Izdato 30 lokacija gradu za prodaju lubenica i dinja

Ove godine, kao i prethodnih, na licitaciji je izdato 30 lokacija u gradu za prodaju lubenica, dinja i sezonskog voća i povrća, poručuju iz JKP „Subotičke pijace“. Dozvola za prodaju lubenica i dinja je obavezna, a naknada za prodaju za tri meseca kreće se u rasponu od 30 do 50 hiljada dinara u zavisnosti od lokacije.

Slatke lubenice i dinje iz Đurđina, između ostalog, prodaju se i sa kamiona Denisa Arifovića. Ovaj mladić je krenuo stopama svoga oca i dede, te lubenice na Radijalcu prodaje punu deceniju, a kako kaže prodaju ne počinje dok ne dobije dozvolu.

yu eco tv

Na licitaciji koja je održana prošlog meseca od ponuđenih 40 lokacija, izdato je 30, a ostalo su one nepopularnih poput Radanovca i MZ Graničar. Najatraktivnije lokacije, kao i prethodnih godina su izdate.

Iz „Subotičkih pijaca“ navode da se dešava da se u gradu pojave prodavci bez dozvole, ali navode da komunalna policija reaguje odmah i to najčešće po prijavi ovog preduzeća, a pravo da prijave prodavce bez dozvole imaju i građani.

Važno je istaći da se lubenice i sezonosko povrće moraju prodavati na tačno određeni način, a prodaja sa zemlje je zabranjena. Budući da je sezona lubenica tek počela, prodavac Denis Arifović savetuje građane da se, pre nego što pazare lubenicu, uvere u to da je sveža i slatka.

 

RTV Yu ecoKOMENTARI

 1. Pajo kaže:

  Voleo bi da vec neko proveri kolicinu aktivnih materia fungicida herbicida i insekticida na vocu i povrcu koje se prodaje na pijacama u ducanima i marketima!

 2. Bunjevac kaže:

  Sjeća li se netko onih starih lubenica što su iznutra bile žute kao limun,a kora im je bila svijetlo zelena?
  Zašto takvih lubenica više nema?I zna li netko kako se zvala ta sorta i odakle je?Je li možda sačuvano sjeme ovdje ili u Mađarskoj?

 3. Anonimni kaže:

  Pajo
  Nemoj to traziti…jako ces se cuditi…
  Ako mislis da ne valja…proizvedi ih sam-a.

 4. Lenin kaže:

  @Bunjevac Zato nema žutih jer su crvene komercijalne.Žute nisu toliko slatke,mesnatiji su i ne sadrže toliko vode.Ako kojim slučajem idete u mađarsku svratite u bilo koji Tesco,garantovano ima.Kod nas sam zadnji put vidio pre par godina negde na Fruškoj Gori,pored puta između Novog Sada i Sremske Mitrovice.I to kod svakog prodavca kojih je bilo podosta na kapijama tj ulazima imanja,odnosno njiva.Ne sećam se imena sela kroz koji smo prolazili,ali izgleda da su lokalci bili napaljeni za žutu lubenicu,jer crvene sam manje vidio.

 5. Sale kaže:

  Imas u Rodi zute lubenice

OSTAVITE KOMENTAR