Hálaadás napja

A hálaadás leginkább USA és Kanada nemzeti ünnepe, de népszerűsége miatt egyre többen ünnepelnek e napon szerte a világban. Kanadában az idén október 10.-én van, az USA-ban  november 24.-én. Az észak-amerikai kontinens legfontosabb ünnepe, amikor a családok messze földről is összejönnek, hogy együtt ünnepeljenek. Mint azt a neve is sugallja, a hálaadás egy olyan időszak az emberek életében, amikor mindent félretesznek, és pár napot hálaadással és ünnepléssel töltenek. Ezeket a napokat hálaadási tevékenységek jellemzik.

Hogy megértsük eredetét és történetét, közel 400 évet kell visszalépnünk az időben, az 1620-as évig.Ez volt az az év, amikor több, mint száz ember, akik megkérdőjelezték az anglikán egyház hitének alapelveit, áthajózott az Atlanti-óceánon, hogy letelepedjen az Újvilágban. Ezek a kivándorlók, akik az Új Világban találtak jövőt maguknak (mai nevén Massachusettsben), nagyon nehéznek találták az ottani életet, mert már túl későn érkeztek, és nem tudtak elegendő növényt termeszteni túlélésük biztosítására.

A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouth-hoz érkező, az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, akiknek mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen. A telepeseket a wampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a →kukoricatermesztést, a →juharszirup kinyerésének titkát. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták. Az első hálaadást ünneplő telepesek a feljegyzések szerint körülbelül ötvenen voltak, míg a hozzájuk csatlakozó indiánok kilencvenen – majdnem kétszer annyian, mint „vendéglátóik”.  A wampanoag indián törzs egyébként a mai napig létezik, és mintegy 2000 tagot számlál.

imagesB17YCFG5

Az idő eltelt és 1621 őszén bőséges kukorica, bab, és sütőtök termésben volt részük. Volt miért hálát adni a telepeseknek, éppen ezért ünnepséget szerveztek, amelyre 90 indián őslakost és a helyi vezetőket is meghívták. A meghívottak szarvast, pulykát és egyéb vadakat vittek magukkal, amit majd együtt megsütöttek. Ugyanakkor különböző kukoricafélék, pépes ételek, és pattogatott kukorica gazdagította az ünnepi étlapot.

Ez az ünnepet az elkövetkező években is megtartották. Csak az Egyesült Államok függetlenségének kihirdetését követően történt, hogy a kongresszus javasolt egy napot minden évben, amikor az egész nemzet megünnepelheti a Hálaadás napját. George Washington a november 26-át javasolta. Amikor végül, 1863-ban véget ért a véres polgárháború, Abraham Lincoln arra kérte az amerikaiakat, hogy november hónap utolsó csütörtökén tegyenek mindent félre és ünnepeljék meg a hálaadást.

A második világháború idejére azonban a hálaadás Amerika-szerte az összetartás jelképévé vált, az imádkozásról, jókedvről, családi együttlétről szóló igazi nemzeti ünneppé. Ahogy a tengerentúli mondás tartja: „a hálaadás napja legalább annyira amerikai, mint a sütőtökös pite“.

sandra

A köszönetnyilvánítás Isten felé különböző módokon manapság is megmaradt a novemberi ünnepen. Egyházi és vallási szervezetek hálaadással kapcsolatos rendezvényeket tartanak, és karitatív tevékenységeket folytatnak az ünnepnap előtti vagy utáni hétvégéken. Az amerikaiak pedig az ország minden részén útra kelnek, hogy a hálaadás napját együtt tölthessék szeretteikkel egy nagyobb étkezés, illetve vacsora keretében. Éppen ezért ez az egyik legforgalmasabb közlekedési időszak az Államokban; ráadásul sok iskolában többnapos szünet van, így négy-öt napos hosszú hétvégén ünnepelhetnek a családok. Sok otthonban tartják a hagyományt, ami azt jelenti, hogy imát mondanak az étkezés előtt vagy után.

