Prava komšije da burgija, ukucava eksere i izvodi razne građevinske radove

Nema ko ne pobesni kada ga ranom zorom, što radnim danima što vikendom, probudi zvuk burgije, bušilice, macole… ili kada majstori do duboko u noć lupaju u stanu kod komšije. Tako, primera radi, propisi u Subotici i Nišu dozvoljavaju da majstori radnim danima moraju da sačekaju 7 sati, u Beogradu mogu da počnu od 6, a u Novom Sadu, držeći se kućnog reda, posao počinju već u 5 sati.”Blic” je sproveo istraživanje kakvi su propisi po tom pitanju u većim gradovima u Srbiji i zaključak je da je svaki grad priča za sebe, jer propise o tome donose lokalne samouprave.

Subotica

Ako vaš komšija nedeljom od 8 sati ujutru počinje da burgija, ukucava eksere i izvodi razne građevinske radove zbog kojih nemate mira to je u Subotici, svidelo se vama ili ne, njegovo pravo da radi sve do 16 časova. Posle toga mora na pauzu do 18, a onda je slobodan da nastavi sve do 22 sati. Dakle, kućnim redom, kažu u subotičkoj Gradskoj upravi, radnim danima predviđen je odmor od 16 do 18 i od 22 sata do 7 časova, a subotom i nedeljom, od 16 do 18 i od 22 do 8 sati.

– Ako neko krši kućni red treba ga prijaviti komunalnoj inspekciji koja izlazi na uviđaj. Stanar ili bilo ko vrši neke radove može dobiti prvo opomenu, a može i da mu se pošalje građevinska inspekcija koja će utvrditi da li imaju dozvolu za takvu adaptaciju. Trenutna situacija je takva da kada neko prijavi buku komunalnoj policiji ili inspekciji oni ga upućuju na profesionalne upravnike koji mogu da podnesu tužbu. To su mogući scenariji ako neko ne poštuje vreme odmora, ali ako neko pravi buku u vreme koje nije predviđeno za odmor to je, nažalost, njegovo pravo i ne postoji odluka kojom bi mogao da bude sankcionisan – objašnjava profesionalni upravnik.

Za nepoštovanje odluke primenjuju se novčane kazne koje su za fizička lica od 5.000 do 75.000 dinara, dok pravna lica mogu biti kažnjena sa daleko većim iznosima od više stotina hiljada dinara.

 

BlicKOMENTARI

  1. Pecinski pracovek kaže:

    Kucni red je slika i prilika nize opste civilizacijske zivotne forme i deficitarne kulture stanovanja. Divlji Zapad. Moze odlicno da posluzi za naucno- socioloska istrazivanja o gorstacko-seljacko-planinsko-stocarskom i salasarskom mentalitetu u jednoj urbanoj (ali ne i urbanizovanoj) sredini. Jedna mala informacija – Nedelja je dan odmora od 0 do 24:00 casova i to u celoj hristjaniziranoj Evropi. Naglasak je na hristjaniziranoj.

  2. suboticanka kaže:

    A šta u slučaju da komšija u 6 ujutru kosi travu radnim danima? da li se pravilnik odnosi i na kuće ili samo za zgrade/stanove?

OSTAVITE KOMENTAR