Zaboravljeno: Osvajač fudbalskog Kupa Jugoslavije klub iz Subotice

Kup kralja Aleksandra, Jugo kup,  Kup Maršala Tita…Menjala su se imena za ovo takmičenje ali zajedničko mu je to da se ono po pravilu odigrava uporedo sa prvenstvom za prvaka države i da je to uvek po kup sistemu – na ispadanje.

jugo kup

Spartak se prošle godine borio sa Partizanom za ulazak u finale a fudbalske enciklopedije beleže da su se subotički Plavi dva puta probili do finala: 1962. i 1994. godine. Podsećajući se slavnih dana i velikih utakmica, potpuno je pala u zaborav činjenica da je jedan subotički tim osvojio jugoslovenski kup u svoje vreme.

Zlatni pehar Jugoslovenskog nogometnog saveza

Kup Jugoslavije pre Drugog svetskog rata nije se igrao redovno svake sezone, zbog raznih teškoća organizacione prirode, zbog čega je i državno prvenstvo često menjalo sistem takmičenja. Jugoslavija je bila mlada kraljevina, još loše povezana saobraćajnim vezama, dok je fudbal tek ulazio u profesionalizam koji će u budućnosti omogućiti da se fudbaleri posvete samo ovom sportu i oslobode se obaveza koje nose drugi poslovi, neophodni da bi se „plaćali računi“.

Prvih nekoliko kup takničenja (Kup kralja Aleksandra) dvadesetih godina igrale su reprezentacije gradova odnosno podsaveza.

Te sezone 1929/1930. JNS se odlučio za format takmičenja u kome će po prvi put igrati klubovi, osim njih nekoliko koji su se plasirali u završnicu prvenstva države. Kako bi ostali timovi za to vreme imali jakih utakmica dobili su priliku boriti se za „Pehar Jugoslovenskog nogometnog saveza“.

Sve to stoji u Izveštaju o radu JNS 1929/30 koji se čuva u Istoriskom arhivu, takođe o tome svedoči i sportska štampa iz tog vremena.

Junaci ove priče su fudbaleri subotičkog SANDa (Subotičko atletičko nogometno društvo – jedan od tri velika subotička kluba tog vremena). Svoj put do finala počeli su protiv Radničkog SK iz Novog Sada (4:1). Sledeći protivnih bio je Hajduk iz Osijeka (6:3) pa u četvrtfinalu Obilić iz Beograda (2:1).

stadion sand

Na stadionu SANDa

sand subotica 1

Polufinale protiv beogradskog tima SOKO, donelo je puno uzbuđenja tog septembarskog popodneva na SANDu. Gosti su rano došli do vođstva od dva gola, međutim, do poluvremena su poravnali Gabrić i Šajković.

Na početku drugog dela igre desio se incident. Reprezentativni golman Milovan Jakšić napao je Renegija i dobio crveni karton. Oslabljeni gosti sa igračem manje, poklekli su u 57. minutu kada je Inotai doneo pobedu SANDu.

Deatalj sa utakmice na SANDu

sand subotica 3

Beograđani se nisu mirili sa ovim ishodom. Usledile su žalbe, „treće poluvreme“ za zelenim stolom…Na koncu utakmica je verifikovana rezultatom koji je postignut na travi. Za to vreme godina je odmakla pa je finale zakazano za proleće 1931.

Finale: SAND – SAŠK (Sarajevo)

Prva finalna utakmica u Sarajevu završena je nerešeno 2:2, dakle odluka je imala da padne u Subotici.

Subotički list Naplo u svom dodatku “Sportnaplo” donosi opširan izveštaj:

“Nesporno je da su i SAND i SAŠK bili pod uticajem važnosti utakmice te elan u igri nije uvek bio ispunjen potrebnom pameću i promišljenošću. I pored toga tehnički i stilski nivo nije osramotio suparnike tako da je jedan od najvažnijih događaja jugoslovenskog fudbala odigran dostojno u okviru svoje važnosti.

Kapiten domaćih Beleslin odabrao je stranu sa vetrom u leđa ali sa pogledom „u sunce“.

finale kupa 1931

Akcije se sve više odvijaju pred golom gostiju, ali zbog slabe igre Silađija II na desnom krilu sve propada. Gosti zahvaljujući prilično nesigurnoj half liniji SAND-a dolaze do prilika. Nakon toga, SAND usporava napade, igra je prilično žestoka, ali nimalo interesantna.

