Mađarski državljani da prijave rođenja, sklapanje brakova i smrtne slučajeve

Oko 180 hiljada državljana Srbije je do sada dobilo mađarsko državljanstvo – izjavio je Janoš Babić, generalni konzul Mađarske u Subotici u emisiji Radia Novi Sad, u programu na mađarskom jeziku.

Babić je rekao da „značajan deo vojvođanske mađarske zajednice već ima mađarsko državljanstvo“ i da se time smanjuje broj onih koji to državljanstvo traže, ali da proces nije završen. On je napomenuo i da mađarski državljani koji žive van granica Mađarske često zaboravljaju da prijave rođenja, sklapanje brakova i smrtne slučajeve matičarskim kancelarijama, iako je to obaveza.

babics

Vajma.infoKOMENTARI

 1. . kaže:

  Zaboravio reci da i razvod braka treba prijavit i trebalo bi proverut dali zna da kaze „Jó napot!“ mnogo njih ni to ne znaju reci na madjarskom

 2. timi kaže:

  blago njima ako si dobili eu pasose bar imaju mogucnost da vide gde je bolje vani ili ovde .

 3. Jaca kaže:

  A sta je problem u cinjenici da mnogi koji su dobili drzavljanstvo ne znaju madjarski?

  Hocete da kazete da svi Srbi “ po drzavljanstvu“ znaju srpski? U Subotici, na rumunskoj granici…na jugu Srbije…?

  Mozda bi i njima trebalo da se ne daje drzavljanstvo na koje su stekli pravo rodjenjem svojim ili svojih roditelja?

 4. vita-brevis kaže:

  Čestitke! Pokušajmo povući paralelu: kada ste čuli, nekog od srpskih političara da se zalaže za prava Srba u Albaniji (recimo)? (P.S. Uskoro će tako biti i za Kosovo!)

 5. . kaže:

  Jaca u Srbiji svi treba da znaju srpski narocito ako su u Srbiji rodjeni!A ko preko roditelja dobio drzavljanstvo u madjarskoj red bi bilo da zna osnovne reci na madjarskom!!!

 6. Mirko kaže:

  Ja sam HR drzavljanin a ozenio sam i u braku sam sa Mađarskom drzavljanin meni netrebas EU papiri ali pitam koja su moja prava u Mađarskoj i zbog ceha godinama trebam cekati na mađarsku Livnu kartu.zaista mi netreba ali zlu ne trebalo.kao sto i moja zena Ce brzo dobiti HR osobnu kartu iako joj netreba.no mi smo u zakonitom braku i zbog ceha treća strana nas koji????

 7. . kaže:

  Ako ste u braku 5 godina i imate zajednicko dete i znate madjarski mozete dobit drzavljanstvo madjarske!A posle odete u madjarski i u roku nedelju dana dobijete licnu kartu koja ne kosta vam nista!!!

 8. u inat svima kaže:

  M a .. koji ce mi k… ta nijhova licna karta.Mos misliti “kakva privilegija“

OSTAVITE KOMENTAR