Obeležena 75. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja

Polaganjem venaca na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, komemorativnim skupom u Sinagogi i polaganjem venaca na spomenik žrtvama Holokausta u dvorištu Sinagoge, obeležena je 75. godišnjica deportacije subotičkih Jevreja u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope.

subotica.rs

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban podsetio je, obraćajući se prisutnima u Sinagogi, da je u Holokaustu na najzverskiji način ubijeno više od šest miliona Jevreja i da su događaji pre i u toku okupacije severnog dela Jugoslavije i zemlje u celini pokazali da je u okviru globalne strateške politike Hitlerovog Trećeg rajha fašistički genocid nad nedužnim stanovništvom, posebno nad Srbima i Jevrejima, korišćen kao metod savladavanja svakog otpora i ostvarivanja suvereniteta nad otetim teritorijama.

Stradanja Jevreja započela su odmah posle raspada Kraljevine Jugoslavije i nemačke okupacije u Srbiji, u kojoj je već u aprilu 1941. godine uvedena stroga okupaciona uprava, rekao je gradonačelnik i dodao da su rasni zakoni nemačkog Rajha, koji su išli ka „konačnom rešenju” jevrejskog pitanja, u Srbiji pojačani osvetničkim otporom okupatora prema starom i nepokornom neprijatelju.

Uz isticanje da je ogromne žrtve podnela i subotička jevrejska zajednica i da je u tranzitne logore, a potom u Aušvic i druge koncentracione logore i fabrike smrti širom Evrope, 16. juna 1944. godine deportovano oko četiri hiljade subotičkih Jevreja, Bogdan Laban je rekao da je na nama i budućim generacijama da pamtimo, negujemo sećanje na žrtve i klanjamo se senima onih koji su stradali samo zato što su bili druge nacije i vere.

– Pored odavanja pošte nevinim žrtvama, pripadnicima jevrejske zajednice, obeležavanje jednog od najtragičnijih datuma je i jasno upozorenje da ovakvi događaji ne smeju nikada više da se ponove. Subotička lokalna samouprava će i ubuduće biti partner Jevrejskoj opštini u njenim nastojanjima da od zaborava otrgne činjenicu da je u našem gradu postojala i da i dalje živi i stvara jevrejska zajednica koja je, i pored toga što je malobrojna, doprinela privrednom, društvenom i kulturnom razvoju i napretku Subotice – naglasio je gradonačelnik Laban.

Prisutnima su se obratili i poslanik u Skupštini AP Vojvodine Bojan Bagi i direktor Gimnazije „Kostolanji Deže“, Atila Novak.

Venac  na spomenik stradalim Jevrejima u dvorištu Sinagoge u ime grada Subotice položio je gradonačelnik Bogdan Laban, a u ime Severnobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

Vence su, takođe, položili i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, Robert Sabadoš, kao i predstavnici jevrejskih opština iz Mađarske i Srbije, konzularnih predstavništava, nacionalnih saveta i brojnih organizacija i udruženja.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupila je i glumica Seka Sablić koja je recitovala odlomke iz književnih dela Danila Kiša.

U ime subotičke lokalne samouprave, venac na spomenik stradalim Jevrejima kod nekadašnjeg geta, u ulici Pala Papa, položili su zamenik predsednika Skupštine grada Subotice Veljko Vojnić i pomoćnica gradonačelnika Žužana Magoši.

 

subotica.rs

 

 KOMENTARI

 1. Montenegrin kaže:

  Najveći Crnogorac od svih nas je bio ,hvala mu na tome.Uplasili smo se da će ići u zavičaj da brani „svoje vrednosti i uverenja“.Ali pokazao je da veći od svih nas i da mu je interes iznad svega ličnog.E Viva Montenegro!

 2. Gile kaže:

  Ne lupetaj budalo,on je pre svega Srbin a ponajpre dobar i pošten čovek.I sve uvrede i pakosti koje mu se bezuspešno pakuju govori o količini mržnje iz sitnih duša koji od pakosti ne vide kako se grad bukvalno preporadja, od kad je Laban sa timom ljudi došao na njegovo čelo.Srbi i Jevreji su narod isprepletanih sudbina.

 3. punisher kaže:

  Gile,,,nemoj da se drogiras.

 4. I.S. kaže:

  Gile, kako je tebi dobro.
  Podeli sa nama koju terapiju ti je psihijatar prepisao???
  Preporađa Suboticu? Laban?
  Pre će biti da je abortira…
  Grad nikada zapušteniji i prljaviji nije bio. Palić još gore.

 5. Mic po mic... kaže:

  http://www.politika.rs/sr/clanak/203780/Istina-o-unistenju-srpskih-Jevreja-i-njeno-falsifikovanje

  Gradonačelnik Laban u svom govoru potvrdio činjenicu da u Srbij su prvo rešili jevrejsko pitanje za vreme II svetskog rata.Naime u tome su bili ispred Nemačke…

 6. Jaša kaže:

  @Mic po mic…
  pročitao sam zanimljv članak na koji si postavio link. Tebi savetujem da ga pročitaš još par puta jer nisi razumeo ili ti ne ide čitanje.
  Ne znam u kakvoj vezi je ovaj naš dupeglavac sa holokaustom ali znam da je skupio oko sebe baš takve kao ti. Upiši se u njegovu stranku daleko ćeš dogurati.

 7. Bivsi suboticanin kaže:

  Haha, pomocnica gradonacelnika Zuzana Magosi, bivsa salterusa na zeleznici…

 8. Petar kaže:

  @Mic po mic.
  Nisu Srbi nego okupatori Nemci uništavali Jevreje u okupiranoj Srbiji.
  Pa lepo ti kaže taj tekst koji si sam okačio ovde. Uloga kvislinške Nedićeve vlade je bila sekundarna.
  I nije bilo Jevrejskog pitanja u Srbiji pre rata.
  Srbi nisu postavljali nikakvo Jevrejsko pitanje.
  Jevreji su pre drugog svetskog rata i nemačke okupacije bili ravnopravni građani u svakom smislu.
  Još od kneza Miloša im je garantovana sloboda veroispovesti i sigurnost života i imovine. Knez Miloš Obrenović im je prvi zvanično, u vreme nastanka moderne srpske države potvrdio sva prava.
  Za razliku od zemalja širom Evrope, Srbija nije imala ni jedan geto pre drugog svetskog rata. Jevreji nisu morali da žive odvojeno i izolovano.
  Živeli su među Srbima i sa Srbima.
  A kada je došao rat u kraljevinu Jugoslaviju, zajedno sa Srbima su i ubijani i deportovani u logore.

 9. Kipa kaže:

  Gologlavi muskarac (bez obzira da li je Jevrein) u sinagogi, je isto kao i obuveni posetioc u dzamiji, ili zena u bikiniju u hriscanskoj crkvi. Takvi posetioci nemaju niti najelementarnijeg postovanja ni prema hramu niti prema njegovim vernicima. Njima se istina moze sve to oprostiti na osnovu licne kulture, vaspitanja, i opsteg obrazovanja.

 10. croat kaže:

  Pokojna tetka Lilika mi je pricala da kad su ih odvodili iz geta , koji je bio kod decijeg dispanzera, neki suboticani su dobacivali pogrdno mnogi su plakali ali vecina su pognute glave samo cutali. Sto je bilo bilo je, to se promenuti nemoze ali je bitno da vise nikada nestojimo pognute glave pred nepravdom!

 11. Radnička klasa kaže:

  Još 17.marta 1941. godine Deme Stojai, mađarski poslanik u Berlinu, obavestio je Nemačku da Mađarska ne odustaje od svojih revizionističkih zahteva prema teritorijama koje su nekada bile u njenom sastavu bez obzira što Jugoslavija namerava da pristupi Trojnom paktu. To nedvosmisleno svedoči da je Ugovor o večnom prijateljstvu između Jugoslavije i Mađarske bio samo taktički potez, a namere neiskrene. Laslo Bardoši je obavestio članove vlade da je stvaranjem NDH jugoslovenska država prestala da postoji čime su prestale da važe i mađarske obaveze iz Ugovora o prijateljstvu. Aprilskim ratom 1941. godine Mađarska je proširila svoju teritoriju za 11.601 km/2, čime je broj stano vnika uvećan za milion i po stanovnika od kojih: 301.000 Mađara, 243.000 Srba, 220.000 Hrvata, 80.000 Slovenaca, 40.000 Slovaka, 15.000 Rusina i isto toliko Jevreja, čime je ona postala još izraženija višenacionalna država.Pod poseban represivan udar mađarske okupacione vojske našlo se srpsko stanov-ništvo kolonizovano posle Prvog svetskog rata .Za svega četiri dana koliko je trajao Aprilski rat na ovim prostorima, u Bačkoj i Baranji ubijeno je, prema procenama Anketne komisije koja je radila posle Drugog svetskog rata, ukupno 3.506 lica, većinom Srba.Pod naročiti udar došla je srpska i jevrejska imovina. Ekonomska moć Jevreja bila je velika, a samo u Subotici oni su držali 18 fabrika, 44 zanatske i 105 trgovačkih radnji.l7fi Prema srpskoj i jevrejskoj imovini nisu primenjivane samo mere konfiskacije. Njeni vlasnici su, putem raznih ucena i pritisaka, bili prisiljeni da je za nerealnu cenu rasprodaju Mađarima.

 12. Radnička klasa kaže:

  Dolazak okupacione Hortijeve Mađarske doneće nove nevolje svim građanima Bačke, naročito srpskoj i jevrejskoj etničkoj zajednici i pripadnicima antifašističkih struja. Podao Hortijev genocidni sistem nametnuo je takozvani «Drugi jevrejski zakon» iz 1939. Sistematsko i plansko istrebljivanje ionako obespravljenog jevrejskog naroda. A gde su tu Nemci?

 13. Radnička klasa kaže:

  Kad će konačno ovdašnji istoričari obraditi podatke i obelodaniti gde su sve bili logori u kojima su bili zatvarani Jevreji Srbi kolonizovani u ove krejeve1920 g bez obzira na starost i pol. Držani bez vode i hrane. Uz pretnju smrću lokalno stanovništvo se dovijalo kako da im dostavi vodu i hrnu.Jedan od logora za Jevreje je bila zgrada mlina kod bolnice. Iz kojeg su i danju i noću odjekivalo zapomaganje i vriska žena kje su se porađale . A logor za Srbe je bio na mestu bivše kasarne i Zipera.
  Gomila kostiju je odatle odneta kad je Panonija tamo gradila nov pogon; Zakopane su bez ikakvog obeležja i ispitivanja dnk a još su imali živih potomaka u Subotici i okolini.

 14. Radnička klasa kaže:

  Ličana je najviše bilo u logoru u kasarni. Im koji su preživelia ni oni ni njihovi potomci ničim nisu obeležili mesto stradanja nevinih žrtava među kojima je bilo dosta dece.
  Ličani setite se svojih predaka i nestidite se koste i odakleste.

 15. I.S. kaže:

  Danas ni na tom mlinu kod bolnice ni na toj bivšoj kasarni prekoputa bolnice nema ni najjednostavnije spomen ploče.

OSTAVITE KOMENTAR