Húsvét a világ körül

Szinte nem létezik olyan ország, ahol ne ünnepelnék a húsvétot. Míg mi húsvéti tojást festünk, és locsolkodunk, a világ különböző tájain óriás omlettet sütnek, tojásfát állítanak, és nyuszi helyett egy bilby nevű füles hozza a tojásokat. A karácsonyi sokszínűség után, a húsvét sokkal egységesebb elemekkel rendelkezik a világban. Az új élet szimbóluma, a tojás szinte mindenütt főszerepet kap.Területünkön klasszikusnak számít a sonka, kolbász, torma és a sütemény.

sonka

Sok országban,  a zsidó Pészahból átvett bárány, az egyszerűsödés jegyében meghonosodott. Érdekes módon az édes péksütemények szintén az egész világon jellemzőek a húsvétra. Az olaszoknál colombát sütnek, a magyarok, csehek, lengyelek kalácsot, a törökök, görögök kerek lapos kenyereket készítenek, amire színes tojásokat ültetnek díszítésül. Szokás ilyenkor perecet is készíteni.

Firenze husvétkor

Firezne husvétkor

Olaszországban  a  szent nagyhéthez számos érdekes és látványos szokás kötődik, még akár városonként is eltérően. Például húsvétvasárnap, Firenze leghíresebb terén, a Piazza del Duomón egy feszített ökörszekér repül a levegőbe, így ünnepelvén Jézus feltámadását.  Míg az algherói ünnepi héten szinte minden nap más és más szertartást tartanak virágvasárnaptól húsvétvasárnapig. Ezen ünnepségsorozat legemlékezetesebb állomása a fáklyás felvonulás. Az olaszok, természetesen, a húsvéti menüsorukról is híresek. Főfogásként tőlünk eltérő módon leggyakrabban bárányt esznek. Természetesen Olaszországban is fogyasztanak ilyentájt tojást, de ott jobbára, talán nem meglepő módon, tojással töltött tészta formájában. Édességként a húsvéti galamb a legelterjedtebb, ami egy madár formájú sütemény, melyet több variációban is el lehet készíteni, de leggyakrabban tojáslikőrkrémmel töltik meg. És végül mondhatjuk, hogy az olasz kalács húsvétkor egy bizonyos édes pizza, melyet csak úgy mint itthon nagymamáink, Olaszországban a család „mammái” készítenek

spanyol

Spanyolország

Spanyolországban a husvét Virágvasárnaptól Húsvétvasárnapig tart a Szent Hét (Semana Santa) amit körmenet jellemez. A körmenet résztvevői arcukat elfedve jellegzetes jelmezben vonulnak az utcákon. Az arc elfedése a szenvedést, a fájdalmat kívánja jelképezni, illetve szégyent, hogy Jézust keresztre feszítették. Vasárnap a feltámadás örömére leveszik a maskarát és enélkül járják az utcákat.  Vergesben, Spanyolország egyik városában kissé különösen ünneplik a húsvétot, nagypéntek előtt kezdődik ugyanis a „Halál tánc”. A helyiek félelmetes csontvázaknak öltöznek be, és az óvári utcákon táncolnak, miközben dobozokban hamut visznek magukkal. A parádé éjfélkor kezdődik és majdnem egész éjszaka tart. Tipikus húsvét vasárnapi menü a sült bárány és a creme catalana, illetve a húsvétkor szinte minden pékségben kapható, olívaolajjal készült édes péksütemény, a torrija. Ezek az ételek inkább regionálisak, mint nemzetiek, tehát nem beszélhetünk egységes spanyol húsvéti menüről. Katalóniában a La Mona de Pascua nevű, tojásfehérjében gazdag mandulás sütemény jellemző erre a tavaszi ünnepre. Kasztília és Leon környékének a Hornazo a jellemző húsvéti étele. A tésztát hússal, kolbásszal és tojással töltik, de sok helyen készítik mandulával és ánizzsal. Madrid környékén  Bartolillos madrilenos-t szoktak húsvétkor sütni, ami pudinggal töltött kalácsféle.

Folar 1

Folár portugál péksütemény

Portugáliában a húsvét a vallási szertartások ünnepe, népszokások nincsenek. A 17. század óta töretlen népszerűségnek örvendő folar a húsvét meghatározó péksüteménye. A folarnak északon inkább sósan vagy citrommal, ánizzsal esetleg egy csipetnyi fahéjjal ízesített változatai léteznek, míg délen meglehetősen édesen, szegfűszeggel, fahéjjal és jó sok karamellel készítik. Sok esetben a tészta fonatai közé elrejtenek 1-2 tojást.