imagesQ5MEKCSG

Hálaadás Kanadában

A kanadai hagyományok Martin Frobisher 1578-ban, Új-Fundlandon tartott lakomájára vezetik vissza az ünnepet. Távol-Keletre szeretett volna eljutni, de ehelyett Új-Fundlandra érkezett meg. A hosszú út után a szerencsés megérkezésért mondott legelőször köszönetet. Ezt tartják a legelső kanadai hálaadásnak. Ezt tartják az első Hálaadásnak Kanadában. A később érkezett telepesek is folytatták a Frobisher által kezdeményezett ünnepet, akiről később egy öbölt is elneveztek – “Frobisher Bay”. Francia telepesek Kanadába érkezvén szintén tartottak hálaadási ünnepet, s ők osztották meg ételeiket is elsőként a kanadai őslakos indiánokkal. Mindezek mellett fontos megemlíteni, hogy nem egészen a Frobisher-féle hálaadás volt az első a kontinensen. Az indián őslakosok kultúrájának ugyanis igen régóta része volt az ünnepélyes köszönetmondás az őszi betakarítások idején. Az irokéz (Iroquois – eredeti néven: Haudenosaunee) indiánok Hálaadási imája például a “három nővér” tiszteletére szól, ami a bab, a kukorica és a tök.Valószínű, hogy az amerikai függetlenségi háború idején Kanadába menekült lojalisták hoztak magukkal sok, az ünnephez kapcsolódó hagyományt.

Thanksgiving-Dinner

Hivatalosan először 1872. április 5-én ünnepelték a hálaadást Kanadában, a walesi herceg súlyos betegségből való felépülése alkalmából. A következő hivatalos hálaadás csak 1879-ben volt, mikor is a parlament nemzeti ünnepnek nyilvánította. Pontos időpontját többször áthelyezték, míg végül 1957-ben nyerte el a naptárban mostani helyét, október második hétfőjét.

imagesRU0BI6E6

Nem a mi ünnepünk Hálaadás, de mivel az együttlétre, a szeretetre vezethető vissza, az egymás iránti tiszteletre és megbecsülésre, akkor szívesen osztom meg azokkal, akiket magam is legjobban szeretek. És Hálaadás Napján egy tradicionális képeslappal köszöntök mindenkit, ezúton hálát adva a sorsomnak, hogy barátaimmal, szeretteimmel ebben az életben összehozott. Kellemes Hálaadás napját mindenkinek.

Az amerikaiak  éa  kanadaiak az elmúlt századokban tökélyre fejlesztették a pulykasütés tudományát.

Tippek, receptek

Pulyka:

Ha fagyasztott pulykát vásárolunk, hagyjuk,hogy hűtőszekrényben engedjen fel. Vegyük figyelembe, hogy egy 5 kilós madárnak ehhez két napra van szüksége. A tölteléket közvetlenül a sütés előtt töltsük be. Varrjuk be pár öltéssel a pulyka hasát, egy spárgával pedig kössük össze a lábait a hasa előtt.

Sokféle töltelékkel készülhet a pulyka. Az egyik legegyszerűbb: kockára vágunk egy egész kenyeret, és hagyjuk egy napig száradni. Apróra szelünk egy nagy fej hagymát. Lábasban megolvasztunk 3/4 csésze vajat, ebben megpároljuk a hagymát, továbbá két csészényi apróra vágott zellert és fél kilónyi felszeletelt gombát. Ha kihűlt, hozzáadjuk a kenyérkockákat, 2 tojást és annyi tyúkhúslevest, hogy lágy masszát kapjunk. Hozzáteszünk egy csészényi durvára vágott diót, sózzuk és frissen őrölt borssal, kakukkfűvel, zsályával fűszerezzük, kézzel jól összedolgozzuk és a madár hasüregébe töltjük.

A töltött pulykát tepsire helyezzük, megkenjük forró zsírral, két deci tyúkhúslevest öntünk alá és betoljuk a legalább 170 fokos sütőbe. Hogy megakadályozzuk a mellehúsa kiszáradását, háromrétegűre hajtogatott bevajazott alufóliával borítjuk be a kényes részt. A sütés első órája után vegyük le, hogy arany barnára süljön a szárnyas ezen része is. Egy körülbelül 5 kilós töltött pulyka sütése mintegy 3-3,5 órát igényel. Amerikában speciális hőmérőt is használnak, amely jelzi a pulyka belső hőmérsékletét, hogy biztosak lehessenek benne, rendesen átsült.

Ha a szárnyas arany barnára sült, késznek tekinthetjük. Miután kivettük a sütőből, takarjuk le alufóliával további fél órára, így porhanyósabb lesz. Egészben tálaljuk, a házigazda dolga a sült felszeletelése és kiporciózása.

Fontos, hogy a pulykasültet ne melegítsük újra, mert száraz lesz. Későn jövő vendégeinknek kínáljuk inkább szobahőmérsékleten, forró mártással és körettel. A töltött pulyka tradicionális kísérője az áfonyaszósz, a burgonyapüré, a párolt  zöldbab és a sütőtöktorta. A hagyományos hálaadásnapi ital az almabor.

Tölgyáfonya mártás:

A tölgyáfonya mártás egy angol-amerikai specialitás, nélkülözhetetlen a Hálaadás és karácsonyi pulyka mellől. Elkészítése roppant egyszerű, érdemes sokat főzni, hiszen a maradék remekekül felhasználható szendvicsekben és hideg felvágottak kisérőjeként. Bár friss tölgyáfonyát nehéz beszerezni, ha mégis sikerül, érdemes a következő receptet kipróbálni.

aff

Tölgyáfonya

Alaprecept:

Az alaprecept csupán abból áll, hogy 25-30dkg áfonyát felfőzünk kb 15 deka cukorral, 1 deci vizzel (narancs, alma stb) és valami fűszerrel). Ezt 25-30 percig sűrű mártássá főzzük. A következő  különleges receptek ünnepi variációk, amelyek remekül passzolnak a karácsonyi sült pulyka mellé.

crambary

Tölgyáfonya mártás

Sütőtök pite – Pumpkin pie

Hozzávalók az omlós tésztához:  – 22,5 dkg liszt – 15 dkg vaj– 3 evőkanál víz – 2 dkg porcukor

 A töltelékhez: – 60 dkg sütőtök– 1,5 dl tejszín– 3 tojás– 5 dkg cukor – fahéj, szegfűszeg, gyömbér (mehet még kardamom, szerecsendió is)

pumpkin

 Elkészítés: A cukrot és a lisztet összekeverjük, belemorzsoljuk a vajat, majd hozzáadjuk a vizet és tésztát gyúrunk belőle. Legalább 15 percre betesszük a hűtőbe. A töltelékhez a cukrot kikeverjük a tojással, majd hozzáadjuk a sütőtök pürét és a tejszínt, a legvégén a fűszereket. Szándékosan nem írtam mennyiségeket, mert ízlés szerint érdemes fűszerezni. Van aki fűszeresebben szereti és van aki nem.A tésztát kinyújtjuk és belerakjuk egy kivajazott pite formába. Villával megszúrjuk majd lefedjük egy sütőpapírral, ezután megszórjuk babbal. 180 fokon sütjük 15 percig, majd leszedjük róla a babot és további 5 percre visszatesszük a sütőbe. Ezután jöhet a töltelék rá. Addig sütjük, míg a töltelék kész nem lesz. Ez további 35-40 percet jelent körülbelül.  Felvert tejszínhabbal, vaníliafagylalttal vagy olvasztott étcsokoládéval tálaljuk.

Jó étvágyat.

         KOMENTARI

    OSTAVITE KOMENTAR