Opljačkana Tamburaška kuća, nestali svi instrumenti

Samo dan uoči tradicionalnog godišnjeg koncerta HGU „Festival bunjevački pisama“, tamburaši su ostali bez instrumenata. Kuća u kojoj se od pre godinu dana nalazi ovo udruženje, poznatija kao Tamburaška kuća, je opljačkana, a lopovi su odneli sve instrumente, kao i novo ozvučenje, koje su tek nedavno u potpunosti isplatili.

(foto: tv subotica)

Polomljeno prozorsko staklo, obijena kuća i merdevine nisu slutili na dobro. Međutim, ono što su zatekli unutra, sve ih je ostavilo u šoku.

Tamburaši pretpostavljaju da su počinioci ovog dela ušli kroz susednu kuću, koja je napuštena,  i to preko krova u dvorište njihove kuće, kao i da se sve odigralo u noći između subote i nedelje. Nestalo je oko 15 instrumenata – od toga čak tri kontrabasa, a prema prvim procenama šteta je oko 15.000 evra.

Šteta nije samo materijalna, budući da su se na meti lopova našli i pojedini unikatni instrumenti. Ukradena je tambura Mire Temunović, stara više od 40 godina, koja je uz nju čitavu karijeru i ima nemerljivu vrednost.

Policija je izvršila uviđaj, a tamburaši su postavili fotografije njihovih instrumenata na sve forume, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj i Mađarskoj. Nadaju se da će im tambure biti vraćene, a počinioci što pre uhvaćeni. Tradicionalni godišnji koncert HGU „Festival bunjevački pisama“ koji se održava sutra, kažu, neće biti otkazan, jer će pozajmiti instrumente od drugih tamburaša.

 

TV SuboticaKOMENTARI

 1. veljko buco andrejic kaže:

  meni ovo nelici na obicnu kradju…nadam se da ce instrumenti biti nadjeni i vraceni….znam kako se osecate jer i meni su pokradeni neki instrumenti…ja sam nasao i gde su i tko je ukrao(jedan nas vrlo poznati umetnik)..i jos mi nije vraceno…ali i policija vreba da ga uhapsi….naime ja zivim u kanadi a lopov je preneo plen u SAD…pravim i poravljam tambure…tako da bi mi slike dobro dosle od vasih tambura ako dodju do mene da vas mogu obavestiti…opet mislim da ce vam sve biti vraceno za desetak dana….da sam tamo ja bi ih nasao…milan pridraski zna sve o meni i u vezi smo….pozdrav za sada

 2. Subotica024 kaže:

  Juče ujutro (ponedeljak) u 6 sati u Kerskom naselju na ćošku kod Berbera ‚‚Milan‚‚ video sam na drvo naslonjen kontrabas i još dosta stvari u crnim džakovima. Putem je šetao muškarac sitnije građe, srednjih godina, usput telefonirao i kao da je čuvao stražu ili čekao da neko dodje po stvari naslonjene na drvo.
  Nadam se da će ovo biti od neke pomoći.

 3. ... kaže:

  I taj momenat placke niko od komsija,prolaznika nije video?…Iskreno se nadam da ce lopovi biti uhvaceni i to u najkracem roku i da ce instrumenti biti vraceni vlasnicima.
  Saosecam se sa porodicom Temunovic jer znam da su dobri ljudi i iako bi mogli naplacivati deci to sto rade sa njima oni to ne rade.Inace se krpe kraj sa krajem i jos ovo da se desi….!.
  Ja bih predlozila da svi koji su u mogucnosti da im donira novac jer oni stvarno drugacije ovu stetu nece uspeti nadoknaditi..

 4. Istina kaže:

  Univerzum se potrudi da sve dođe na svoje mesto. Tako sada nepostojeći hrvatski Bunjevci imaju svoje nepostojeće instrumente. Ljutili se ili ne, Cionisti, to je tako. Univerzum ne možete zaje*ati. Ni potkupiti ni ubiti. Možete samo da pojedete sva svoja lajna.

 5. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni multinik shovinista

  Slazem se da se univerzum potrudi da sve dodje na svoje mesto ili pak konstantno nije na svom mestu…..ne zaboravlja univerzum koja je bila prva Judenfrei drzava.

 6. Anonimni kaže:

  Dajte link sa slikama, ako se pojave da prijavimo. ne mogu prijaviti i sumnjati na svakoga ko ponudi nesto na prodaju.

OSTAVITE KOMENTAR