Turneja filmskog festivala Slobodna zona

OPIS

Filmski festival SLOBODNA ZONA osnovan je 2005. godine sa idejom da se kroz popularizaciju angažovane kinematografije, koja nije deo uobičajenog bioskopskog repertoara, otvori prostor za promociju, promišljanje i razumevanje aktuelnih društvenih pojava i problema u svetu, zemlji i regionu.

Tokom ovogodišnje Turneje filmskog festivala Slobodna Zona, od sredine aprila do kraja juna, u preko 50 gradova i mesta u Srbiji potpuno besplatno prikazuju se najbolji filmovi sa 14. izdanja festivala, a 15. i 17. maja u Nišu i Subotici, nakon projekcija filma Srbenka biće organizovan govorni program Kompas Slobodne zone.


https://drive.google.com/file/d/1Zg4ReaoQT9cJpRG7wUezhql28f5aMVFZ/view?usp=sharing

Ove godine, kao i prethodnih festival SLOBODNA ZONA održaće se i u Subotici u periodu od 14.-17.maja, na Otvorenom univerzitetu u filmskom klubu (II ulaz, svečana sala), a u okviru festivala biće prikazana četiri filmska ostvarenja:

14. maj od 18:30h Filmski klub (Otvoreni univerzitet)

FILM: LETO

Reditelj: Kirill Serebrennikov
Zemlja: Rusija, Francuska
Godina: 2018.
Trajanje: 126′
Jezik: ruski, engleski
Uloge: Teo Yoo, Irina Starshenbaum, Roman Bilyk

U Lenjingradu 80-ih rok muzika se sluša pred komisijom za cenzuru u strogo kontrolisanim uslovima. Uprkos tome, grupa mladih rokera i pankera i njihovi obožavatelji krišom se okupljaju u stanovima da bi slušali muziku sa Zapada, komponuju i sviraju po malim klubovima za mlade. Tokom jednog toplog leta ranih osamdesetih, Majk, nekrunisani kralj te mini andergraund scene pomaže mladom i talentovanom Viktoru Tsoju da postane zvezda. Kada se Majkova žena Nataša zaljubi u Viktora, nastaje nesvakidašnji ljubavni trougao. Sjajni glumci i fenomenalan soundtrack zvezda sovjetskog roka i panka 80ih dopunjuju Bowie, Dylan, T-Rex, Sex Pistols, Velvet Underground, Led Zeppelin. Kroz nadrealne muzičke scene oni postaju alter ego glavnih junaka. Oni su uzori, simboli, nedosanjan san jedne mladosti bez budućnosti.

Festivali i nagrade:
Cannes Film Festival, 2018
San Sebastian Film Festival, 2018
Karlovy Vary International Film Festival, 2018

15. maj od 18:30h

FILM: TRANZIT

Reditelj: Christian Petzold
Zemlja: Nemačka, Francuska
Godina: 2018.
Trajanje: 102’
Jezik: nemački, francuski
Uloge: Franz Rogowski, Paula Beer, Godehard Giese

Nemačke trupe su nadomak Pariza. Georg beži u Marsej u poslednjem trenutku. Njegov prtljag sadrži legat pisca Vajdla, koji je okončao sopstveni život iz straha od progona. Ovaj legat sadrži manuskript, nekoliko pisama i odobrenu vizu od strane ambasade Meksika. U ovaj lučki grad primljeni su samo oni koji mogu da dokažu da će ga napustiti, što znači da vam je neophodna dozvola ulaska od potencijalne zemlje domaćina. Preuzevši Vajdlov identitet, Georg pokušava da se domogne jedne od retkih propusnica za brod.

