Izložba Muzeja nauke i tehnike

OPIS

Rođenje humanoidne robotike

Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike – Beograd srdačno Vas pozivaju na otvaranje izložbe Rođenje humanoidne robotike: 50 godina Centra za robotiku Instituta „Mihajlo Pupin“ , u petak, 9. novembra 2018. godine, u 18 časova, u Gradskom muzeju Subotica, Trg sinagoge 3. Izložba je posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi.

Autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike – Beograd.

Posetioci izložbu mogu da pogledaju do 31. januara 2019. godine.

Izložbom se ukazuje na značaj Centra za robotiku, na njegova fundamentalna istraživanja koja su ga sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka učinila kolevkom moderne robotike u svetu. U Centru su se rodile ideje i teorije, koje su zajedno sa praktičnim dostignućima, uticale na razvoj i tok svetske robotike, posebno u Japanu, SAD, Rusiji i Francuskoj. Izuzetan doprinos je ostvaren na polju humanodine robotike, na kreiranju novih matematičkih modela i softverskih rešenja, na analizi stabilnosti i sistema kontrole, kao i na ponuđenim rešenjima za kretanje dvonožnih robota (androida), koja se i dan danas koriste i svetu. Takođe, veliki pionirski doprinos je ostvaren i na polju industrijske i edukacione robotike.

Posetioci će imati priliku da vide prvu protetičku robotsku šaku na svetu, poznatu pod nazivom „beogradska šaka“, prve egzoskelete u svetu, prvog u svetu industrijskog robota antropomorfnog tipa UMS 1, edukacione robote serije Robed, prvi jugoslovenski digitalni računar CER 10, delove Aktivnog odela, prestižnu nagradu „Jozef Ingelberger“, koju je dobio dugogodišnji rukovodilac Centra, profesor Miomir Vukobratović, i upoznaju se sa njegovom Teorijom nula momenta, koja se i dan danas koristi širom sveta za kretanje androida, kao i primere najnovijih dostignuća Centra za robotiku Instituta „Mihajlo Pupin“.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR