Ko je bio Naumović

Da je neko od subotičkih Naumovića hteo da kupi salaš blizu male železničke stanice na domak grada, na pruzi za Beograd, obezbedio bi sebi spomenik jer se više niko ne seća po kome je ovaj toponim dobio ime. Pretpostavimo da bi se u bliskoj budućnosti ime vlasnika salaša brzo povezalo sa natpisom na staničnoj zgradi a narodna mašta potpomognuta, možda nekim novinskim člankom, isplela bi priču i odvela istraživača „na pogrešan kolosek“.

naumovicevo

Ipak, jedan stari dokument datiran na 1935. godinu a sačuvan u subotičkom Istorijskom arhivu, otkriva ko je bio Naumović. Početkom te godine tadašnja Agrarna zajednica u Gornjem Verušiću, uputila je preko Gradskog veća u Subotici, predlog Ministarstvu unutrašnjih dela da se ime stanice Šomšićevo promeni u Naumovićevo. Ubrzo je stigao pozitivan odgovor i ova stanica je prekrštena na svim železničkim kartama.

Za putnike nedođija a za železnicu važna tačka, dobila je tako ime po živom čoveku.

Nakon Drugog svetskog rata, imena iz prošlosti koja u sebi nose uspomenu na doba kraljeva i feudalaca, ili „nenarodnih režima“, izbrisana su iz imenika. Ličnosti kao Karađorđe ili Košut, imali su prolaz jer su imali izvestan revolucionarni karakter. Ipak, neki nazivi kao da su promakli novim kriterijumima. Recimo, selo Nakovo u Banatu i dalje nosi ime po vlastelinskoj porodici Nákó, u čijem je posedu nekada bilo selo.

Nekad Nemes Militics, danas Miletić

militics

Ko je bio Jovan Naumović?

Heroj Prvog svetskog rata, nosilac najviših odlikovanja, najpre penzionisan zbog pripadnosti organizaciji „Crna ruka“ a potom aktiviran. Kao armijski general obavljao je visoke dužnosti, između ostalog i komandanta Potiske divizije u Subotici, tridesetih godina. Godine 1935. unapređen je u komandanta armije. U ratu 1941. zarobljen i odveden u Nemačku. Vratio se u  Beograd 1944. a umro naredne godine.

Jovan_Naumović

 KOMENTARI

 1. kojo kaže:

  Ima još takvih toponima čiji su nazivi nejasni:n.pr.Mikićevo,Pavlovac,Hrvatski Majur itd…

 2. Albe 24.9.2017. kaže:

  Naumovicevo je lepa stanica. Tu je sezdesetih godina proslog veka prespavao
  jednu noc Josip Broz Tito predsednik SFR Jugoslavije prilikom puta plavim vozom
  u posetu Madjarskoj.

 3. marta kaže:

  Kako moze da se vidi kome se svidja komentar?

 4. ... kaže:

  Nikako

 5. istoričar kaže:

  Dosta je već te „titolatrije“,toga još ima u Severnoj Koreji,a u bivšoj Jugoslaviji valjda još samo u Vojvodini ima ljudi koji spominju i gde je Tito prdnuo…jer su oni oko njega brzo trčali da to ponjuše i zapišu…

 6. TT kaže:

  Ako si ti istoricar ja sam fizicar

OSTAVITE KOMENTAR