Izložba: ,,Estetika forme i oblika”

OPIS

Izložbom ,,Estetika forme i oblika” mladi crnogorski vajar, Matija Radović prvi put će se predstaviti u Srbiji. Na postavci će biti prezentovan najnoviji opus skulptura ovog umetnika isklesanih u kamenu, čije polazište su prirodne forme koje autor prevodi u visoko estetizovan i pročišćen skulptorski izraz.

Naziv izložbe: MATIJA RADOVIĆ: ESTETIKA FORME I OBLIKA

Trajanje izložbe: 1. – 24. avgust 2019.

Mesto održavanja: Savremena galerija Subotica, Park Ferenca Rajhla 5, 24000 Subotica

 Otvaranje izložbe: četvrtak, 1. avgust 2019. u 19.00 časova.

Izložbu je priredila Savremena galerija Subotica.

Kustos izložbe je Jasmina Jovančić Vidaković, viša kustoskinja SGSU.

Izložbu prati ilustrovani katalog sa tekstom Matije Radovića

IZ TEKSTA KATALOGA IZLOŽBE

,,Estetika forme i oblika“

Ako se u intenciji jednog umetničkog akta sadrži postizanje sličnosti sa nekom stvari, parametri te stvari nisu posmatrani direktno, već su pretočeni u dati sistem. Metafizički Simbol, to je sinteza života, u umetničkom izrazu izdvojenost iz prirodnog stanja, pretočen u oblik, lično doživljen u umetničkom subjektu. Polazeći od činjenice da nestvarna moć Prirode počiva na mogućnostima da stvara i rađa najraznovrsnije oblike i forme, sasvim razumljivim postaje svako umetničko traganje kroz njena uvek nova i drugačija iskustva. Svaka prirodna datost, bilo da je reč o komadu drveta, cveta, vodi, zemlji… postaje tako provokativan i podsticajan pojam za najrazličitija umetnička promišljanja i otkrivanja njenih dubokih i višeslojnih sadržaja. Tako se u skulpturi Matije Radovića, prepoznaje autorova naglašena privrženost motivima iz prirode. Autor je, naime, taj koji vlastitim senzibilitetom izvlači sve one esencijalne estetske i vizuelne sadržaje odabranog motiva i opusa. Likovno zanimljivi, radovi su za autora važni u vajarskom izrazu i specifičnom odnosu forme i oblika. Umetnička morfologija savršeno je adaptirana postupku formi u skulpturi. Najznačajnija instanca koju umetnik želi da predstavi postaje upravo asocijativna ideja preoblikovana i materijalizovana u specifičnu formu nastalu kroz reminescentan, percipiran doživljaj prirode. Ja ne slikam po prirodi, rekao je Pikaso, već pre prirode. Misao filozofa Junga je: kao što biljka stvara cvet, tako umetnik stvara simbole. To znači izvan sistema. Opus radova ,,Estetika forme i oblika“, ogleda se u ličnom umetnikovom doživljaju prirode, metafizički plasiranog u kamenu, autentični prikaz koji simbolizuje ljubav prema prirodi i trajanju života.

Matija Radović

BIOGRAFIJA / ÉLETRAJZ

Matija Radović  rođen je 1987. godine u Podgorici. Diplomirao je 2014. na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsek vajarstvo u klasi prof. Predraga Milačića. Na istom fakultetu 2016. završava i specijalističke studije na odseku za vajarstvo. Bio je student prodekan, član studentskog parlamenta UCG, član upravnog odbora Doma učenika i studenata na Cetinju. Bio je stipendista Ministarstva prosvjete Crne Gore. Izlagao na nekoliko samostalnih i mnogobrojnim kolektivnim izložbama. Studijski boravio u SAD. Prvu samostalnu izložbu imao je u Baru u galeriji „Velimir A. Leković”.

PRATEĆI I EDUKATIVNI PROGRAMI IZLOŽBE

Tokom trajanja izložbe organizovaće se prateći programi i radionice koji će biti blagovremeno najavljeni na http://sgsu.org.rs/ i na zvaničnim  Facebook i Instagram stranicama Savremene galerije Subotica.

Više o izložbi i pratećim programima  na  http://sgsu.org.rs/ i na zvaničnim Facebook i Instagram stranicama Savremene galerije Subotica

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR