Ima nade za Galu – devojčicu-leptira

Srbija zna za malog Despota iz Bajine Bašte i Galu iz Subotice, našu dečicu-leptire koja pate od teške i neizlečive bolesti kože zbog koje njihovo detinjstvo nimalo ne liči na detinjstvo naše zdrave dece širom Srbije.

Mali junak Despot iz Bajine Bašte

Oni pate, svaki dan žive u bolovima i mukama, ne mogu da rade sve što rade naši zdravi mališani jer su obične stvari poput igranja u parku, fudbala ili trčanja za njih opasne po život. Ništa manje nisu ni muke njihovih roditelja koji bdiju nad njima svakog sekunda, od trenutka od kad su se rodili, strepeći za njihove živote i živeći u nadi da će jednog dana biti leka i za njihove mezimce.

Na sreću, moguće je da je došao i taj dan i da možda ima nade da se zauvek izleče i Despot i Gala. Taj tračak nade predstavlja mali Sirijac Hasan i tim italijanskih genetičara, koji su zajedno ispisali istoriju u Nemačkoj gde se ovaj dečačić leči.

Lepa Gala, hrabra devojčica-leptir iz Subotice

Podsetimo, doktori dečaka koji živi u Nemačkoj i boluje od bulozne epidermolize, teške bolesti kože opasne po život, izjavili su da su eksperimentalnom genskom terapijom uspeli da mu stvore potpuno novu kožu.

Dečak-leptir Hasan (9), rođen u Siriji, smešten je pre dve godine u bolnicu u Nemačkoj, s retkom, neizlečivom bolešću kože, izazvanom mutacijama gena. Zbog te bolesti koža je izuzetno osetljiva na dodir, kao krila leptira, i gotovo konstantno je puna plikova i otvorenih rana.

Za njegov slučaj angažovani su doktori iz Italije koji su uzeli mali uzorak dečakove kože i u laboratoriji dodali njenim ćelijama ispravnu verziju lošeg gena. Potom su mu presadili takvu genetski modifikovanu kožu. Posle niza operacija kojima mu je spasavan život, dečak Hasan je dobio novu, genetski modifikovanu kožu koja prekriva 80 odsto njegovog tela, navodi BBC.

Sada, dve godine kasnije, njegova koža izgleda potpuno normalno. Doktori navode da je stanje dečaka toliko napredovalo da ne samo da mu više nisu potrebni lekovi, već je ponovo krenuo u školu i čak igra fudbal.

Hasanov otac rekao je da se dečak „sada oseća kao normalna osoba“, da se igra, da je aktivan i uživa u životu.

Nekoliko dana po rođenju Hasan je imao plikove i rane po celom telu i najveći deo njegove kože izgledao je kao otvorena rana. Kako za buloznu epidermolizu leka nema i oko 40 odsto obolelih ne doživi adolescenciju, doktori su dečakovu porodicu pripremali za najgore.

Jedan od doktora u nemačkoj bolnici izjavio je da su se lekari prvobitno odlučili za palijativnu negu, jer „nisu imali šanse da spasu život deteta“. Tada je doveden tim biologa specijalista za gensku terapiju, sa italijanskih univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji, a Hasanovi roditelji su im odobrili da pokušaju s eksperimentalnom terapijom.

Kurir.rsKOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Hvala dragom Bogu da je napokon počeo tim lekara za decu Leptir.želim mnogo uspeha i da im dragi Bog pruži sve potrebe u životu da ozdrave uz Božiju pomoć. Dečaku Hasanu iz Sirije našoj Gali iz Subotice i svoj deci koja boluju od ove bolesti želim što pre da ozdrave.

 2. Haffner Marija kaže:

  Dragi Bog. Ozdravljenje za dete
  Moliću se za njega.

 3. Kombuha kaže:

  Dali je proban napitak od čajne gljive kombuha ? Nije teško nabaviti, pomaže organizmu na svaki način, a zaista je jednostavna priprema napitka !

  Probajte…

 4. Janko kaže:

  Bog je pomogao !? Da li ste procitali tekst do kraja ?
  „Tada je doveden tim biologa specijalista za gensku terapiju, sa italijanskih univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji, a Hasanovi roditelji su im odobrili da pokušaju s eksperimentalnom terapijom.“
  Zasto Bog nije izlecio jadnu decu nego su to ucinili lekari? Odnosno zasto im je isti taj Bog prvenstveno „podario“ takvu bolest?

OSTAVITE KOMENTAR