Visokosenzitivno dete – kako ga podržati u svetu nesenzitivnih

OPIS

Radionica: Visokosenzitivno dete – kako ga podržati u svetu nesenzitivnih

U organizaciji Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera (nutricionista i strukovnih medicinskih sestara) iz Subotice, Edukativni centar ‘’Pozitivna disciplina’’ iz Novog Sada održaće tročasovnu radionicu za roditelje, stručnjake i studente u utorak 26. februara 2019. godine od 17.30 časova u Studentskom kutku Visoke škole (Banijska 67).

O visokosenzitivnoj deci još uvek se malo zna. Na ovoj radionici voditeljka radionice će se baviti  decom koju često nazivaju “stidljivom“, “čudnom“, “plačljivom“, “povučenom“, “zahtevnom“, “neobičnom“, “jako dobrom“, “mudrom“ , “tihom“.  Svako peto dete rođeno je sa osetljivijim nervnim sistemom, zbog kog burnije reaguje na: stimuluse koje prima putem čula (zvuke, mirise, ukuse, dodir, svetlost), socijalne kontakte, nepredviđene okolnosti, novine i promene, itd.

Visokosenzitivna deca, inače veoma inteligentna, često imaju problema sa spavanjem, odvikavanjem od pelena, duže koriste dude i flašice, izbirljivija su kada je hrana u pitanju, često imaju problema sa privikavanjem na vrtić, odlaskom na rođendane, čestim odbijanjem vannastavne aktivnosti (sport), mogu da pate od stomačnih tegoba, migrena, češće mucaju, imaju tikove, grickaju nokte itd.
I pored svega toga, “dobro detinjstvo“ stvara uslove da veoma osetljiva deca odrastu u empatične, kreativne, sposobne i autentične odrasle osobe, zadovoljne svojim poslom, partnerom i svojim roditeljstvom.

Na tročasovnoj radionici naučićete:

Na koje 4 oblasti /polja socio-emocionalnog razvoja visokosenzitivne dece je posebno značajno obratiti pažnju i kako ih pravilno podsticati

Kako reagovati u situcijama u kojima dete burno emocionalno reaguje

Kako umiriti visokosenzitivno dete

Kako reagovati na pojavu anksioznosti (uznemirenosti) kod visokosenzitivne dece

Neke od najznačajnijih strategija koje visokosenzitivno dete čine otpornijim (rezilijentnijim) a njegovo ponašanje funkcionalnijim, kako u porodičnom, tako i vrtićkom kontekstu.

Izuzev roditelja (dece uzrasta do 7 godina) radionica je namenjena svima onima koji žele da u većoj meri razumeju visokosenzitivno dete, kao i da na podsticajan način podrže njegov razvoj.

Voditeljka radionice je Žana Erdeljan, psiholog, sertifikovani edukator za roditelje u oblasti pozitivne discipline, majka visokosenzitivne devojčice, i sama visokosenzitivna osoba. Poslednjih šest godina bavi se intenzivno temperament-savetovanjem roditelja (visokosenzitivne dece, kao i ostale dece izazovnog temperamenta). Autor i realizator dva akreditovana programa namenjena profesionalcima u vrtićima, u oblasti temperamenta dece i odraslih.

Cena radionice je 2.000rsd.  Učestvovanje na radionici moguće je slanjem prijave putem mejla prmarketing@vsovsu.rs i uplatom rezervacije mesta (informacije o načinu rezervacije mesta poslaćemo vam mejlom). Prijava treba da sadrži sledeće podatke: ime i prezime roditelja, uzrast deteta/dece, podatak da li na radionicu dolazite sami ili sa partnerom, kao i kontakt-telefon. Radionica će se održati samo ukoliko bude dovoljan broj učesnika.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR