Dobrodošli na FEMINART čajanku

OPIS

Povodom nadolazećeg Međunarodnog dana maternjeg jezika u utorak, 18. februara 2020. godine organizujemo FEMINART čajanku u Mađarskom kulturnom centru na Paliću sa početkom u 16 časova.

Ovoga puta predstavljamo mladu književnicu iz Subotice koja stvara na mađarskom jeziku – Timeu Biro, kreativnu, svestranu i radoznalu autorku koja će svoje delo, stremljenja i interesovanja predstaviti tokom književnog razgovora sa moderatorkom Gabrijelom Bičkei, spisateljicom i profesoricom mađarskog jezika.  FEMINART čajanka će se održati  u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru (Bohinjska bb). Događaj će se održati na mađarskom jeziku.

Ulaz je slobodan.

Timea Biro rođena 1989 godine u Čantaviru. Nakon završetka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na smeru mađarski jezik i književnost, radila je u Narodnom Pozorištu u Subotici kao asistent reditelja, inspicijent i sufler. Trenutno radi kao novinarka u nedeljniku Het Nap i saradnica časopisa Kepes Ifjusag. Umetnički je sekretar umetničke skupine Szab-way Színházi Szervezet. Njena zbirka pesama pod naslovom A pusztítás reggelei izašla je 2017.godine. Dobitnica je kniževne nagrade Ervin Šinko i članica umetničke organizacije Híd Kör. Predaje kreativno pisanje srednjoškolcima.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR