Javna rasprava-Zašto nam treba promena Ustava?

OPIS

U organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji(EPuS), a povodom aktuelne debate u vezi sa izradom amandmana na Ustav u delu koji reguliše pravosuđe,  u ponedeljak, 10. decembra 2018. godine  u prostorijama Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe, ul. Braće Radić 38, Subotica sa početkom u 13.00 časova, održaće se javna rasprava na temu Zašto nam treba promena Ustava? 

Na javnoj raspravi će govoriti:

  • dr Vladimir Međak, Evropski pokret u Srbiji;
  • dr Miodrag Majić, Predsednik UOCentra za pravosudna istraživanja;
  • dr Violeta Beširević, Pravni fakultet Univerziteta Union u Beogradu.

Moderator: Đorđe Mićić

Srbija se u toku procesa pristupanja Evropskoj uniji u okviru poglavlјa 23 Pravosuđe i osnovna prava preuzela obavezu da izmeni Ustav kako bi obezbedila nezavisnost pravosuđa u Srbiji. U toku je proces izrade amandmana na Ustav u delu koji reguliše pravosuđe. Tekst amandmana je objavlјen u aprilu 2018. Godine i poslat Venecijanskoj komisiji SavetaEvrope. Venecijanska komisija je dala 44 komentarana 29 amandmana. Ministarstvopravdeje 11. septembra objavilo novi tekst amandmana tvrdeći da su sve primedbe Venecijanske komisije usvojene.

Namera nam je da ovim skupom pružimo građanima viđenje stručnjaka u vezi sa aktuelnim procesom izmene Ustava. Na skupu će biti pruženi odgovori na sledeća pitanja: Šta donose amandmani na Ustav? Šta je osnovni cilj ovog procesa? U kojoj meri su primedbe Venecijanske komisije usvojene ? Da li tekst amandmana obezbeđuje nezavisnost pravosuđu?

Javni događaj se organizuje u okviru projekta Promene Ustava na putu do EU: Zastupanje ustavnih promenakoji finansijski podržava ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji u okviru MATRA programa Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije.

 

 KOMENTARI

  1. !% kaže:

    ..da bi politicari jos vise podesili sebi sve sto se moze legalno maznit’..

OSTAVITE KOMENTAR