opština u Vojvodini“, istakao je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

„Ovo je jedan od regionalnih centara koji je planiran na teritoriji Republike Srbije. Biće ih 23 ili 24 po novoj strategiji. Njihova izgradnja i opremanje su u različitim fazama. Mi smo se, kao Ministarstvo, uključili u njihovo formiranje tako što pružamo svu tehničku, stručnu i finansijsku pomoć“, istakao je Filip Abramović, pomoćnik ministra za zaštitu životne sredine Srbije.

Ministar za zaštitu životne sredine Italije početkom septembra dolazi u posetu Srbiji kako bi sa našim ministrom Goranom Trivanom potpisao memorandum o saradnji u oblasti zaštite životne sredine.

„Ovaj projekat omogućava opštinama ne samo da rade bolji posao u smislu upravljanja otpadom već se se, samim tim, poboljšati i kvalitet života građana u ovom regionu“ , rekao je Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Beogradu.

Testiranje Regionalnog centra za upravljanje otpadom u Subotici otpočelo je početkom jula, a očekuje se da će u septembru biti pušten u probni rad.

Centar za prikupljanje, selekciju i reciklažu otpada koji će služiti za potrebe Subotice i još šest opština Bačke i Potisja, Delegacija EU obišla je u okviru manifestacije „EU zeleni dan“ koja se održava u okviru kampanje „Pogledaj oko sebe“ koju organizuju Delegacija EU u Srbiji, Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo za zaštitu životne sredine Srbije.

RTV

 KOMENTARI

 1. Indijanac kaže:

  Mora biti da je tamo jako smrdilo.
  Jadni radnici koji će tamo raditi, trebali su zaposliti robote.

 2. Josip K kaže:

  U slučaju deficita radne snage pozovite proverene aktiviste sa lokalne političke deponije,imaju iskustva na polju rada delatnosti objekta.

 3. croat kaže:

  Josip K
  Meni prvo pao napamet onaj sto stalno mislimo da je predsednik kablovske televizije 😀 Ima covek 30 godisnje iskustvo mogao bi dobit poso iz cuga 🙂

 4. croat kaže:

  Ovih dana sam se nesto vozio atarom , isao da primim uputstva iz matice i slicno i mogu rec jos se pomalo drzimo, nema smeca oko puteva, cak je i trava tu i tamo pokosena. Sela nam izgledaju zapustena i pusta al makar nema djubreta kao kad se covek spusti juznije sad vec od Novog Sada!

 5. ffilozoff kaže:

  Delagacija EU ? Pa ko su ONI da Nam kazu o smecu??? Mi Vise ne priznajemo EU…dali ste bolji rok do 2028.?..A Ddindjica ste UBILi(dacic vucic vulin) DAVNO bi bili u EU da ovi nisu ubili premijera !!! Ne zelim nikom lose ALI Djindjica je ubio jul i ovi sada koji su 90-tih vladali…A da je ziv danas bi bili u EU !!

 6. Fux... kaže:

  Političari i ostali ‘ investitori’ iz Italije prodali opremu ,digli provizije…oprali novac. ‘Potrošili 44 miliona eura’-…? Za šta ? Za one montažne pokretne stolove ,montažne hale -magacine i ograde ???. I još se hvale da su zaposlili ljude ? No njima takav posao se očito ne dopada i grabe se da se tamo zaposle.
  Subotičani imaju iskustva sa raznim stranim ‘ekološkim projektima’ poput papreno skupe tehnologije koji je bio ugrađen u gradski prečistać-no efikasnost tog prečistaća se ogleda u današnjem kvalitetu vode u jezero Palić koji više ni za vodene sportove i kupanje ne zadovoljava…Ali davno je to bilo još iz vremena Karn Imreta kada je on bio pokrajinski ministar za ekologiju i investicije…Danas ponovo ministar u Vladi Srbije. U vezi tog prečistaća mogao bi dobiti nadimak ‘ čutolog’.Naime ne komentariše rad tog prečistaća koju je on pompazno otvorio presecanjem vrpce.

OSTAVITE KOMENTAR