U 22. minutu slobodan udarac za SAND, Fišer dobro nabacuje, startuju tri domaća igrača na loptu koju Horvat plasira u mrežu, ali  je gol poništen zbog ofsajda jer su dva njegova saigrača već bila u mreži. Od tog trenutka SAND unosi više reda u svoju igru. Napadi ne jenjavaju, ali odlični bekovi SAŠK-a ne dozvoljavaju šuteve blokirajući ih. Poluvreme je završeno bez golova.

U drugom poluvremenu vidi se da oba tima žele pobedu. I SAŠK više napada, šta više Konrad (naš golman) jednu loptu vrlo nesigurno izbija u korner. Sarajlije napadaju sa desnom stranom (krilima), a SAND forsira tandem Horvat- Silađi. Ova taktika uskoro donosi i rezultat. Silađi III pravi nezaustavljiv prodor, ulazi pred gol, ali ne šutira, već dodaje loptu pred Ljujića koji daje gol u desni ugao. 1:0.

Igru odlikuju brojni slobodni udarci i napucane lopte, ali su bez efekata. U 25. minutu SAND organizuje odličnu akciju po levom krilu, lopta stiže sve do gola gde  Bevanda rukom zaustavlja šut Horvata. Bez razmišljanja sudija dosuđuje penal. Beleslin šutira i 2:0 za SAND. Odmah po nastavku, Ljujić iz okreta šalje izvanredan efe udarac koji za dlaku promašuje gol, a zatim se SAND odlučio na čuvanje rezultata što je vrlo pogrešna taktika. Sada dominiraju centarfor i centarhalf SAŠK-a i bekovi SAND-a. U 30. minutu Kopilonić II pravi faul na 20 metara od gola. Desni half SAŠK-a ubacuje loptu pred gol, Konrad pomalo komotno interveniše, a natrčali napadači SAŠK-a uguraše ga u mrežu 2:1. Nakon toga SAND je svim snagama branio rezultat što im i uspeva, jer su igrači iz Sarajeva umorni i nervozni.

Ne zbog lokalpatriotizma, ali SAND je svojim igrama u kupu doneo mnogo radosti Subotici i svojom ambicijom i kvalitetnom igrom zasluženo osvojio kup i zasluženo mu je pripala čast da bude prvi branilac zlatnog pehara jugoslovenskog fudbalskog saveza.

Čini nam se da je prisutni savezni selektor Simonović mogao da se uveri da Beleslina nezasluženo zapostavljaju na reprezentativnim mečevima.“

Fudbaleri SAND-a sa peharom pobednika kupa

sand subotica 2

SAND – SAŠK (Sarajevo) 2:1

SAND: Konrad, Bali, Beleslin, Kopilović I, Weiss, Kopilović II, Fišer, Silađi II, Ljujić, Horvat, Silađi III

sandKOMENTARI

  1. Mors kaže:

    Na slici sa peharom su: Gabor Kopilović, Ljujić, Imre Fišer, Janoš Horvat, Alojzija Vajs, Ladislav Bali, Deneberg (član uprave), Mihajlo Held (kapiten sa peharom), Antun Konrad, Aleksander Kopilović, Lengei, Vladimir Šajković, Silađi i Heht (član uprave).

  2. Aleksa kaže:

    Po prirodi stvari, fudbalskog kluba „Sand“ se ne secam, ali igraliste je sve do njegovog unistenja nosilo u narodu naziv „Igraliste Sand“ – „Szand pálya“. Posle rata ovo igraliste su koristili klubovi Elektricna centrala i Partizan. I moja malenkost je nekoliko stotina puta optrcala ovo igraliste, pod vodjstvom legedarnog trenera Kopasa. Na ovom terenu su izmedju ostalih stasali poznati fudbaleri Azucki i Palatinus. kao i drugi koji se vise gube u magli moga secanja.

  3. Novak kaže:

    ,,SAND,, je jedini fudbalski klub sa podrucja Vojvodine,koji je osvojio kup Jugoslavije,a to je i danas najvaznije fudbalsko takmicenje u nasoj drzavi.

OSTAVITE KOMENTAR