Kertvaroš se gradi

U subotičkom naselju Kertvaroš ne prestaje da se gradi ali se to odvija bez velike buke, kamiona i kranova. Stare porodične kuće zamenjuju nove, a još češće se renoviraju postojeće koje nisu izgubile na arhitektonskoj vrednosti. Nisu to stari stanari rešili da obnove svoje domove jer je došlo vreme, već je reč o novim vlasnicima koji po pravilu imaju dovoljno novca da investiraju i završe posao vrlo brzo.

Gradnja višespratnica u ovom naselju prizemnih ili jednospratnih porodičnih kuća nije predviđena. Ipak, ima ih nekoliko izuzetaka, odnosno zgrada male spratnosti. Pridružiće im se do sledećeg leta i ova u neposrednoj blizini Ekonomskog fakulteta. Na uglu ulica Adolfa Singera i Cerske, GeoEKSPERT doo Subotica je počeo izgradnju stambeno–poslovnog objekta. Ovo preduzeće je i investiror a rok je 30. jun 2019.KOMENTARI

 1. Megatron kaže:

  Zgrada je ruzna da ruznija ne moze biti. Ko god da je to projektovao, nema veze sa mozgom

 2. Cikapera kaže:

  Bas su mogli da plate nekog arhitektu da ima nacrta nesto malo lepse. Ovako je kao kutija sa prozorima.

 3. Megille kaže:

  Ne uklapa se u arhitektonski ambijent naselja ,naime na tom mestu je bila prizemna porodična zgrada a i ceo deo tog dela grada je poznata po porodičnim zgradama.Kertvaroš u prevodu znači kuće sa okučnicama-vrtovima…ali eto neko je izdejstvovao privilegiju…Prizemna zgrada ispred njega od strane novog vlasnika je obnovjena prije godinu dana ,i sad zbog gradnje ove spratnice ni sunce mu neće ulazitu u dvorištu.Pravo urbanističko ‘ planiranje ‘…nema šta.

 4. Kertvaros kaže:

  Ne treba tim novim graditeljima koji menjaju fizionomiju i arhitektonski ugodjaj Kertvarosa nista zamerati. Oni to ne cine iz neke zle namere. Njihov mentalni sklop je takav i tu se nista ne moze. To je kao elementarna nepogoda. Dodje, a ti se jedino nadas da nece ostaviti jako veliku stetu za sobom. Rodjeni u nekoj brvnari na planini okruzeni pasnjacima i svezim vazduhom, nemaju jednostavno osecaj za nekakvu porodicnu kucicu sa bastom i vocnjakom oko nje. Takav ambijent njima ne znaci nista. On je dosao sa planine u grad, i on hoce da ima grad. Onako kako ga on zamislja. A to su zgradurine od minimum 5-6 spratova, gde svako gradi kako i gde muje zgodno bas onako kako na rodnoj mu planini sto se gradilo. Po celoj Evropi i njenim gradovima postoje brojni „Kertvarosi“. Gartenstadt, Citta giardino, Vill de jardin, Stad van tuin, Mesto zahradi, Garden city i da ne nabrajamo dalje. Svuda su takvi Kertvarosi omiljena i skupa mesta za stanovanje. Sigurno ne zbog gomile visespratnica.

 5. Čolović kaže:

  Najlepši deo Subotice u svakom pogledu i smislu.

 6. Bankar kaže:

  Ocajno izgleda zgada, kao neke zgrade za socijalne slucajeve, ali u predgadju..

 7. Ludi milojko kaže:

  SAMO CEPAJ INVESTITORU JEDAN

 8. S&S kaže:

  Odsustvo smisla i ukusa, kod projektanta i izvodjača. Posebna priča je dozvola za gradnju takvog objekta na takvom mestu. Neko se u ovom poslu debelo ugradio.

 9. rax kaže:

  da neko se ugradjuje. novi biznismeni grade bez dozvola. meni je novi komsija sagradio zid od 2.70, max. 1,80 dozvoljena. inspekcija nije izasla 3-4 nedelje, navodno je bila, ali ja nista od njih nisam cula od tada. morace da bude 6. oktobar!

 10. Pera kaže:

  Teska sramota sta se danas desava po Subotici u svim sferama.Nepismeni vide preduzeca i opstinu.Grad prljav,bolnice prljave,nista se konkretno ne desava osim odlazak Suboticana u beli svet.Ko dozvoljava i odobrava ovakve projekte taj ce da i da odgovara.

 11. punisher kaže:

  Boze dragi! Pa ovo ne lici ni na sta!

 12. Kenjereš Andraš kaže:

  Da ne ponavljam. stvarno je užasno.

 13. Komšinica kaže:

  Nemam reči, ovo je užas, ko je ovo dozvolio, u samoj blizini porodičnih kuća, da li se razmišljalo o sleganju tla i posledicama toga…..????

 14. Znalac kaže:

  Vi ste mladi Dico, pa se ne sećate da je srušen čitav kompleks prelepih stanova i zdanja na mistu gde je sada ekonomski fakultet. To je sve bila zadužbina Marije Vojnić Tošinice. Posle pokolja te divne zaostavštine, Kertvaroš više nikada neće biti i ne može biti isti.

OSTAVITE KOMENTAR