Mladen Lukić: Zbog lenjosti sam muzičar

Mladen Lukić (34) rođeni Subotičanin, prvi je trombon Pozorišta na Terazijama, istaknuti član sastava “Balkanika” Sanje Ilića, Big benda koji prati Željka Joksimovića na turneji “Dva sveta” i tribjut benda “Ejmi Vajnhaus” – Mladen je javnosti je poznat i kao finalista prve sezone TV serijala “Iks faktor”, gde je briljirao izvođenjem Luisove pesme “Ne kuni me, ne ruži me majko”. Ovaj Subotičanin je profesor instrumenta na kojem svira i predmeta orkestarske deonice u muzičkoj školi “Josip Slavenski” u Beogradu. Susret s klasičnom muzikom je imao još kao beba.

Mladen Lukic

– Moja baba je posleratno siroče iz Zemuna, koja je po kazni poslata u sirotište u Suboticu – priča, za “Novosti”, Mladen. – U subotičkom  pozorištu je upoznala mog dedu i postala operska pevačica. Bila je drugi alt i sve dečje pesme mi je pevala operskim glasom. To su ozbiljne traume. Stric je bio profesor harmonike u Nemačkoj, a deda je završio violinu u Zagrebu. Roditelji su samo ljubitelji muzike, ali otac me je uslovio da idem u muzičku školu, jer sam bio isuviše lenj za bilo šta drugo.

* Ipak, za školovanje niste bili lenji.

– Završio sam osnovnu muzičku školi u Subotici, srednju sam upisao na silu, teoretski odsek, i na kraju školovanja profesor mi ponudi trombon. Mislio sam da ću studirati prava, ali kada sam video koliko pitanja za prijemni ima, odlučio sam da za godinu dana iznova završim i nižu i srednju muzičku školu, ali za trombon. Svakog meseca sam vanredno polagao stručne ispite, prelazio razrede, vežbao po 12 sati dnevno i uspeo. Jedina prepreka mi je bio pop iz pravoslavne crkve do mog prozora, jer je zamolio mamu da ne vežbam makar nedeljom od 10 do 12 sati, u vreme liturgije. Na Muzičkoj akademiji u Beogradu sam završio trombon i upisao specijalizaciju.

* Karijeru započinjete kao trombonista.

– Prvo u bendu “Marakuja”, Marka Luisa, i bilo je odlično, ali nije bilo publike. Posle sam svirao za M.V.P., ali ni tu se nisam zadržao, a onda sam sa Nemanjom Kojićem Kojotom započeo rad u bendu “Soulkraft”. E, tu sam se pronašao. Mislio sam da ću sa tom muzikom otići na kraj sveta, i tako smo i počeli, ali loši međuljudski odnosi su doveli do raspada sastava. Mnogo sam naučio od Kojota, video sam kako svira trombon iz srca, a tehnički je ograničen. On je najupečatljiviji muzičar s kojim sam radio i radujem se novoj saradnji.

* Kada ste zapevali?

– Još sam u srednjoškolskom bendu svirao klavijature. Pevao sam i društvu uz gitaru, i mislim da je moja drugarica Brana zaslužna za sve, jer je stalno govorila: “Vidiš da svi plačemo kad pevaš, ti moraš to da radiš.” Javno, prvi put sam pevao u “Iks faktoru”. Prošao sam sve etape do finala i tu doživeo krah, namerno, jer sam izveo pesmu koju nisam želeo.

 

* Kako ste se priključili grupi “Balkanika” Sanje Ilića?

– Još 2006. sam svirao sa njima, ali u sastavu Simfonijskog orkestra koji ih je pratio, a posle “Iks faktora” me je pozvao njihov producent. Planirali su tada da uplove u pop vode, i ubrzo smo ušli u studio. Najveći izazov mi je bio da otpevam 10 pesama u 10 različitih miljea. Prvi nastup sa njima sam imao 2014. na “Bir festu”, pred 120.000 ljudi, kako su pisale “Novosti”. Izašao sam na scenu u onom plaštu, postavio 150 papira sa tekstovima ispred sebe, i tako je počeo naš suživot.

 

PEVAČ SAM!

Pored svog instrumenta, Mladen je sve češće i za mikrofonom, pa ga pitamo da li je danas trombonista ili pevač.

– Kada sviraš, uvek si zaštićen iza instrumenta, jer znaš kako sve funkcioniše, tim prostorom vladaš – objašnjava muzičar. – Prelazak u pevača donosi veću odgovornost, u fokusu si, i moraš da držiš pažnju publike. U početku sam mislio da sam baš loš u tome, ali Sanja Ilić mi je dao najbolju podršku – nije me kritikovao, ali ni hvalio, pustio je da nađem svoj put. Tako da se od ove sezone osećam kao pevač.

 

Večernje novosti

 KOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    Moje pitanje je zasto se ovakvim Suboticanima – ultra HQ sto bi se reklo, ne pridaje daleko vise medijske paznje, jer ovi ljudi to stvarno zasluzuju.

  2. ispeci pa reci kaže:

    Nakon ovakvog naslova, ne čudi da većina misli kako je muzička škola laka i da srednju muzičku upisuju lena deca koja nisu mogla ništa drugo. A istina je na skroz drugoj strani skale. Ispeci pa reci.

OSTAVITE KOMENTAR