O štetnosti ljubakanja i flirta

Ceo decembar na zgradi Jadrana je bio pano/plakat čiju sadržinu su potpuno ispunile ženske grudi. Dobro, ko bi mogao išta da kaže protiv jednog ovako bogougodnog prizora nečega što je kreacija Svevišnjeg. Što je lepo i Bogu je milo…

 

Od čega je umro ? ( plakat za predstavu Smrt trgovačkog putnika )

plakat

Međutim, nije uvek tako bilo. Još pre par decenija Subotičani su punili bioskope na projekcijama danskih sexy filmova ali kada bi izašli iz bioskopskog mraka nisu tolerisali golotinju na javnom mestu. Pa čak ni na panou bioskopa Jadran. To je najbolje pamtio samouki slikar Ištvan Terek koji je oslikavao ove panoe od šezdesetih pa sve do devedeset i neke.

– „Bez obzira na veliku privlačnost erotskih filmova, golotinja na panoima mi je često zagorčavala život“ – pamtio je Terek.

-„Negde 1968. godine, naslikao sam golu figuru Brižit Bardo, celom širinom platna. Ležala je leđima okrenuta korzou. Ni pola sata nakon postavljanja, naša blagajnica je telefonirala u upravu, negodujući. Morali smo da skinemo pano. Drugog izlaza nije bilo, doslikao sam nekakvu krpu preko bedara. Polovinom sedamdesetih su se novinari iz jedne ovdašnje redakcije okomili na rešenje plakata za film Ponoćni kauboj, navodeći da je zagrljaj golog muškog i ženskog tela (pod šeširom) – nemoralan !“

„Kasnije smo se i na golotinju navikli. A onda početkom osamdesetih, baš za 8. mart  (davao se film Kazanova), u nameri da obradujem nežniji pol, a i da ne kažu, da se samo žensko telo obnažuje – odlučio sam da naslikam golog muškarca. Reakcije su bile burne. Opet sam morao doslikavati. Ovoga puta detelinu sa četiri lista“ – sećao se Terek.

István Török (1985.g)

terek

Početkom devedesetih , na policama knjižare/antikvarnice u YU festu našla se i jedna  knjižica iz tridesetih godina, čiji je autor bio stanoviti Alojzije Stepinac. Bila je namenjena mladim devojkama  i prepuna saveta kako da ostanu moralno ispravne i pored svih iskušenja. Kao najvećeg neprijatelja ženske čednosti, on apostrofira BIOSKOP. Posebno filmove u kojima se prikazuje, kako on veli,  LJUBAKANJE i FLIRT.

jadran-bioskop

Jadran, pedesetih

bioskop-jadran

Teoretičari pornografije kažu da konzumiranje iste, vodi ka još većim i raznovrsnijim prohtevima tog tipa. A počelo je sa ljubakanjem i flirtom. Za ovih osamdeset godina, što je jedan ljudski vek, od Alojzija Lozana Stepinca pa preko  Brigite Bardot stigli smo do bestidnice Lise Ann, čiji je odlazak u mirovinu zabeležila sva domaća štampa a oplakali je ovi što „jačaju desnicu ruku“.

Novoizabrana predsednica susedne zemlje smeši se sa naslovnih strana obučena samo u bikini, uz opasku da će i sam pogled na njenu pojavu i kod nas da „ojača desnicu“, a ne samo u Hrvatskoj.

Da li je neko mogao na taj način da gleda recimo Jovanku Broz ? Pobogu neeee…

Jovanka Broz i Tito ispred Patrie

jovanka-broz

Jovanka na korzou ?

stari korzo

Ipak ne. Samo punđa.

trg-slobode

LanskyKOMENTARI

 1. Kertvaros kaže:

  Kada covek malo zagazi u godine, ne moze lako da se seti sta je juce doruckovao, ali se zato dobro seca da je film Ponosni buntovnik odgledao za vreme zimskog raspusta 1961 god. Bio je to nekev Western B ili C kategorije, jedan od onih ciji se sadrzaj zaboravlja vec u trenutku kada se u kino- sali upali svetlo. Na crno – beloj slici se uz rukom naslikanu reklamu iznad ulaza lepo  vidi okvir koji je napravljen nakon rekonstrukcije starog bioskopa u moderni sinemaskop. Okvir je bio jarko zute boje sa tamnocrvenim slovima. Sto se morala tice, mi nismo bili nesto preterano moralni, ali sve one ljubavne scene su nam isle na zivce i smatrali smo ih za nuzno zlo. Nama su daleko vazniji bili revolveraski obracuni i kafanske tuce. Prvo strada klavir, onda sank i flase sa picem, zatim neko dobije stolicom po glavi i ne bude mu nista i nastavi dalje sa makljazom. Kada sve u salunu porazbijaju, tuca prelazi na ulicu i zavrsava u pojilistu za konje. U sali galama i sveopste navijanje. Mi bi po pravilu sedeli u prva tri reda ispred filmskog ekrana jer su to bile najjeftinije ulaznice. Boljestojeci svet koji je sebi mogao da priusti i bolja sedista, nazivao nas je –  Sakupljaci caura. Nismo citali Stepinca ali smo se drzali pravila – sto manje ljubakanja i flertovanja, a sto vise tuce i pucnjave.

  A onda jednog dana desila se katastrofa. Sve je pocelo sasvim normalno i uobicajeno. Stajali smo ispred bioskopa Zvezda i posmatrali reklamu za repertoar za iducu nedelju. Vec sam naslov dolazeceg  filma je mnogo obecavao :  "Oklahoma"  plakat i slike – perfektni. Svi nose po dva kolta, tu su konji, sedla, laso i obavezna Wincesterka. Ovakav film ne moze da omane. Naredne nedelje smo dosli i stali na vreme pred blagajnu jer je konkurencija za prva tri reda bila velika. Pocne zeljno ocekivani film. Kauboj jase kroz neka kukuruzista ( kao i kod nas) i peva li peva nikako da stane. Kad je zavrsio pesmu dojase iz drugog smera nekakva zenska i takodje raspevana i peva nikad kraja. Kad je ona konacno zavrsila sa svojom pesmom onda pocnu oboje sa pevanjem u duetu. Nakon pevanja pocnu da se grle i ljube pa onda opet pevanje, malo solo malo duet sve dok ne naidje neka veca grupa muskaraca i zena i krene u horsko pevanje. Red pevanja, red ljubljenja. Uzas. Izadjemo mi iz kino-sale mnogo pre kraja filma  kao pokisle kokosi. Naravno mi nismo imali pojma da smo gledali cuveni mjuzikl Oklahoma u reziji Freda Zinemana.

 2. amacak kaže:

  " Dobro, ko bi mogao išta da kaže protiv jednog ovako bogougodnog prizora nečega što je kreacija Svevišnjeg."

  lansky, nemaš pojma koliko si sretan što ne živiš u nekom feministanu, vrlo brzo bi shvatio da ima ko bi mogao mnobgo da kaže protiv prizora i tebe kao autora citirane rečenice.

 3. Usputachni kaže:

   

  amacak:

  " Dobro, ko bi mogao išta da kaže protiv jednog ovako bogougodnog prizora nečega što je kreacija Svevišnjeg."

  lansky, nemaš pojma koliko si sretan što ne živiš u nekom feministanu, vrlo brzo bi shvatio da ima ko bi mogao mnobgo da kaže protiv prizora i tebe kao autora citirane rečenice.

   

   

  Feminizam,komunizam,…..zam,….zam,dosledni DEBILIzam! Nije ok kad vidimo žensko telo dok reklamira npr. donji veš ali je zato ok kad donji veš reklamira muško telo,mišićavi dasa sa sve "paketom" koji je zapakovan u gaće. Uvek postoje dve krajnosti. Koji NEBULIZAM!

  I,da,živim u jednom feministanu gde se vlada diči time da je feministička,mada joj 15 % glasača(za sad) poručuje da može biti i ona druga ČKA,mislim fašistička.

   

 4. Doolitle kaže:

  Lansky, znamo da si strejt i da volis zene, ne moras nas podsecati na to svaki put kada se ukaze prilika 😉

OSTAVITE KOMENTAR