Festivali i nagrade:
Berlin International Film Festival 2018
Sydney Film Festival, 2018
New Zealand International Film Festival, 2018

16. maj od 18:30h

FILM: TRI LICA

Reditelj: Jafar Panahi
Zemlja: Iran
Godina: 2018.
Trajanje: 100’
Jezik: persijski (farsi)
Uloge: Behnaz Jafari, Jafar Panahi, Marziyeh Rezaei

Iako je Džafaru Panahiju od 2010. godine zabranjeno da snima filmove, on nastavlja sa radom bez odobrenja iranskih vlasti. Njegov najnoviji film, Tri lica, je na Kanskom festivalu prihvaćen sa entuzijazmom. Režiser se ponovo našao za volanom, ovog puta u društvu iranske glumice Behnaz Džafari, i njih dvoje kreću na put u jedno selo na granici sa Azerbejdžanom. Mlada devojka Marzije Rezai se putem video poruke obraća reditelju. Ona bi htela da studira glumu i čak biva primljena na studije glume. Međutim, njeni roditelji poštujući tradiciju nameravaju da je udaju i na taj način staju na put njenoj želji. Tri lica je road movie protiv patrijarhata i predstavlja filmsku odu glumicama i svima koji to žele da budu.

Festivali i nagrade:
Best Film award, Antalya International  Film Festival, 2018
Best Screenplay award, Cannes Film Festival, 2018
Toronto International Film Festival, 2018

17. maj od 18:30h

FILM: SRBENKA

*** nakon projekcije filma debata – Kompas

Reditelj: Nebojša Slijepčević
Zemlja: Hrvatska
Godina: 2018.
Trajanje: 72’
Jezik: hrvatski

U zimu 1991. godine u Zagrebu je ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Četvrt veka kasnije reditelj Oliver Frljić režira pozorišnu predstavu o tom slučaju. Probe postaju kolektivna psihoterapija, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da se rat nikada nije završio.

Festivali i nagrade:
Doc Alliance Award 2018
Srce Sarajeva i Nagrada publike, Sarajevo Film Festival 2018
Buyens-Chagoll, Visions du Reel 2018
Special mention, Motovun Film Festival 2018
Chicago International Film Festival 2018

Trejler: https://www.youtube.com/watch?v=amKLnlU3KCs

Debata:

*** Tema govornog Kompas programa pod nazivom Identiteti koji bude nemir inspirisana je višestruko nagrađivanim dokumentarnim filmom Srbenka reditelja Nebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj kada je 1991. u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti. Generaciju kasnije kontroverzni reditelj Oliver Frljić postavlja pozorišnu predstavu o slučaju Aleksandre Zec u riječkom HNK. Naslovnu ulogu, igrom slučaja ili ne, u predstavi dobija Nina – dvanaestogodišnja glumica iz Rijeke srpskog porekla, koja ujedno postaje i glavna protagonistkinja Slijepčevićevog dokumentarca.

O tome šta je identitet i gde su granice naših identiteta, u kojoj meri je identitet naš izbor, ono na čemu radimo, što menjamo i prilagođavamo, ono u čemu uživamo i nosimo neprimento i čvrsto, a u kojoj meri je identitet ono što nam se nameće, poput etničkih identiteta koji nas zatvaraju u bodljikave žice neslobode ili rodnih identiteta koji nam propisuju sudbinu nezavsno od naše volje, na razgovoru nakon filma u Niškom kulturnom centru, u sredu 15. maja  od 18h časova govoriće filozofkinje Milica Rašić i Sara Ilić i filozof Bojan Blagojević. U petak 17. maja na ista pitanja na Otvorenom univerzitetu u Subotici od 18.30h pokušaće da odgovore teoretičarka kulture Aleksandra Bosnić Đurić, bibliotekar Dragan Rokvić, pisac Boško Krstić i pisac i prevodilac Oto Tolnaj. Razgovore u oba grada moderiraće urednik govornog programa Kompas filmskog festivala Slobodna zona Ivan Milenković.

Kompas se u okviru 13. Turneje filmskog festivala Slobodna zona organizuje uz podršku Grupe 484, a u partnerstvu sa Odborom za ljudska prava Niš i Otvorenim univerzitetom Subotica.

Više informacija na sajtu Slobodne Zone: http://freezonebelgrade.org/program-turneje/

 

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR