Kako je izgledala stara zgrada carinarnice u Subotici

Nema veće sreće za istraživača prošlosti kao kada otkrije nešto davno izgubljeno i zaboravljeno. Ne mora to biti Sveti gral ili zakopano blago, dovoljan je i neki izgubljeni dokument odnosno saznanje koje osvetljava određeni kutak kolektivne memorije koji je u mraku. Jednaka je radost podeliti to sa onima koji dele istu strast. Ovaj put, iz tame starog kredenca i foto albuma, izvađena je fotografija carinarnice na kraju ulice Pap Pala i na početku Bolmanske.

stara carinarnica subotica 2

Ova administrativna zgrada srušena je u bombardovanju 1944. no bombe su poštedele magacin iza nje i dve stambene zgrade za činovnike. Ono što je ostalo i danas se dobro drži, čak je i ograda na svom mestu.

stara carinarnica subotica 3

Ovi objekti izgrađeni su 1931. godine a uz njih je išao i gvozdeni pešački most – pasarela, koji je premošćavao teretnu stanicu i vodio na Senćanski put. Most je uklonjen devevedesetih, iako je potreba za njim sve veća. (Vidi temu : PASARELA)

zeleznica subotica

subotica vozovi

Između dva svetska rata u Subotici je podignuto nekoliko javnih zgrada. Najpoznatije su Sokolski dom (Jadran), Berza rada, Pošta 2 i Carinarnica koja bi, da je opstala, danas predstavljala spomenik arhitekture  Bauhaus stila. Da li bi je sačuvali? Verovatno, jer su i neke druge nedovoljno vrednovane zgrade ostale samo zahvaljujući nedostatku sredstava da se na njihovom mestu izgradi nešto novo.

Te sreće nije bio objekat tenis kluba u Dudovoj šumi, oblikovan u maniru moderne 30-ih a srušen početkom osamdesetih.

tenis klub spartak dudova sumaKOMENTARI

  1. Subočan kaže:

    Briljantno, kao uvek…

  2. Lenji Strujomer kaže:

    Svaka čast!

  3. Novak kaže:

    Ponovo me vracate na mesta na kojima sam bio kao decak i na tome vam hvala.

OSTAVITE KOMENTAR