Simnel torta

Simnel torta Angliában

Angliában az egyik legismertebb szokás, hogy húsvétkor a falvak és városok lakói kimentek a környékbeli dombra, és azzal versenyeztek, hogy ki tud úgy legurítani a dombról egy tojást, hogy az túlélje a kalandot. Másik szokás a szelleműzés vicces nadrágban: az ünnep vasárnapján a férfiak furcsa, fehér rövidnadrágot húztak piros zsinórdíszítéssel, és abban táncoltak és énekeltek. Mára már inkább csak a szórakoztató jellege maradt fenn ennek a szokásnak. A hagyományokon kívül az angoloknál rengeteg vidám, színpompás felvonulás és kirakodóvásár fűződik a húsvéti ünnepekhez. Egy legenda a húsvéthétfőre vonatkozik: a viktoriánus korban egy hiúságáról ismert szépasszony minden évben a húsvétot használta fel arra, hogy pazar ruhatárát felvonultassa a londoni Battersea Parkban. 1962 óta látványos ezért látványos felvonulásokat rendeznek itt, ahol a vurstlitól a lovas bemutatóig és a kirakodóvásárig minden megtalálható. Az angolok husvéti kedvence  a gyakorta készített simnel torta, valamint a hot cross buns kerül az asztalra. A hot cross buns a régi angolszászoktól ered, akik a tavasz istennő tiszteletére sütötték ezt az édeskés zsömlét, de persze az édes cukorkereszt a tészta tetején manapság már a keresztény húsvétra emlékeztet. A középkor óta ismert simnel gyümölcsökben és marcipánban gazdag torta, ami Britannia mellett Írországban is nagy hagyományokkal bír. A torta tetején általában 11 golyóbist helyeznek el, ez jelzi Jézus igazi apostolait (így értelemszerűen Júdás kimarad). Húsvétkor az angol háztartásokban még többféle keksz is készül a vendégek fogadására.

Lengyelország

Lengyelország

Lengyelországban e nap a színek és formák csodálatos kavalkádja. E napon a legfontosabbak a mesébe illően szép, a papok által is megszentelt „pálmák”, melyek elengedhetetlen elemei a „kotki” és a „bagniątka”, azaz barkák, melyek valójában a fűzfa rügyei. Ezekhez a díszes „Pálmák”-hoz, melyekre virágokat és szalagokat is aggatnak, számtalan szokás kapcsolódik mint pl. bájos szokás hogy a reggeli után ajándékokat /apróságokat/ dugnak el, melyeket a gyerekek találják meg. Husvéthoz kötődik az a legenda, miszerint a korai harangok hangjait azért szólaltatták meg, hogy felébresszék a Tátrában nyugvó lovagokat illetve hogy a fösvény és megkeményített szívű emberek szívét meglágyítsál. Lengyelországban a nálunk megszokott húsvéti ételek kerülnek az asztalra. Az erősen katolikus országban nagy hagyománya van annak, hogy az asztalra kerülő ételből készített kosarat a vacsora előtt a nagyszombati misén a pap megáldja. A sonka, a kalács és a tojás mellett a zurek, azaz savanyú krumplileves is része a hagyományos lengyel húsvéti menünek. A húsvéti desszert a mazurek és a babka. A babka egy élesztős, kuglófszerű édesség, amit a lengyeleken kívül az ukránok és a szlovákok is nagyon kedvelnek. A mazurek egy diós piskótaszerű tészta, amit szintén kifejezetten húsvétra készítenek. A vasárnapi családi reggeli ugyanolyan fontos, mint a karácsonykor a vacsora. Mielőtt nekilátnának az evésnek, mindenki jó szerencsét és boldogságot kíván a többieknek, és a húsvéti tojásokat odaadják egymásnak.

Francia tojasutes

Tojássütés Franciaországban

Franciaországban a legtöbb templomra nagycsütörtöktől kezdve csönd borul, egészen húsvét reggeléig, akkor ugyanis megszólal az összes harang. A csönd ideje alatt, a hagyomány szerint a harangok Rómába vándorolnak, majd, mikor megszólalnak tojásokat szórnak szét. A másik kedvelt hagyomány Haux városában terjedt el,  a franciák 4500 tojásból készítenek omlettet, mellyel megvendégelnek ezer embert a főtéren. Husvétkor  legtöbb esetben levendulával, mézzel, provence-i fűszerekkel megbolondított báránycomb kerül az asztalra, de kedvelt étel ilyenkor a bárányragu is.  A nyuszinak Franciaországban nincs sok rajongója, az ország számos részén ugyanis a szülők azt mondják gyerekeiknek, hogy a tojások a harangokból pottyannak ki.

Németország - tojásfa

Tojásfa Németországban

Németországban nem csak karácsonykor díszít fát a család, húsvétkor elterjedt hagyomány a húsvéti tojásfa készítése is. Ez a tradíció egyre elterjedtebb a világon. Saalfelden egy család tartja a rekordot, minden évben több, mint 9000 tojással díszítik kertben álló fájukat. Tavaly a tojások száma elérte a 9800-at. Tojásfa és lángoló szekerek a jellegzőek a husvétra Németországban. Luegde városában  létezik egy nagyon látványos tradíció, mely során húsvétkor lángoló szekereket gurítanak a folyóba a sötét beálltával. Ezzel búcsúztatják a telet és köszöntik a tavaszt. Németországban nagycsütörtökön – ha lehet – csak zöld ételeket, péntek este pedig halat esznek. Húsvét vasárnap általában bárány kerül a családi asztalra, illetve az Osteramm, a bárány alakú sütemény.

Svedország

Svédország

Svédország – nagy társaságban, boszorkányokkal várja a husvétot. A városlakó svédek a húsvétot vidéken töltik. A hagyomány úgy tartja, minél többen jönnek össze, annál jobb. Náluk nem annyira a vallási jellegen van a hangsúly, az ünnep inkább világias: a lényeg, hogy együtt legyenek a családdal és a barátokkal. A szombat itt a tojásevés napja, bár korábban ez az étek egykor a nagyböjt alatt tiltott fogás volt. Egyes vidékeken örömtüzeket gyújtanak, majd nagy lármát csapnak, hogy elűzzék a boszorkányokat Ajándékba tojást visznek, cserébe csokoládét kapnak. Az asztalt kék-sárgába, a svéd nemzeti színekbe öltöztetik, a vázába gallyakat dugnak. Jellegzetes svéd húsvéti jelkép ez az élénk színű húsvéti virgács, amit nyírfagallyakkal és kék-sárga tollakkal díszítenek. A husvéti menü hering, lazac, krumpli, tojás, valamint húsvétkor elhanyagolhatatlan csemegeként szolgál az édesség is. Bár a svédek egész évben előszeretettel majszolnak édes finomságokat, azonban húsvétkor hivatalosan is szabad a sok drazsét, gumicukrot, bonbont egytől-egyig eltüntetni a Föld színéről. Erre a célra remekül szolgál a színes mintás papír tojások mélyébe rejtett temérdek édesség.

Finnek

Finnország

Finnország és a boszorkányok husvétkor. A finnek láthatóan keverik a húsvétot a halloweennel, a gyerekek ugyanis húsvétkor ijesztő ruhában, kormos arccal, sperűnyélen a lábuk között szaladgálnak az utcán.  Nyugat-Franciaországban még örömtüzet is raknak, ezzel védik ki, hogy nagypéntek és húsvét vasárnap környékén boszorkányok jelenjenek meg a városba. Finnországban szokás a gyerekek körében a tojásgyűjtő körút. Ilyenkor szomszédoktól, ismerősöktől kérnek tojásokat versekért és énekekért cserében. Finnországban a bárány a hagyományos ünnepi fogás, amit húsvétvasárnap fogyasztanak. Emellett esznek még véres hurkát, tojást, friss kenyeret és sült sajtot.

Gorogország

Görögörszág

Görögországban  a görög temperamentum megmutatkozik a húsvéti ünneplési szokásokban is, természetesen a vallási szokásokon kívül. Van olyan görög sziget (Chios), ahol a szigetlakók rakétákkal készülnek a Húsvétra Más szigeten (Hydra) az a szokás, hogy a nem termő fákat Húsvétkor megperzselik, ezzel ösztönzik őket a termékenységre, a bő termésre. Húsvét vasárnap bárányt sütnek, míg a kerti fák árnyékában álló hosszú asztalokon tojás, kenyér, húsvéti kalács és különböző saláták sorjáznak. Nagyszombaton az esti mise utáni vacsora része a koulourakia, a húsvéti vaníliás keksz, amit általában tea vagy kávé mellé kínálnak. Ahogy a legtöbb európai országban, úgy Görögországban is asztalra kerül az édes péksütemény, a kalácsszerű tsoureki. A fonatokat általában szezámmaggal hintik meg, és gyakran ültetnek a kész kalácsra pirosra festett tojásokat.

orosz husvét

Oroszországban a népességének nagy része ortodox vallású, így a húsvét a pravoszlávok számára az év egyik legfontosabb napja. A húsvétot gyakran szokás az oroszoknál az ünnepek ünnepének is nevezni, mert ez az időszak, illetve a hagyományok, amelyek a húsvéthoz kapcsolódnak, mindenkit megérintenek. Ilyenkor még azok is elmennek templomba, akik egyébként sosem járnak. Az oroszok számára a húsvét olyan, mint a Nyugat-európaiak számára a karácsony. Az öröm és a hagyományok iránti tisztelet kifejezése  leginkább a klasszikus zenei művek iránt nyilvánul meg, innen a húsvéti zenei fesztivál hagyománya is. . A régi tradíciókhoz tartozik a harangozó hét is. Ilyenkor az ország nagyobb székesegyházaiban a húsvéti fesztivál ideje alatt minden reggel harangjátékkal üdvözlik Jézus feltámadását. Az orosz családok húsvéti asztalára rengeteg finomság kerül. Elmaradhatatlan étel a kulics, ami egy mázzal bevont, édes kalácsfajta. Sok helyen paszhát is készítenek, az édes túrókészítményt dióval, mandulával, mazsolával ízesítik. A gyerekek és az idősek körében is kedvelt húsvéti elfoglaltság a tojásfestés, így születnek a jellegzetes orosz mintájú hímes tojások.

easter-egg-roll

Tojásvadászat a Fehér Házban

Amerikában a  Húsvétot a hagyományok szerint szenvedélyesen és nagyon vidáman ünneplik. A hosszú hétvégén egybeolvadnak, szorosan kapcsolódnak egymáshoz a templomi szertartások és a lazább közösségi ünneplések. A Húsvét vasárnapok New York-ban és más nagyvárosokban felettébb érdekesek, szórakoztatók – hatalmas húsvéti parádékat, felvonulásokat tartanak, melyeken a résztvevők szép ruhákban és még szebb húsvéti fejdíszekkel pompáznak. A felvonulás vezetője húsvéti gyertyát vagy keresztet tart kezében. A húsvéti ételek között megtaláljuk a sonkát, burgonyát, zöldségeket, de természetesen a tojás különleges szerepet kap: a kerti „tojásvadászat” minden gyermek kedvence, még az amerikai elnök is minden évben szervez tojásvadászatot a Fehér Ház kertjében. A tojások mellett a húsvéti nyuszi más édességeket is hoz, ezeket általában Húsvét vasárnapjának reggelén fedezik fel.

EasterBill

Husvéti Bilby Ausztráliában

Ausztráliában a húsvét a nyár végét jelöli. Húsvéti Bilby, nyuszi helyett Bár itthon nehezen tudjuk elképzelni a húsvétot kedvenc tapsifülesünk nélkül, Ausztráliában ennek az aranyos rágcsálónak nagyon rossz híre van. Az ausztrálok nem kedvelik a nyulakat, mivel azok minden évben jelentős károkat okoznak a családok kertjeiben. Így ezen a földrészen még a 70-es években mozgalom indult, hogy a húsvét jelképének egy másik állatot válasszanak. Így esett a választás a veszélyeztetett bilby-re, mely első ránézésre egy rosszul sikerült tapsifüles utánzat. A 90-es években számos mese, és történet született erről az erszényesről. Az egyik gyerekkönyvben pl. egy Burra nevű bátor bilby megmenti a földet a nyulaktól, a bilbyk húsvéti tojásokat festenek, és a gyerekeknek adják. Mostanra sok helyen Ausztráliában a bilby hozza a tojásokat, és boltokban is csoki bilbyk, vagy plüss bilbyk sorakoznak.

unnepiKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR