25. Međunarodni festival pozorišta za decu

  • Datum dešavanja:
  • Kategorija:

OPIS

Jubilarni 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, koji će se održati od 16. do 21. septembra u Subotici, predstaviće u okviru Takmičarskog programa inspirativne, maštovite i uzbudljive predstave za decu iz celog sveta – njih 14 iz 12 zemalja.

Zanimljiva predstava “Džumbus” bečkog pozorišta Werk89 prikazuje dečaka neobičnog karaktera, koji ne komunicira rečima već zvukovima i muzikom. Kad bi svaka stvar imala svoj zvuk, on bi sviranjem mogao objasniti ceo svet i sebe.

Iz dalekog Sao Paula dolazi Endi Rubinštajn sa predstavom „Tajni život pelena” u kojoj majka, dok pere i pegla pelene, uranjajući dušom i telom u obavljanje ovog zadatka na kratko izlazi iz realnosti zamišljajući neki drugi svet gde se ove pelene pretvaraju u živa bića i žive svoj život.

Publika će zasigurno uživati u uličnom kabareu raznobojnih marioneta pozorišne kuće SoulMade iz Plovdiva koji spaja moderne i tradicionalne bugarske plesove. U “Kabareu na koncima” srešćete se sa poznatim likovima kao što su Elvis Prisli, Kan-Kan i Pinokio, trbušnim plesačicama i još mnogim drugim.

Gradsko pozorište Podgorica subotičku publiku obradovaće predstavom „Prodavnica igračaka”. Junakinja predstave, mala Dina, u oniričnoj i metafizičkoj prodavnici igračaka nalazi se pred odlukom koja može da joj promeni život. Ta prodavnica igračaka je čarobna, i u njoj se samo naizgled biraju igračake…

Iz Hrvatske nam dolaze dve predstave: Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu sa komadom “Jaje” i “Majstori” trupe Teatar To Go iz Osijeka. U prvoj dečak Joja poželi petla koji će da ga budi. On zapravo želi kućnog ljubimca i prijatelja, pa nestrpljiv i uzbuđen očekuje svog Franju iz gomile svakojakih jaja koja je prikupio. No, Joja nije očekivao da će iz jaja izaći… Predstava „Majstori”, po uzoru na genije slapstick komedije Čarlija Čaplina i Bastera Kitona, govori o dvojici majstora koji su dobili radni zadatak da izrade i postave semafor za regulisanje saobraćaja ispred škole. Zahvaljujući svojim karakternim osobinama, majstori upadaju u naizgled bezizlazne situacije i nevolje.

Lutkarsko pozorište Vaškakaš iz mađarskog grada Đer ulepšaće dan mnogim mališanima predstavom “Doživljaji veverice Majka. Sve veverice iz Zemlje Crvenih Veverica imaju raščupan crveni rep sem Majka. On je jedini rođen crnog repa i zbog toga ga ostale veverice izbegavaju. Jednog dana, veverice povere Majku važan zadatak: nadgledanje zimskih zaliha. Ali neko uspeva da ukrade sve orahe, lešnike i kestenje…

Postoji nešto, pogotovo među mladima, što se čini kao nepremostiva prepreka, da nikako niste zadovoljni sopstvenim izgledom. Kakva tuga i gorčina … Međutim, ako imate, kao jazavičar Tobi, prijateljicu kao što je gospođa Flora, brzo ćete prevazići ovaj besmisleni problem. Ovu divnu priču doneće nam Pozorište za decu i mlade iz Skoplja u predstavi „Tobi”.

Poljska predstava „Tiha” Pozorišta za decu Jan Dorman (Bedzin) po originalnom tekstu Maline Prześluge, inspirisana slovenskom mitologijom, dovodi nas do shvatanja važnosti pričanja priča i velike potrebe za fantastikom i bajkama danas, dok turska predstava “Otogargara” Akademije umetnosti „Ragip Savas” prikazuje 8 različitih priča koje se sa tragikomične tačke gledišta bave čudnim ali istinitim događajima na autobuskoj stanici.

Trupa Proon Produkcija (Tidington, Stratford na Ejvonu, Engleska) izvešće predstavu “Huk Sova, majstor prerušavanja” po, za mnoge, najduhovitijoj engleskoj slikovnici. Oni su na sceni oživeli sovu Huka, uz nove pesme, lutke, animacije, dovoljno smeha i mnogobrojnih prerušavanja.

Zanimljivo viđenje poznatog komada „Mačak u čizmama” predstaviće Dečije pozorište Republike Srpske iz Banja Luke, a veoma smo ponosni što će biti izvedene i dve domaće predstave: “Kuća brojeva” Narodnog pozorišta „Toša Jovanović” (Lutkarska scena), Zrenjanin, koja eklektičnim pristupom pozorišnom izrazu na zabavan način, kroz igru i pesmu, podstiče učenje brojeva, i “Devojčica koja je svakog volela“ Dečjeg pozorišta Subotica, priča o jednoj velikoj šumi i jednoj maloj devojčici. O jednom tigru, jednom medvedu, jednoj strašnoj Pakuk ptici sa tri točka. O jednom potoku i jednom lovcu. I o nama. Najviše o nama samima.

O nagradama će odlučivati tročlani međunarodni žiri sačinjen od istaknutih svetskih pozorišnih umetnika i stručnjaka: Henrik Kohler, danski glumac, upravnik Teatercentruma – razvojnog centra dramskih umetnosti za decu i mlade i organizator Aprilfestivala posvećenog pozorištu za mlade, Đula Urban, poznati mađarski reditelj, profesor i dramski pisac kao i srpska glumica, profesorka i teatrolog Marijana Prpa Fink.

Predstave se igraju u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu „Deže Kostolanji“ i Narodnom pozorištu – scena „Jadran“.

Detaljan Program možete videti na sajtu www.lutfestsubotica.netKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR