ODLOŽENO

OPIS

Otvaranje izložbe radova mladih vojvođanskih autorki Eme Pešti, Laure Šandor i Lile Senti pod nazivom Pannon spaces održaće se u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru (Bohinjska bb) u sredu 29. jula 2020. godine sa početkom u 18 časova.  Izložbu će otvoriti Timea Biro, književnica i novinarka.

Izložba će biti postavljena do 16. septembra 2020. godine.

Ulaz je slobodan.

Za sve posetioce su obezbeđene maske. Događaji će se po mogućnosti održavati na otvorenom, u bašti Mađarskog kulturnog centra.

Ema Pešti je rođena u Subotici 1990. godine. Diplomirala  je slikarstvo na Univerzitetu u Segedinu. Njene slike su snažno apstraktne ali na njima naziremo i otkrivamo svetove – Sunce, Mesec, vodu, nebo, prašinu u oblacima, prozore u kućama. Jedna od karakteristika njenog slikanja je planirana, usmerena nasumičnost te svesno postavljanje gesta koji izgleda moguć na platnu jer se njen rad zasniva na kompozicionim aspektima.

Ona traži harmoniju između konstruktivnog i izražajnog, geometrijskog i haotičnog. Postavljanje geometrijskog oblika na platno stvara oštar kontrast vedrim potezima četkice i sitnicama koje čine negovo okruženje, dok se u međuvremenu stvara nemir i harmonija u nemiru.

Ema Pešti je imala samostalne izložbe u Budimpešti, Segedinu, Subotici, Novom Sadu, Senti, Sivcu, Kišeđešu, Bačkoj Topoli i Tisasigetu. Učesnica je brojnih grupnih izložbi, te su njeni radovi predstavljeni u Slovačkoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji.

Svake godine je učesnica više umetničkih kolonija i različitih projekata. Nastoji da svoju umetnost poveže sa drugim žanrovima kao što su pozorište i književnost. Dobitnica je

nagrade dr Ferenc Bodrogvari i vojvođanske nagrade „Kiváló Tehetség díjat“.

Laura Šandor je rođena je 1990. godine. Diplomirala je u Segedinu na Učiteljskom fakultetu Đula Juhas, odsek za crtanje i istoriju umetnosti. Od 2018. godine student je na master programu filozofije umetnosti i muzeologije na Fakultetu umetnosti i društvenih nauka Univerziteta u Segedinu. Od 2013. godine radi i kao nastavnica.

Slike i grafike Laure Šandor uglavnom prikazuju pejzaže. Njeni radovi su inspirisani često viđenim i fotografisanim zgradama i detaljima ulica. Umetnicu karakteriše svesna, unapred isplanirana kompozicija, tokom koje se spektakl dekomponuje u gotovo ravne prostore slike, postavljajući pejzaže u transcendentnu dimenziju. Na njenim radovima predstavljeni su seoski i urbani pejzaži, trgovi i građevine, u kojima oblici igraju glavnu ulogu ignorišući žive boje, senke i figure. U svojim delima ističe vrednost spektakla. Ona se bavi filozofskim sadržajem, antagonizmima (razaranje-konstrukcija, prirodno-veštačko), nestabilnim i večno suprotstavljenim konceptima, problemima svojstvenim ovim konceptima ili samo čistim vizuelnim kontrastima.

Učesnica je brojnih domaćih i međunarodnih umetničkih kolonija i autorka nekoliko samostalnih izložbi. Dobitnica je nagrade Dr Ferenc Bodrogvari.

Lila Senti je rođena 1992.godine u Bačkoj Topoli. Nakon završene srednje škole „Bogdan Šuput” u Novom Sadu, masterirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na odseku za grafiku. Predaje likovnu umetnost, ilustruje publikacije izdavačke kuće Forum, voditeljka je raznih radionica za decu. Neprestano učestvuje na grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Na svojim slikama oživljava iskustva sa svojih putovanja. Zahvaljujući kreativnoj radoznalosti stvorila je seriju pejzaža gde proučava karakteristike bojenog materijala na različitim osnovama. Na njenim radovima kompozicija je gotovo uvek izgrađena u istim razmerama. Krhka harmonija ponavljanja se razbija na deliće pojmom sitnih razlika, rastvaranja i zgrušnjavanja, potresa i eksplozije. To je igra harmonije mikro i makro sveta koji na njenim slikama povezuje brdovite prostore i ptičji pogled. Pejzaž za autorku znači slobodu, stalnu promenu i kretanje i beskrajnu priliku za eksperimentisanje sa različitim tehnikama.

Opšte je prihvaćeno mišljenje da pejzaži mogu samo vizuelno statički da se rastvaraju, te da su mediji spore promene prirode, što dela vojvođanskih stvaralaca opovrgavaju jer neprestano trpe kretanje i brzinu.

 

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome se pruža podrška regionalnim umetnicima i promovišu najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

 

 

 

 

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR