Otvaranje izložbe:“Živeo Kavandoli“

OPIS

Italijanski kulturni centar „Piazza Italia“, Subotica, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, Udruženjem KomunikArt i MUSIL – Muzej industrije i rada iz Breše predstavljaju međunarodnu izložbu “ŽIVEO KAVANDOLI“ koja će biti svečano otvorena 14.09. u 18.30h u prostorijama Italijanskog kulturnog centra „Piazza Italia“ ii trajaće sve do 15. oktobra.

Izložba “Živeo Kavandoli” predstavlja omaž velikom strip autoru Osvaldu Kavandoliju (1920 – 2007), italijanskom animatoru, reditelju i karikaturisti, poznatom pre svega po tome što je stvorio i animirao lik iz crtane serija La Linea.

La Linea (Linija) je animirana serija italijanskog kreatora Ozvalda Kavandolija. Glavni lik crtanog filma je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji. Sam lik je takođe nacrtan koristeći jednu liniju i deo je linije po kojoj hoda. Lik nailazi na prepreke i često se obraća crtaču za pomoć. Pozadinska boja se menja prema raspoloženju karaktera, ali je deo serije emitovan u crno-beloj tehnici. Originalna Linija, u formi stripa, je bila korišćena u reklamne svrhe, pre nego što je napravljen crtani film. Autor „La Linee“ je formu stripa često koristio za ironiju i kritikovanje društvenih pojava. „La Linea“ strip objavljivan je u mnogim novinama.
Linija je stvorena 1969. godine, kada je Kavandoli napravio reklamni strip za italijanskog proizvođača kuhinjske tehnike. Glavni lik je bio potpuno jednostavan, detalji i boja izostavljeni i publika se koncentrisala na dela Linije. Lik bi pozdravio crtača, krenuo da hoda po liniji i obično naišao na prepreku. Jedna od čestih prepreka je bio iznenadni prekid linije. Lik, kome je glas davao Karlo Bonomi, bi se činio nestrpljiv i razdražljiv i bunio bi se crtaču, koji bi učtivo nacrtao rešenje. Crtačeva desna ruka i olovka su prikazani.
U periodu od 1977. do danas urađeno je preko 250 epizoda ovog kratkometražnog crtanog filma. Prateću muziku u stilu džez kreirali su Franko Godi i Korado Tringali.
Jezik koji koristi crtani lik Linija je imaginaran, neka vrsta gromalota (satiričkog jezika korišćenog pri pozorišnoj mimici) a koji je mešavina italijanskog, onomatopeje i tzv. makaronizma, mešavine romano-latinskog sa stranim jezikom. Boja govora i stil gunđanja iz situacije u situaciju ukazuju na emocionalno stanje karaktera, na njegov temperament, pri čemu poznavalac italijanskog može da prepozna i neke izraze u Lombardisjkom dijalektu. Međunarodnoj popularnosti lika u velikoj meri je doprinela i umetnička mimika ovog animiranog lika.
Na izložbi “Živeo Kavandoli” učestvuje preko 100 međunarodnih umetnika, karikaturista i animatora koji su svojim delima reinterpretirali crteže ili figuru Kavandolija.

Izložba se organizuje u okviru proslavljanja trogodišnjice od otvaranja Italijanskog kulturnog centra „Piazza Italia“ Subotica.KOMENTARI

  1. Silvester kaže:

    Cim sam ugledao lik sa tipicne La Linea slike, prvo sta mi je palo na pamet je mast protiv hemoroida. Dugo godina se vrtela takva reklama na raznim TV stanicama. To je dokaz o upecatljivosti reklame ako je dobro i originalno napravljena.

OSTAVITE KOMENTAR