Pozorišni spektakl: „Akrobate“ otvorile Desire 2014.

Festival koji mnogi čekaju cele godine. Kod ljubitelja pozorišta smatran za najbolji festival u regionu. Otuda ni ne čudi gužva na otvaranju svakog Desirea – međunarodnog regionalnog festivala savremenog pozorišta. Od sinoć, pa do petka, 5. decebra, posetioci će biti u prilici da biraju između 13 pozorišnih predstava.

Desire 2014 - Akrobate - Roberto Zuko (3)

Festival je otvorila francuska predstava "Akrobate", audio-vizuelni spektakl o Fabrisu Šampionu, poznatom i slavnom akrobati, koji ostaje nepokretan posle jedne nesreće. Ta povreda bi značila kraj za njegovu karijeru da nije bilo intenzivne fizikalne terapije i jednog neočekivanog susreta, koji mu otvara nove mogućnosti u cirkuskoj umetnosti. Sa dva učenika cirkusanta počinje ponovo da vežba, svoje nedostatke posmatra kroz drugačiju perspektivu, ponovo definiše akrobatiku.

O Šampionu i o ovom susretu snimljen je dokumentarni film (u režiji Olivija Merua), koji delom opisuje njegovu borbu, delom prati duhovno i emotivno odrastanje dvoje mladih akrobata. To je priča o prijateljstvu, o životu i o različitim mogućnostima koje se otvaraju pred čovekom. Nedugo posle završetka snimanja filma, Šampion je umro pod misterioznim okolnostima.

Akrobate je oda o životu, o prijateljstvu, o nežnosti, o izazovima odrastanja. Bestežinsko stanje, zaustavljeno vreme, prisećanje i slavljenje života. Koliko je cirkus, toliko je i ples ili film.

Dvoje su u njemu, ali ipak nije duo. Tu je i treći.

Andraš Urban otvara festival

Desire 2014 - Akrobate - Roberto Zuko (9)

"Akrobate"

Desire 2014 - Akrobate - Roberto Zuko (14)

Desire 2014 - Akrobate - Roberto Zuko (19)

Desire 2014 - Akrobate - Roberto Zuko (30)

Desire 2014 - Akrobate - Roberto Zuko (21)

Desire 2014 - Akrobate - Roberto Zuko (54)

Desire 2014 - Akrobate - Roberto Zuko (40)

Desire 2014 - Akrobate - Roberto Zuko (20)

Ove godine se sem na scenama Jadran i Deže Kostolanji predstave održavaju i u Modernoj Galeriji Likovni Suret.

Na predtsavi "Roberto Zuko"

Desire 2014 - Akrobate - Roberto Zuko (59)

Ostale fotografije sa otvaranja i predstave pogledajte u galeriji:

Otvaranje Desire festivala 2014. i predstava Akrobate

Program Desire festivala pogledajte na zvaničnoj stranici festivala na linku: Desire programKOMENTARI

  1. Ovo su prave stvari kaže:

    Svaka čast za Desire i Andraša. 

  2. Maisha kaže:

    stormwatchFabrika Bicikala Partizan .e ljudi moji. Oni su poceli da prjaadpou negde sredinom osamdesetih godina, tacno se secam i kada. Ja sam dobio novi BMX bicikl kojem nema sta nije falilo posle mozda 500 predjenih kilometara. Mi smo ga reklamirali i posle mesec i kusur dana dodje ti nama iz Partizana gratis zamenjeno sve sto je pootkazivalo i rasturilo se. Od tog momenta Partizan je poceo zestoko da stagnira, kada je posle par meseci opet trebalo sve to zameniti u gratis rezimu, jer je ovo zamenjeno bilo gore nego ono lose originalno uspeli su da mi zamene samo unutrasnju gumu. I to je bilo to. Od tada je Partizan u ozbiljnom problemu, ne znam da li je to bilo zbog mog bajsa ali nesto kanda nije bilo bas u redu. Kada sam nakon par godina dobio njihovu novu 18 brzinku, trajala je opet par meseci ali nije bilo gratis popravke. a0 8 0

OSTAVITE KOMENTAR