Predavanje: Od rituala do umetnosti

OPIS

Predavanje pod nazivom „Od rituala do umetnosti” održaće se u okviru projekta Colourful Cooperation koji se finansira kroz Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija u Mađarskom kulturnom centru (Bohinjska bb) u četvrtak 20. februara 2020. godine sa početkom u 13 časova.

Ulaz je slobodan.

Igra i ples su postojali na svim nivoima razvoja civilizacije i kulturnog života ljudske zajednice. Imajući u vidu da je u plesu instrument umetničkog izražavanja vlastito telo, oduvek je bio dostupan svim društvenim slojevima. Arheolozi su najraniji zapis plesa, star oko 9.000 godina, pronašli na slikama u Indiji, ali i na egipatskim grobnicama, koje datiraju iz perioda oko 3.300 godine pre nove ere.

Predavanje o istoriji plesa i njegovoj važnosti održaće Natalija Raičević, profesorica klasičnog baleta i direktorica Osnovne baletske škole “Raičević” u Subotici koja se usavršavala  na Akademiji ’’Princesse Grace Kelly’’ u Monte Karlu, kao stipendista Fondacije Marika Besobrasova i diplomirala na Institute de danse „JANINE STANLOWA“ u Parizu (smer pedagogija    klasičnog baleta).

Projekat Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja, kao što i sam njen naziv nagoveštava, jeste raznobojna, dinamična saradnja stanovništva i posetilaca pograničnog područja Mađarske i Srbije, na čije programe su svi dobrodošli. Zahvaljujući lokalnim običajima i kulturnoj raznobojnosti u jednoj od najzanimljivijih regija Evrope, na teritoriji Evroregije DKMT nalaze se županije Bač-Kiškun i Čongrad, kao i Autonomna pokrajina Vojvodina. Na ovim područjima već vekovima zajedno žive mnoge nacije, čuvajući svoju tradiciju i svoje običaje, te čineći tako svakodnevicu raznobojnijom.

Colourful Cooperation promoviše regionalne umetnike i kulturne programe i ovaj raznobojni projekat otvara vrata Mađarskog kulturnog centra na Paliću, mesta susreta i razmena ideja, mesta u kome će se pružati podrška regionalnim umetnicima i promovisati najrazličitiji trendovi u kulturi.  Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.comKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR