Dogodine obnova pruge Subotica – Segedin

Naredne godine počinje rekonstrukcija pruge između Subotice i Segedina. To je prvi posao koji će se konkretno realizovati u okviru sporazuma potpisanih između Vlada Srbije i Mađarske, a vezano za infrastrukturna ulaganja u našoj zemlji.

Projekat revitalizacije i izgradnje pruge između Subotice i Segedina, a nakon toga i između Subotice i Baje uživa punu podršku Vlada Srbije i Mađarske. Cilj je da se oživljavanjem pruge spoje Segedin i Subotica, dva privredna centra, i najveća rečna luka u Mađarskoj, koja se nalazi u Baji. Na petoj zajedničkoj sednici Srpske i Mađarske Vlade, koja je nedavno održana u Subotici, ministarka Zorana Mihajlović i njen kolega Laslo Palkovič, potpisali su memorandum o razumevanju, ali državni sekretar Imre Kern podseća da politička volja da se taj posao realizuje postoji već od ranije.

„Ovaj posao je prvi posao koji će se konkretno realizovati iz prošle godine potpisanog okvirnog sporazuma o razvoju infrastrukture Republike Srbije, koji je potpisan prošlog februara u Budimpešti, na četvrtoj zajedničkoj sednici. Sada praktično ulazimo u realizaciju prvih projekata“, objašnjava Imre Kern, državni sekretar u ministarstvu saobraćaja i infrastrukture.

Stvaranje boljeg privrednog ambijenta, povezivanje stanovništva sa obe strane granice i jačanje međunarodne saradnje, glavni su benefiti ovog projekta, od kojeg će konkretnu koristi imati obe zemlje, podseća poverenik mađarske vlade, zadužen za ovaj posao Janoš Lazar.

„Rekonstrukcija pruge između Subotice i Segedina može da počne 2020.godine. Planska dokumentacija je spremna, a obezbeđen je i novac. 2021.godine možemo modernizovati i prugu između Subotice i Baje. To će olakšati prelaz granice i omogućiće dalje jačanje privrednih veza. To je prilika da se ljudi kreću sa jednog mesta na drugo i kao zaposleni, ali i kao investitori. To će ujedno doprineti jačanju turističkih veza na mađarsko-mađarskim i sprsko-mađarskim relacijama“, ističe Lazar.

Pruga Segedin-Subotica-Bačalmaš-Baja ukupno je dugačka 98 kilometara. Projekat predviđa rekonstrukciju i modernizaciju postojećih deonica i izgradnju demontiranih deonica sa obe strane granice. Posao bi mogao biti gotov do 2022. godine.

 

RTVKOMENTARI

 1. weng chun kaže:

  Sto pre krenuti sa radovima

 2. stormwatch kaže:

  Sto pre zavrshiti fiktivne radove, da bi na otvaranje fiktivne pruge narod samoinicijativno dosao sa stotinama buseva. Lucas powder, Borko Fischerei i Ona Voli Kurosavu ce da pevaju i sviraju vozeci se celom duzinom fiktivno rhenovirane pruge na drezini…..drezina ulazi u stanicu…..a poznati zvuk TI TU RI RU TU RI RU Szeged Allomas Szeged Allomas pozdravlja povorku dok Alex gospodarex i fiktivna majka pogone drezinu sopstvenom snagom jer su shine konachno podmazane. Brzha je od raketleeeeeee….. D$re*79ler

 3. S&S kaže:

  Mi ovu pesmu slušamo već 7 godina. Do sada je bar 12 ugovora potpisano i 10 . – tak projekata isprojektovano i uvek je najavljeno da če da počme iduće godine. Godine prolaze ali ta iduća godina nikako da dodje.

 4. zis kaže:

  Nije li ta pruga trebala da bude gotova 2017-e a i šta će nam vozovi kad ćemo se vozamo letećim automobilima i autobusima.

 5. Taca kaže:

  …. Za dve, najvise dve i po godine….

 6. bac Vranje kaže:

  Da se ne zaboravi ko je poceo da zavrce srafove i prvi gradio brze pruke koje su po njemu vec trebale biti davno zavrsene.
  Covek se za rec drzi , a vo za rogove,kaze narod bez ikakvih aluzija,a ako se neko ili ste nekog prepoznao/li, to znaci da je narod u pravu_
  https://www.blic.rs/vesti/drustvo/brze-pruge-mihajloviceva-sve-ovo-je-osmislio-vucic-i-ja-mu-se-zahvaljujem-vucic-sve/eyyd4db

OSTAVITE KOMENTAR