Mađarsko državljanstvo na osnovu braka

Kako prenosi portal “Vojvodina danas”, saradnici Generalnog konzulata Mađarske u Subotici rade na predmetima dvojnog mađarskog državljanstva istim intenzitetom kao pre godinu dana, uslovi za predaju zahteva za mađarsko državljanstvo po pojednostavljenom postupku ostali su isti, ali se znanje mađarskog jezika, kao jednog od dva preduslova za sticanje državljanstva, strožije kontroliše.

 

Drugi uslov je da je neko od predaka rođen na teritoriji Mađarske. Državljanstvo se može steći i na osnovu braka sa državljaninom Mađarske, a u konzulatu ističu da je povećan broj podnosilaca zahteva po ovom osnovu.

 

U ovom slučaju, uslov je da je podnosilac zahteva u braku sa državljaninom Mađarske pet godina i da imaju zajedničko dete.

 

U slučaju ako nemaju decu, granica je deset godina.

 

Zakon o sticanju mađarskog državljanstva po pojednistavljenom postupku donet je 2010. godine, a procenjuje se da je do sada oko 40 odsto vojvođanskih Mađara zatražilo dvojno državljanstvo.

madjarski-konzulatKOMENTARI

 1. Joška kaže:

  Vojvodina je teritorija Mađarske .pa Mađari treba da dobiju državljanstvo-dobar potez vladajućih stranaka u Mađarskoj.

 2. Drugarica Staljin kaže:

  Je**ga joška sj**o vas Trijanon.

 3. Nierika kaže:

  Pa Vojvodina nije teritorija Mađarske baš… Bila je pre 100 godina. Što se državljanstva tiče to je unutrašnja stvar Republike Mađarske i koga ne zanima – ne tiče ga se. I Srbija je podelila svoja državljanstva po Bosni i Crnoj Gori pa nikom ništa.

 4. Mira Kerekes kaže:

  Suprug ima dvojno drzavljanstvo bili u braku 10 god imamo jedno dete koje isto ima dvojno drzavljanstvo,pa smo se sudski rastali i ostali u vanbracnoj zajednici i sad smo se ipak vencali opet da li spoje taj brak??i da li imam ja prava na drzavljanstvo

OSTAVITE KOMENTAR