11. Jazziré festival – Program za novembar

OPIS

Ovogodišnji festival čine tri odvojene celine, a pred nama je novembarska.

U najkraćem, festival savremene eksperimentalne i improvizovane muzike Jazziré, već 11 godina, svake jeseni, subotičkoj publici predstavlja vrsne umetnike iz celog sveta, koji se bave nekonvencionalnim umetničkim formama. I ove godine idemo u svet free jazz-a i savremene improvizovane muzike, a u Suboticu stižu umetnici iz Švajcarske, Portugala, Urugvaja, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Švedske, Austrije i Srbije. Više informacija na FB stranici: https://www.facebook.com/Jazzirefestival/

Ulaz na festival je besplatan.

Novembarski program Jazziré festivala:

16.11.2019.
Pozorište/kazalište “Kosztolányi Dezső” színház
20.00 h – Tijana Stanković (Srbija)


20.30 h – Jovićević / Miklós / Wójcinski trio (Srbija, Mađarska, Poljska)

Koristimo priliku da ovde najavimo i vojvođansku turneju Jovićević / Miklós / Wójcinski trija:

15.11.2019 / 22.00 h – Zentropia, Senta

16.11.2019 / 20.00 h – Jazziré festival, Subotica (KDSZ)

17.11.2019 / 20.21 h – Kulturna stanica Eđšeg, Novi Sad

Muzički put Tijane Stanković subotička publika dobro poznaje. Još od samih početaka sa sastavima Paniks i Balkanto Vero, zatim peštanskim Argom, mnogim formacijama Silarda Mezeija, a i u novije vreme sa Rođenicama, u njenim izvođenjima se oseti bliskost sa tradicionalnom balkanskom muzikom. Međutim, njeno interesovanje ide i mnogo dalje, u pravcu improvizovane i eksperimentalne muzike, te je šteta što još u našem gradu nismo imali prilke da čujemo njene duo formacije sa Anom Kravanjom iz Slovenije, ili na primer sa slovačkim saksofonistom Miroslavom Tothom. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Tijana Stanković – violina, glas

Trio Jovićević / Miklós / Wójcinski je sastav koji odiše originalnošću, otvorenim formama i slobodom. Svo troje muzičara su poznati po improvizaciji, kompoziciji ali i savremenom pristupu kamernog sastava. Sviraju autorsku muziku, većinom spontano komponovanu. U novembru 2018. u okviru Artist in residency programa, gostovali su u Novom Sadu, a pored radionica i nastupa, snimili su svoj prvi zajednički album Informal Shapes. Ovo imje druga turneja.

Jasna Jovićević – saksofoni, bas klarinet, spacedrum

Miklós Szilveszter – bubnjevi, udaraljke

Ksawery Wójcinski – kontrabas

Jasna Jovićević (saksofoni, bas klarinet, spacedrum) je diplomirala na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti, magistrirala na York Univerzitetu u Torontu, a trenutno je doktorant na FMK u Beogradu. Svirala je sa istaknutim muzičarima kao što su Hamid Drake, Mike Stern, Bojan Zulfikarpašić i drugi, nastupala na festivalima u celoj Evropi i Kanadi ( Jazzy Colours Pariz, TD Toronto Jazz Fest, Budapest Jazz Fest, Roulette- Njujork, Temisoara Jazz Fest i dr). Izdala je 4 solo albuma, a poslednji pod nazivom “Flow Vertical“ je objavio britanski izdavač FMR Records. Poslednjih desetak godina radi i u prosveti. Takođe je i instruktor joge. Vodi Jasna Jovićević Sextet I New Spark Jazz Orchestra – Žene Balkana u džezu. Posetite www.jasnajovicevic.com

Silvester Mikoš (Miklós Szilveszter), bubnjar je koji pripada najužem krugu budimpeštanskih savremenih umetnika. Poreklom iz Vojvodine. Nakon violine, nastavio je učenje i sviranje jazz muzike na bubnjevima. Završio je džez odsek na Franc List akademiji, i svira sa priznatim avangardnim kreativnim umetnicima kao što su Grencsó István, Benkő Róbert, Pozsár Máté, Ajtai Péter, Mezei Szilárd, Szelevényi Ákos, Dresch Mihály. Na internacionalnoj sceni smo ga mogli čuti sa Lewis Jordanom, Johannes Bauerom, John Dikemanom, Peter Brötzmannom i drugima. Na Jazziré festivalu je nastupio više puta, na primer i na prošlogodišnjem u duo formaciji sa austrijskim saksofonistom Markusom Krispelom.

Ksaveri Vojcinski (Ksawery Wójcinski) je poljski kontrabasista koji je priznati i aktivni muzičar na muzičkoj sceni savremenog džeza. Završio je muzičku akademiju u Bidgoscu, a svirao je na važnim internacionalnim festivalima širom Evrope: Abank Jazz Festival (Istambul), Periferias Festival (Španija), Berlin Jazz Festival, Nordischer Klang (Nemačka), InJazz (Holandija) i dr. Snimio je više od dvadeset albuma autorske muzike kao solista i prateći muzičar, između ostalih sa Hamid Drake-om, Uri Caine-om, Charles Gayle-om, sa Nicole Mitchell, Satoko Fuji i mnogim drugima.

Više o festivalu

Jazziré je svakako specifičan muzički impuls grada Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja. Eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, sasvim sigurno i free-jazz, prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda i ponajviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizovane muzike – pojmovi su koji se najčešće vezuju za ovaj tako specifičan festival. Jedanaestu godinu za redom Jazziré festival publici predstavlja taj tako interesantan svet improvizacije, muzičkog nadahnuća i beskrajne slobode.

Festival podržavaju Grad Subotica, Savremena galerija Subotica, Pozorište/kazalište “Kosztolányi Dezső” színház, Austrijski kulturni forum i Infostud.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR