Istorija jednog subotičkog ćoška i reč, dve o “Dafini”

Početkom devedesetih broj gradilišta u Subotici se mogao izbrojati prstima jedne ruke. Razlog više da cela gradska javnost sa izuzetnim zanimanjem prati građevinske aktivnosti na, sada već bivšem, parkingu hotela Patria, na uglu Đure Đakovića i Nušićeve. Hotel se odrekao svoje velike terase i na njenom mestu uredio novi parking prostor a na stari su ušle građevinske mašine. Već na početku posla, ispod uklonjene nadstrešnice izronila je stara reklama – Lloyd.  Starijima dobro poznato mesto za izlaske pedesetih godina, a onim mlađima još jedna istorijska iskopina koja je nagovestila da ovaj ćošak pamti mnogo zanimljivije dane.

hotel-patria-parking

loyd1992

Početkom veka na tom ćošku je restoran PARK. Svojom lepotom bi zaslužio da tu bude i danas, da mu vek nije skratila avionska bomba, septembra 1944. godine.

park

szabadka park szaloda

slika8

slika2

Restoran Lloyd u zgradi pored, zadržao je to “kapitalističko” ime i posle rata, a na raščišćenom placu do njega, uređena je bašta sa muzikom za ples. To su godine kada su mesta za mladi svet i njihovu zabavu, podrazumevala orkestar i podijum za igru. Plesalo se, naravno, u parovima. Krajem pedesetih novine pišu o bašti Lojda:

Ponedeljkom je rokenrol veče. Od dvadesetjednog sata pa sve do posle ponoći orkestar malog sastava, sa svojim pevačem Josipom Stantićem, svira isključivo muziku za igru. Repertoar šlagera je raznovrstan. Mesto za sedenje svako može naći, ali prilikom plesanja gužva je prilična…

Basta Lloyd Subotica

A onda, početkom šezdesetih, kratka vest u “Subotičkim novinama”: Ovo leto je poslednje za baštu Lojda, jer će na njenom mestu biti uređen parking novog velikog hotela.

parking patria

Možda nije preuranjeno kazati da će današnji izgled oko novog hotela biti drugačiji, lepši i privlačniji. Ispred samog hotela nalaziće se bašta-restoran, koja će moći da primi odjednom 400 posetilaca. Gosti će se uz zvuke orkestra bolje osećati nego u bašti „Lojd“.

slika6

slika1

Narednih trideset godina su se na tom prostoru guzila razna motorna vozila pa je većini bila privlačna ideja o izgradnji nove građevine koja će preko srušenog “Borca” izaći na korzo. Ona neće popuniti ceo plac nego će ga oživeti i otvoriti neke nove vidike. Izradu projekta je dobio subotički arhitekta Goran Martinović koga smo znali po poslovnoj zgradi u naselju Tokio a dodatno ga je preporučila „Borbina“ nagrada za izvedeno delo u oblasti savremene arhitekture, za objekat „Autobuske stanice“ u Užicu, te 1992. godine. Međutim, više okolnosti nije dozvolilo Martnoviću da se proslavi i ovaj put. Ratne godine i izuzetno loša atmosfera u društvu, uticali su da javnost na svaku investiciju gleda sa podozrenjem. Već sama glasina da će to biti banka Dafine Milanović bacila je senku i zauvek krstila ovu zgradu. Rat, pljačka građana inflacijom, piramidalnim šemama i odsustvo svakog ekonomskog sistema jesu samo neke od nepogoda koje su obeležile godine na 9. Nikakvo znanje ni struka nisu predstavljali vrednost, već snalaženje i šverc. Svaka uspomena na to vreme ima miris benzina iz plastičnih flaša i ukus Step sokića.

Valjda zato zgrada “Dafina” nikada nije dobila šansu da bude vrednovana objektivno kao jedno od retkih arhitektonskih obeležja tog vremena u Subotici. Tek dvadesetak godina kasnije, u časopisu “Klasje naših ravni”, arhitekta je dobio priliku da protumači svoju ideju. (Klasje naših ravni 2011 broj 5-6)

slika5

Najpre treba reći da je ime projekta bilo Kompleks “Corso”. Zadati prostor trebao je da spoji šetalište na kom se nižu stare palate i deo grada u kom dominiraju reprezentativni primeri moderne arhitekture – hotel Patria, Opština i Kreditna banka. Upravo taj pasaž koji vodi iz starog u jedan ambijent modernog, bio je pravac razmišljanja autora projekta kako da dva krila zgrade komuniciraju sa dva različata miljea. Listajući američki AD (Arhitectual design) i još neke stručne magazine uvideo je da je postmoderna još aktuelna u Americi i Evropi. Bio je to logičan izbor za stranu koja gleda na moderne građevine. Na korzou, između zgrada koje su gradili Titus i Rajhl  umetnut je stakleni kubus.

“Tražio sam još nešto – drugi sloj čitanja moje poruke pijeteta i nijemog poklona pred majstorima struke. Zato danas iz stakla “izranja” neoklasični balkon, kome, naizgled kao da tamo nije mijesto ! Kako da nije, on komunicira sa svojim originalnim blizancem na Titusovoj zgradi” – napisao je Martinović.

klasje 2

U delu koji okružuje Manojlovićevu palatu (prva slobodnostojeća palata sa četiri fasade), odstupilo se od projekta iz nekoliko razloga. Umesto prolaza prema ulici Đure Đakovića, podignute su ograde.

“Umiješao se prvo Ante, a zatim za njim i Veliki Izvođač. Ante (Rudinski, prim.aut) je u poodmakloj fazi izgradnje našao za shodno da stavi pod zaštitu drvenu kolsku kapiju kojom se nekada ulazilo iz ulice Đure Đakovića u dvorište Manojlović palače, A Veliki Izvođač jednostavno nije instalirao hidraulični panorama lift pod izgovorom nedostatka financijskih sredstava. Time je smisao i besmisao tog prostora zauvijek zapečaćen tarabama s obe strane i nikada nije postao integralni dio projekta.”

Ako znamo da je u tom atrijumu zamišljen kafe i mala fontana, onda možemo još više da žalimo što nije učinjen još taj jedan korak u izgradnji.

klasje 22KOMENTARI

 1. croat kaže:

  Bilo be lepo imati sve ove price, koje je napisao Lansky, na jednom mestu! Zaista uzivam u svakom clanku!

 2. Lansky kaže:

  Sve je tu u arhivi 😉 (oko 500 tema) : http://www.gradsubotica.co.rs/kategorija/stari-grad/

 3. Cicko kaže:

  Slažem se sa Croat-om. Mogli biste imati posebnu kategoriju sa ovim pričama.

 4. Lenin kaže:

  @Lansky „Sve je tu u arhivi…“
  Mislim,ne zato što mi toliko fale,nego gde su nestali komentari od nekih članaka?Npr: „Bilijar u kafani Šaran (iz dnevnika jednog igrača)“,“Američki bilijar u Subotici (iz dnevnika jednog igrača – II deo) i ponekih još starijih… 🙁
  I ja sam počeo čitati od početka.Hvala! 🙂

 5. Lansky kaže:

  Ne znam to za komentare. Ako je moguće da se ponove na tim skorijim temama, bilo bi dobro. Ništa nije brisano, mora da je neka greška.

 6. Lenin kaže:

  @Lansky Kod ovih vezano za bilijar,bilo dosta komentara.To je 100 %.Za ostale gde je oznčeno kao 0 i nisam siguran.Ali teško da baš nije bilo ni jedne.

 7. croat kaže:

  Lansky neznam da li je to bio Vas clanak o starim projektima banje na Palicu ali znam da ih je bilo na ovom portalu. Ako neko ima link molim da ga prosledi, voleo bih da ga procitam ponovo.

 8. X MEN kaže:

  Stakleno ruglo u centru grada nikako se ne uklapa sa ostalim građevinama, ,arhitektosnko poslovni promašaj… !

 9. stormwatch kaže:

  Jedina lepa zgrada iz tog perioda. Secam se kako sam svaki dan posmatrao gradjenje iste, a potrajalo je. Arhitektonski se zaista lepo uklopila sa okolinom.

 10. X MEN kaže:

  stormwatch
  Gde se to uklapa, centar Subotice je prepun seceije stila gradnje i onda neko nazovi arhitekta u sred toga ubaci ruglo od stakla, tragično !

 11. putar kaže:

  @X MEN
  Ako ti znaš šta je secesija ja sam Franja Josif.
  Nagradno pitanje za tebe: Koliko ima zgrada u stilu secesije na Korzou?
  a) 23
  b) 12
  c) 68
  d) 1

 12. X MEN kaže:

  putar
  Gradska kuća sigurno , gradska bibilioteka i lukovna galerija, nisam siguran daliu su baš stil secesije ( ako ćemo tako imao sam ja lično nameštaj komplet stilu u stilu secesije ) sinagoga je u stilu secesije na korzou je i trgovačka banka u secesiji , i na paliću vodo toranj ! Ea ti sa putarima imaš sličnosti samo rupe u glavi ko i na našim putevima , ostale građevine u samom centru grada kojim god stilom bile građene bar se uklapaju a dafinina zgrada štrči ko i tvoj komentar !

 13. sda kaže:

  Nakaradna gradjevina i luda dekada.
  I bas, ta, takva gradjevina je najbolji pecat tog vremena.

 14. stormwatch kaže:

  Da ljudi kao X-Men upravljaju Suboticom od doba secesije, Subotica bi izmedju tih par secesijskih zgrada u centru imala samo rupe, korov i neasfaltirane ulice…Hmmm…….cek malo! Pa centar Subotice momentalno kad se izadje iz uzeg centra upravo tako i izgleda….

 15. putar kaže:

  X-men
  Vidiš, Biblioteka je u stilu neobaroka koji sa secesijom blage veze nema. Zgrada levo od Biblioteke je u stilu secesije ali ti to verovatno pojma nemaš.
  Evo još jedno nagradno pitanje:
  -Koji je DRUGI najveći objekat izgrađen u stilu secesije a čija se fasada trenutno revitalizuje (Ne, nije Sinagoga)

 16. X MEN kaže:

  putar
  Ja nisam rekao da sam arhitekta pa da znam u zgradu tačno koje je koji til ali 100 % znam koji stil se ne uklapa u centar grada, akos e tebi dafinina zgrada sviđa u centru grada to samo govori o tvom ukusu, …
  stormwatch
  Da ja upravljam gradom moja kuća bi bila u stilu secesije , au širem centru grada sigurno ne bi dozvoljavao arhitektosnku akrobatiku tipa dafinina zgrada u samom centru , ili džumandži ili tempo na prozivci, nego ko hoće “ haj tek “ arhiktekturu, ok može onda samo takvo nasečje da bude od stakla i metala na periferiji grada pa kome se sviđa neka živi i posluje tamo , samo ne znam kako baš ti stormwatch da znaš ili naravno da misliš da znaš šta bi ja i kakav bio da vodim grad ti si kao neki psiholog pa si proučio moj psihološki profil a ?

 17. Lenin kaže:

  X-MEN

 18. Lenin kaže:

  @X-MEN To buraz!Samo hrani trolčinu!Čak vamo do Teslinog se čuje njegovo mljackanje iz serope.

 19. Lenin kaže:

  Prvi put mi ispao mobilni iz ruke,koliko sam se cepao.Stručnjaci na kvadrat. 😀 😀
  😀

 20. putar kaže:

  @X-MEN. Da ponovim pitanje:
  -Koji je DRUGI najveći objekat izgrađen u gradu u stilu secesije, a čija se fasada trenutno revitalizuje (Ne, nije Sinagoga).

  P.S. Ja uopšte nisam rekao da je Dafinina zgrada uspešno arhitektonsko delo, pa čak ni uspešno postmodernističko arhitektonsko delo. Na stranu staklo i balkon, mislim da ni ostali delovi građevine ne dostižu ni osrednji nivo postmodernističke arhitekture, kao i da je objekat kompoziciono previše razbijen na sitne delove koji se međusobno sukobljavaju kako koloritom, tako i završnom obradom. Samo sam rekao da ti pojma nemaš šta je secesija i koje je tek ona zgražavanje, kad se pojavila, izazvala kod konzervativne javnosti koja se striktno držala eklektičkog izbora stilova. Naravno u jeftinom gipsu a nipošto u kamenu kako tradicionalnim arhitektonskim stilovima priliči

 21. X MEN kaže:

  putar
  Zgrada muzičke škole, jel tako ?
  Nisi morao da ponavljaš pitanje pročitao sam i prvi put , najzad ko si ti da postavljaš pitanja i da ti se ja pravdam ? Šta si ti profeser arhiktekture ? Ja sigurno nisam arhitekta ali znam šta gde stoji, to bi uporedio kao kada bi na subotnjem sajmu old tajmera video neki model Mercedesa koji je bio izložen ove ili prošle god na nekom svetskom sajmu novih automobila !Etakose ta dafinina zgrad uklapa u centar među secesiju barok neo barok ili bok te pitaj koji sve stilova ima kod nas ili po svetu , dafina spada u stil “ haj tek ne ukus „

 22. putar kaže:

  X-MEN, Dafinina zgrada nije high-tech. A druga najveca secesijska zgrada u Subotici je zgrada MEŠC-a, što ti, verovatno, ne bi ni pretpostavio jer nije, valjda dovoljno šarena. I bingo, pogodio si, i Muzička škola jeste secesija. Bravo

 23. stormwatch kaže:

  @X MEN

  Ja ne ulazim u tvoj profil, ali bi reko da si ti jedan secesijski komad.

 24. putar kaže:

  X-MEN je klasican primer Suboticanina koji ne cita, ne putuje, ne krstari internetom ali misli da je jako kompetentan za arhitekturu jer je cuo da je celo zasticeno jezgro Subotice izgradjeno u secesiji, misli da su zgrade u centru Subotice jaaako stare i jako arhitektonski vredne ponaosob. I njemu su i neobarok i neoklasicizam i neorenesansa i neogotika isto-sve mu je to SECESIJA. A u grad verovatno izlazi u papučama. O, sancta simplicitas

 25. Dafina Milanovic kaže:

  Putar

  Evo ja na primer nemam pojma sta je secesija ili barok ili neo barok ,ali zato znam da se Dafinina zgrada uklapa u nas centar kao prst u d..e.Kao sto znam (kad si vec spomenuo skolu) da mi je jedna od prelepih zgrada u Subotici,hemijska skola ili L.Nesic.A isto tako znam da ako je neko uklopio novu zgradu u centar Subotice to je dom JNA,i svaka im cast .A ti si mi bas istancan kad ti je ona skalamerija od onog stakla uklopljen.Sto se tice Dzumandzu i Tempo Prozivka mislim se oni tamo odlicno uklapaju tkd…Dosta zgrada i jeste staro u Subotici a meni jesu izuzetno vredne.I da ja obozavam da neki put izadjem u papucama,a siguran sam da se nisi vise od mene naputovao.

 26. X MEN kaže:

  stormwatch
  Na moj profil ne možeš ući a nije ni važno ja mislim da su ti jedan komad između mojih nogu 😉

  putar
  ne putujem to si upravu, ali mnogo čitam puna mi je kuća knjiga, u grad “ ne izlazim “ ali odlazim na piće i sl , u patikama stalno sam u patikama , papuče ne podnosim , znam da zgrade u subotici nisu “ jako stare “ oko 100-150 god, akoćeš da znaš ne radim ali zarađujem i to veoma pristojno, i naravno ponavljam meni nije ni bitno dali je neka zgrada u stilu baroka, ili secesije važno mi je da zgrad nije u staklu i metalu , al hajde malo ti napiši nešto o sebi ?Možda si čovek koji se teorijski razume u arhitekturu a možda ne zna da vozi ni biciklu toliko o tvojim sposobnostima !

 27. putar kaže:

  @Dafina Milanovic
  Da ponovim:
  P.S. Ja uopšte nisam rekao da je Dafinina zgrada uspešno arhitektonsko delo, pa čak ni uspešno postmodernističko arhitektonsko delo. Na stranu staklo i balkon, mislim da ni ostali delovi građevine ne dostižu osrednji nivo postmodernističke arhitekture, kao i da je objekat kompoziciono previše razbijen na sitne delove koji se međusobno sukobljavaju kako koloritom, tako i završnom obradom.

 28. putar kaže:

  @X MEN

  A Vaše mišljenje o „Mađarskoj kući“ u Age Mamužića, recimo?

 29. X MEN kaže:

  putar
  A ko si ti da me ispituješ ? O onome što mislim ja ću sam dati mišljenje bez da me neko nešto ispituje i podpituje !

 30. stormwatch kaže:

  @X MEN

  Ti si niskoprofilni sharlatan. Nista drugo.

 31. putar kaže:

  X MEN
  Ne znam, izvoleli ste uzeti da se smatrate za uklapanje fasada od stakla u zaštićeno jezgro grada, pa rekoh mora da imate mišljenje o objektu koji je sav od stakla i za tri sprata viši od okolnih objekata. Ili taj objekat ne diramo zbog njegove nacionalnosti?

 32. putar kaže:

  X MEN
  Da li je i pozoriste zabranjeno za kritiku posto je to projekat SVM-a?

 33. X MEN kaže:

  stormwatch
  Mišljenje je ti je pogrešno, samo mu objasni kako si došao do takog zaključka ? Ti si neki psihoanalitičar sa Poarovskim moćima ? hahahhah.
  putar
  Ja sam čist pravoslavac, tema je arhitektonsko pitanja a ne verskog i tema je dafinina zgrada, nikada nisma ni bio da se pozorište fizičko – fasadno izmeni ako je već moralo da se renovira ! U kom je stilu tvoja kuća ?Kameno doba, pećina ?

 34. putar kaže:

  X Men
  Neeee, živim u zgradi koja je karakteristično đubre što nam ga subotički investitori isporučuju već trideset godina, ali koja bi se vama sigurno dopadala jer fasad nije staklena, a opet ima sve te slatke male timpanončiće i ukraščiće na fasadi

 35. X MEN kaže:

  putar
  Ne nikada ne bi kupio stan u novogradnji , samo ono to je pravio “ intergarl“ od 1980-1990 god ako bi kupovao stan u zgradi !Tu se nije štedilo na materijalu i bilo je neke kontrole kvaliteta , posle toga je zidao kako je ko hteo ( uglavnom loše ) !

 36. Atila kaže:

  @Lenin
  Bili su komentari u vezi spomenutih članaka?
  Istina, bilo je dosta lajkova, nadao sam se i opaskama od saučesnika tih događaja… 🙂

 37. X MEN kaže:

  https://www.subotica.com/pistaljka/drska-kradja-torbi-id6121.html
  U kom stilu će ovima biti izgrađeno kupatilo ? sa talijaniskim pločicama ?

 38. mile kaže:

  Obrati pažnju: Horthy Miklos ut 34….

 39. Novak kaže:

  Hvala sto ste me podsetili na ,,LOJD,, i momacke dane i odlicne igranke u toj basti.

OSTAVITE KOMENTAR