Dokumentarna izložba

OPIS

Kulturne prakse i prostori: subotička retrospektiva

Gradska kuća u Subotici da bude potpuno prepuštena kulturi. Plan centralizacije kulturnog života grada u najlepšoj subotičkoj građevini podrazumevao je selidbu administracije u novu zgradu Opštine, koja je podignuta početkom šezdesetih XX veka.

Tokom te decenije u Gradsku kuću se uselio Muzej, radio stanica, neki umetnici su tamo dobili svoje ateljee, a Velika većnica je postala Dom kulture. Ovaj plan nije ostvaren do kraja tako da je kulturna i umetnička scena nastavila svoj život u za to rezervisanim prostorima. Kultura je imala veliki značaj u socijalističkom društvu pa su i ustanove, sale i izložbene galerije imale za sebe najbolja mesta. U raskošnoj Rajhl palati, palićkom Velikom parku, novom Radničkom univerzitetu… Izuzev toga, postojala su i mesta za koncerte, predstave, filmove ili izložbe, koja nisu dočekala današnje dane. Nestala su ili su promenila svoju namenu.

Izložba „Kulturne prakse i prostori: subotička retrospektiva” vodi posmatrača na ta mesta u vreme manifestacija, festivala, filmskih i književnih susreta koji su prestali da postoje zajedno sa jednim vremenom. Plakati, a posebno fotografije, od kojih mnoge do sada nisu viđene, dragoceno su svedočanstvo dinamičnog kulturnog života jedne lokalne zajednice.

Otvaranje izložbe zakazano je za utorak, 25. februar 2020. godine sa početkom u 18 časova u Mađarskom kulturnom centru na Paliću (Bohinjska bb). Izložba se realizuje u sklopu projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.  Izložbu će otvoriti profesor istorije, Mate Ađanski a na otvaranju će nastupiti i muzički sastav  „Stroberiz”.

Ulaz je slobodan.

Izložba će biti postavljena do 1. aprila 2020. godine.

Autor izložbe je Dejan Mrkić, društveni komentator i urbani hroničar. Deset godina vodi rubriku Stari grad na portalu gradsubotica.co.rs, svojevrsnu „pop-kulturnu“ istoriju Subotice. Autor je sedam dokumentarnih filmova i više članaka u arhivističkim časopisima na teme iz zavičajne istorije, koja je bila motiv i nekoliko izložbi koje je priredio do sada. Zaposlen je u Istorijskom arhivu Subotice.

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR