Ispod subotičkog asfalta

Kamenička, Stražilovska i Siriška – tri ulice na samom kraju Aleksandrova, između „29. Novembra“ i „Bratstva“ , na početku Bikovačkog puta.

Kamenička je popločana još šezdesetih godina, u vreme kada je veći deo grada mogao samo da sanja tvrdu podlogu u svojoj ulici. Tek osamdesetih godina uz pomoć samodoprinosa, većina subotičkih ulica je dobila asfalt, mada su neke imale da čekaju i 21. vek.

Otkud onda popločane ulice na samom kraju grada? Šandorčani kažu da je za to zaslužan Braca R. tadašnji direktor jednog subotičkog preduzeća koji je živeo tamo. Sasvim moguće da je to kamena kocka koja je pretekla nakon izgradnje puta do tadašnje klanice. I danas se najpre grade putevi do vrata nekih uticajnih Subotičana.

Kamenička ulica u Aleksandrovu

kamenicka ulica

Mala kamena kocka je danas prava retkost na subotičkim kolovozima. Isto je i sa velikim granitnim kockama kojima je, uz žuti klinker, bio pokriven centar grada. Stare kamene kocke su i sada tu, na mestu gde su i bile. Pokrivene su asfaltom i tako poslužile kao dobra (i skupa) podloga.

Karta grada izrađena između dva rata daje opis od kojih materijala su subotički putevi u to vreme. Neke ulice su još tada asfaltirane, međutim, taj materijal u to vreme nije bio toliko korišćen. U zapisnicima gradske uprave iz tridesetih godina, piše i to da niko nije dao ponudu za asfaltiranje dela ulice Vudro Vilsona (Maksima Gorkog). Uz to stoji objašnjenje da je verovatan razlog taj jer se od izvođača traži garancija izdržljivosti. Jedno preduzeće koje je pre toga radilo sličan posao u gradu, zapalo je u finansijske teškoće nakon što je moralo da ponovi asfaltiranje. Naime, put koji su asfaltirali brzo je pretrpeo oštećenja. Ili taj materijal tada nije bio dovoljno postojan za veća opterećenja ili je podloga bila slaba, tek, ulice su većinom bile popločane kockama dok je drum za Beograd bio od betona.

suboticke ulice (2)

Žuta kocka: Braće Radić, Senćanski put, Štrosmajerova, Matka Vukovića, Đure Đakovića…

suboticke-ulice-4 (2)

suboticke-ulice-4 (1)

Raskrsnica Zagrebačke i Somborskog puta

suboticke-ulice-4 (5)

suboticke-ulice-4 (4)

Betoniranje

suboticke-ulice-4 (3)

Matije Gupca (kod Margit mlina)

suboticke-ulice-4 (6)KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Dobro jutro, odličan tekst, kao i uvek iz Vašeg pera.

 2. Jefimija kaže:

  Odličan tekst. Hvala što ste spomenuli i moje naselje. Srdačan pozdrav i svako dobro.

 3. arsic ivica kaže:

  ja sam odrasto u siriskoj ulici gde i danas zivim

 4. Anonimni kaže:

  Hehe, interesantno da Subotica isto izgleda i sad kao na ovim slikama..samo su zgrade malo oronulije i nema tramvajske pruge i put je malo neravniji..

 5. Anonimni kaže:

  Početak ovog teksta je netačan u potpunosti.
  Stražilovska i Siriška ulica nikada nisu bile popločane, asfaltirane su prošle godine.
  Kamenička ulica je popločana sredinom sedamdesetih, ali ne šezdesetih od „kocke koja je pretekla“, nego od kaldrme koja je u to vreme skinuta i zamenjena asfaltom. Osim porušene kaldrme koju je donirao grad, kolovoz su napravili stanovnici Kameničke ulice sami i o svom trošku.
  Čestitke autoru na proverenim informacijama.

 6. krass1 kaže:

  Poplocan je i deo ulice Josipa Lihta izmedju ulica Josipa Sokcica i Karela Napravnika u Aleksandrovu u Novom naselju.

 7. Sanja kaže:

  a zašto je grad donirao kaldrmu baš kameničkoj a ne nekoj ulici bliže centru?

OSTAVITE KOMENTAR