Palić zaleđen posle šest godina

Posle šest blagih zima, u kojima nije bilo leda na jezeru, Palić je potpuno zaleđen. Debljina leda je između 15 i 20 centimetara, a na susednom, manjem jezeru Ludaš oko 20 cm.

zaleden palic

Led je počeo da se formira još pre nedelju dana, i na jezerskom ogledalu je različite debljine. Međutim, ispod zamrznute vode se odvija buran proces, objašnjava za „Politiku” Sandra Čokić Reh, rukovodilac sektora zaštite prirode u JP „Palić-Ludaš”.

– Zbog manje kiseonika u vodi je ubrzan proces truljenja, a i fotosinteza je znatno smanjena, jer na ledu postoji sneg i ne propušta svetlost. U utorak ćemo izaći na jezero da isečemo odušne otvore kako bismo potpomogli aeraciju jezera i na taj način pomogli živom svetu u njemu – kaže Čokić Reh.

Kako kaže, u slučaju samo jednog centimetra snega na ledu, fotosinteza u vodi je smanjena na svega jedan procenat, što znači da je živi svet u teškom stanju, i da mu je potrebna pomoć upravo kroz isecanje otvora. Osim toga Palić, kao plitko jezero čija je najveća dubina 1,95 metara, nema temperaturnih slojeva, te tako ni živi svet vode nema mogućnosti da se „skloni” od niskih temperatura.

Sandra Čokić Reh još kaže da zaleđivanje jezera nije neobično za ovo vreme, da se u istoriji jezero ledilo gotovo svake godine, te da bi uz odgovarajuću brigu, živi svet bez većih problema trebalo da izdrži temperature koje su se prethodnih dana spuštale i do minus 20 stepeni Celzijusa.

Zaleđeni Palić, ipak, doneo je mnogo radosti Subotičanima, naročito klizačima koji su prethodnih prazničnih dana masovno izašli na jezero.

 

POLITIKAKOMENTARI

 1. Đuro kaže:

  Napokon da neko kaže nešto pametno…

 2. vita-brevis kaže:

  Da nije ovih prirodnih procesa, u JP „Palić-Ludaš“ ne bi bilo nikakvih novina. Svedoci smo da su u okruženju mnoga sela postala veoma posećena odmarališta i banje. Palićka turistička inicijativa svodi se na filozofiju čučavca: valjda će…

 3. dejan kaže:

  zaledjen i niko nista ne radi i ceka se steta .

 4. Doktor kaže:

  Sandru za predsednika!!!

 5. bac vranje kaže:

  Pa gde su sad oni zastitari zivotinja,ma ni jednog nisam video ovih dana na -10 da prave rupe u ledu zbog zivotnjskog sveta. Lepo je sad sedeti u toploj sobici i grejati guzu,primati lovu od NVO i nista ne raditi. Samo kucice spasavate, a ribe nisu zivi svet,makar i u Palicu!!

 6. Inuit kaže:

  Reke jezera i ostale vodene povrsine su se zamrzavale jos u vreme kada su se oni koji ce jednom postati homo sapiens, pentrali po drvecu, i nije bilo nikoga da busi rupe i filozofira o ekologiji. Zaledjivanje – to je jedna prirodna pojava a ne nekava prirodna katastrofa da bi se „spasavala“ flora i fauna u jezeru. Priroda ima svoje zakonitosti i svoje mehanizme za opstanak i razvoj. Sto manje covek pomaze prirodi i „busi rupe“ u vodi, ledu, ili vazduhu, tim bolje za prirodu ali i coveka kao njenog sastavnog dela. Ribe i ostali zivi organizmi u jezeru u zimskom periodu imaju svoj program za prezivljavanje, prestaju da traze i uzimaju hranu, ne krecu se i ne trose bespotrebno energiju zavlace se u mulj gde je toplije i cekaju da prodje kijamet. Jedan deo postojece populacije ne uspeva da prezivi i ugine. Oni jaci i zivotno otporniji organizmi prezivljavaju i svoj kvalitetni genetski materijal predaju dalje na nove generacije. Za one manje upucene – to se zove prirodna selekcija. Ako bi covek svojim postupcima pomogao prezivljavanju manje otpornih jedinki, poremetio bi prirodnu ravnotezu i napravio samo veliku stetu kako sebi samom tako i prirodi kao takvoj. Unapred molim semi-obrazovane pecarose da me ne maltretiraju svojim poznavanjem ribljeg sveta , te stuka ovo, te smudj ono, kao i (ribo)lovackim pricama o nevidjenim egzemplarima uhvacenim bas u toku najljuce zime. Naravno i to se dogadja ali prije kao izuzetak nego kao pravilo.

OSTAVITE KOMENTAR