Dan domaćeg filma

OPIS

Domaći dokumentarni filmovi

Vreme emitovanja: 21:30h

ADEMOVO OSTRVO, Ivane Todorović – 12 min.
ČOVEK OD DIMA, Luke Papića i Marka Mijatovića – 23 min.
A SAD SE SPUŠTA VEČE, Maje Novaković – 28 min

„Ademovo ostrvo“ je kratki dokumentarni film o malom rečnom ostrvu blizu centra Beograda, na kome živi Adem, sedamdesetogodišnjak koji pokušava da se izbori sa tugom nakon gubitka svoje ćerke.

Dokumentarac “A sad se spušta veče” prikazuje život dve bake koje žive izolovano na brdima Istočne Bosne. Priroda je entitet sa kojim bake „pričaju”, osluškuju ga i poštuju. Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv vremenskih nepogoda, grada i oluje. Prikazuje se jednostavnost i čistota njihovog života kao i mukotrpan rad. U svakodnevnim poslovima koje obavljaju razotkriva se i oživljava uzvišenost i tegoba tih aktivnosti. Radnja filma je svakodnevica ili žanr-scene života na selu, koje prikazuju brižnost i bliskost baka, kako u njihovim uzajamnim odnosima, tako i u odnosu prema prirodi.

Trejler – https://www.youtube.com/watch?v=2uYUhrJ

U dokumentarcu “Čovek od dima” Slobodan, policajac u penziji i njegov sin Bojan, advokat, razilaze se oko mnogo čega, a ipak se slažu oko jedne stvari – Slobodan je jedan od najvažnijih pesnika svih vremena.

ULAZ SLOBODAN!KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR