Izložba-Nikola Marković: Repetitivne matrice

OPIS

NIKOLA MARKOVIĆ: REPETITIVNE MATRICE / ISMÉTLŐDŐ MATRICÁK

Izložba “Repetitivne matrice” beogradskog umetnika Nikole Markovića, predstaviće višegodišnji projekat ovog autora koji preispituje modalitete redefinisanja već postojećih umetničkih radova i materijala u nove forme umetničkog postupka. Publika će imati priliku videti radove nastale u trinaest serija u formama slike, crteža, kolaža i objekata.

Otvaranje izložbe i razgovor sa umetnikom: subota, 15. decembar 2018. u 18.00 časova.

Izložbu je priredila Savremena galerija Subotica.

Kustos izložbe je Jasmina Jovančić Vidaković, viša kustoskinja SGSU.

Izložbu prati ilustrovani katalog sa tekstom Ane Bogdanović

BIOGRAFIJA

Rođen u Kopru, Slovenija, 1979. godine, Nikola Markovic je studirao slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Od 2003. godine redovno izlaže u galerijama i institucijama kulture u zemlji i inostranstvu, kao što su Muzej grada Beograda, 55. Oktobarski salon, Galerija Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Galerija Doma kulture Sudentski grad, Galerija SKC, Galerija Doma omladine Beograda, Ustanova kulture Parobrod u Beogradu, Narodna banka Srbije, ITS-Z1 u Beogradu, Galerija Remont u Beogradu, Galerija Nova u Beogradu, Galerija Zvono u Beogradu, Galerija Univerzitetske biblioteke u Beogradu, Magacin u Kraljevića Marka u Beogradu, Beton hala u Beogradu, Galerija opštine Vračar, Galerija Nadežda Petrović u Čačku, Galerija kulturnog centra Sopot, Galerija Vinko Perčić u Subotici, Galerija savremene umetnosti u Smederevu, Savremena galerija u Zrenjaninu, Galerija Open space u Majdanpeku, Gradska galerija u Kraljevu, Galerija Kulter u Amsterdamu (Holandija), Cultural City Network u Gracu (Austrija), Galerija Leewasser u Brunenu (Švajcarska), Galerija 16b u Cirihu (Švajcarska), Centro Civico Universidad u Saragosi (Španija), Centro Expermimental de Arte y Pensamiento u Madridu (Španija).

Radovi Nikole Markovića nalaze se u brojnim kolekcijama.

Nikola Marković dobitnik je nagrade Mangelos (za produkciju) 2008. godine.

http://www.flickr.com/photos/nikola_markovic/KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR