Prljavi keš u građevinarstvu, otkupu zlata, kladionicama

Ukoliko sve bude išlo po planu, Srbija će do kraja godine dobiti izmenjeni Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma. Predviđenim izmenama u postojeću zakonsku regulativu uvela bi se zakonska rešenja usklađena s novim evropskim standardima u toj oblasti. Posle konsultacija u Ministarstvu finansija, Uprava za sprečavanje pranja novca je Nacrt zakona novemba prošle godine uputila nadležnim državnim organima, a radna verzija poslata je i na dodatne konsultacije Evropskoj komisiji.

Tokom prošle godine, Uprava za sprečavanje pranja novca imala je 1.154 predmeta, od čega 951 pristiglih na inicijativu drugih državnih i nadzornih organa, zahteva stranih finansijskoobaveštajnih službi i na osnovu analize sumnjivih gotovinskih izveštaja obveznika, i 203 predmeta otvorena 2015. godine. Najveći broj zahteva za dostavu podataka odnosio se na poresku utaju, zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zloupotrebu odgovornog lica, nedozvoljen prelazak preko državne granice i trovinu ljudima, neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, razne vrste prevara, terorizam i finansiranje terorizma.

pare

 

Kod najvećeg broja predmeta sumnja se u ekonomsku opravdanost izvršenja transakcija, poreklo novca koji se uplaćuju na račune, fiktivan promet robe i usluga, simulovane pravne poslove.

Veliki broj predmeta je analiziran zbog sumnje u simulovane poslovne odnose, odnosno prenose novca po fiktivnim osnovama. Često se radi o uplatama gotovine nepoznatog porekla koje fizička lica vrše na račune pravnih lica, koje zatim prate prenosi novca između dva ili više, često povezanih, pravnih lica. Krajnji cilj takvih poslovnih odnosa je unos gotovine sumnjivog porekla u legalne novčane tokove. Primera radi, u prethodnoj godini uočeno je da obaveznici često kao sumnjive aktivnosti prijavljuju značajne uplate pozajmica osnivača za likvidnost u korist pravnih lica registrovanih za građevinsku delatnost.

U toku prošle godine, navodi se u izveštaju Uprave, prijavljeno je ukupno 2.505 sumnjivih izveštaja, od čega su najviše prijavili agenti za prenos novca – 1.793. Banke su prijavile 661 sumnjiv izveštaj, po dva brokersko-dilerska društva, računovođe i menjači, sedam revizori, 20 lica koja se bave poštanskim saobraćajem i 16 osiguravajuća društva. Kao i prethodnih godina, poreska utaja je i dalje najzastupljenije krivično delo koje su obveznici prepoznali u prijavljenim sumnjivim transakcijama. Najčešće se radi o simulovanim pravnim poslovima koje za cilj imaju izvlačenje gotovine s računa pravnog lica ili transakcije kod kojih se sumnja u poreklo novca. Veliki broj transakcija odnosi se i na različite vrste prevara kao što su falsifikovanje dokumentacije, ličnih isprava, platnih kartica.

Uprava u izveštaju skreće pažnju na to da je u poslednjih nekoliko meseci naši državljani značajno više koriste usluge agenata za prenos novca. Najčešće se radi o primanju novca od rođaka koji rade u inostranstvu, a vlasnici nekih pravnih lica usluge agenata za prenos novca mogu zloupotrebiti u svrhu plaćanja robe. Takve transakcije za posledicu imaju poresku utaju i pranje novca. Takođe, skreće pažnju Uprava, uočena je tendencija da nerezidenti koji nemaju poslovnu aktivnost u Srbiji u sve većem broju otvaraju račune u poslovnim bankama u našoj državi. Po navedenim računima se iz inostranstva po različitim osnovama transferišu značajne svote novca bez jasnog dokaza o njegovom poreklu i krajnjoj nameni.

Uprava skreće pažnju i na to da iskustvo iz prošle godine ukazuje na pranje novca koje je van domašaja platnog prometa, odnosno trend prljavog novca u keš sektorima koji su sveprisutni u globalnom smislu, a to su građevinska delatnost i promet nekretnina, kladionice i kockarnice, hotelijerstvo i razni oblici trgovine, ugostiteljski objekti. S tim u vezi, kao legalan plasman novca ide i sumnja prijave i polaganje pazara – naročito kod akcizne robe. Prisutan je i rastući trend integracije prljavog novca kroz promet plemenitih metala, posebno zlata, koje je značajno prisutno u nelegalnim kanalima u domaćem i međunarodnom prometu.

Sumnjive humanitarne organizacije

Uprava u izveštaju za prošlu godinu skreće pažnju na to da je trgovina robom na crno i dalje veoma aktuelna u Srbiji, odnosno da lica uvoze i prodaju robu za gotovinu, bez evidentiranja u poslovnim knjigama, a plaćanje za uvezenu robu obavlja se alternativnim načinima, izbegavajući bankarski sektor. Roba se prodaje na crno i plaća dobavljačima i kao pomoć porodici. Primećene su i učestale aktivnosti humanitarnih organizacija sa sedištem u područjima koja su procenjena kao rizična za finansiranje terorizma. Postoji sumnja da se neke humanitarne organizacije zloupotrebnjavaju u svrhu finansiranja i obuke potencijalnih terorista.

 

Dnevnik

 KOMENTARI

 1. POBEDIMO IH! kaže:

  Sve protivzakonite nepravilnosti, a koje se u 99% slučajeva tiču i utaje poreza, odnosno oštećenja državnog budžeta na neki način, možete, poput mene, prijaviti anonimno i potpuno zaštićeno putem sajta http://www.poreskauprava.gov.rs/fiskalne-kase/prijavite-poreske-nepravilnosti.html

  Bilo je nepoverljivosti i očekivano je bilo da službe neće reagovati na prijavu, kako to već kod nas obično biva, jer se smatra da su veliki igrači van domašaja Zakona, ali se na meni prijatno iznenađenje dogodilo da je dotični moćnik ipak DEBELO sankcionisan.

  Zato Vam predlažem da koristite pomenuti sajt za prijave, kako bi smo obezbeđivali poštovanje Zakona, popunjavanje budžeta iz kojeg bi se kasnije finansirale penzije, zdravstvo, školstvo… i kako bi smo imali utisak da koliko-toliko živimo u civilizovanom društvu, a ne kao robovi i poslušnici kriminalaca, tajkuna i korumpiranih političara.

 2. Anonimni kaže:

  Mene samo zanima, kako ćemo mi građani da se borimo protiv korumpirane države koja nam otima novac. Učešće javnih prihoda/rashoda u GDP u je u Srbiji preko 60%, daleko najveći u Evropi i šire. Da ne govorimo o efikasnosti upotrebe tih sredstava i gde završava veliki deo tog novca. Smanjenje ovog učešća bi bilo najbolji način za borbu protiv korupcije..

 3. zis kaže:

  PO KO ZNA KOJI PUT NAM SE ODVLAČI PAŽNJA od besomučnog pljačkanja naroda, ovoga puta sa HARADINAJEM I MAKEDONIJOM, ponovo VODJA prolongira ODGOVORE koje će morati da da na sledeća pitanja:

  KO SA PLATNOG SPISKA DRŽAVE UČESTVUJE U SLEDEĆIM KRIMINALNIM AKTIVNOSTIMA, KO NE ŽELI DA IH SPREČI:

  1. Po zvanicno objavljenim podacima u Tehnickom izvestaju EPS-a, u 2016.g. ukupna razlika izmedju isporucene i fakturisane struje je 26.66%, odnosno 9,8 mlrd. kWh!!! PREKO CETVRTINE CELOKUPNE GODISNJE PROIZVODNJE STRUJE NESTANE IZ MREZE, ako prihvatimo 5% tehnickih gubitaka (u razvijenim zemljama je 3%), ostatak od 21,66 % struje, kada bismo izvezli u zemlje EU naplata za budzet bila bi 1,4 mlrd. evra – TOLIKO NOVCA NA GODISNJEM NIVOU NEKO UKRADE!!! U 2015.g., nestanak ukupni struje bio je 25,3%, odnosno 9,2 mlrd.kWh, gubitak 1,3 mlrd.evra!!! Od 2012.g. do kraja 2016.g. gubitak – PLJACKA STRUJE – dostigla je 4,6 mlrd.evra!!!
  2. Svake godine preko 500 hiljada tona brasna iz legalno otkupljene psenice zavrsi na crno – preko 20 hiljada slepera niko ne primeti kada vrse prevoz od 270 mlinara do 6200 pekara – stravicna utaja poreza.
  3. Akciznu robu, mahom domace firme u vlasnistvu stranaca, vrednu milijardu evra plasiraju na crno, gubici akciza i PDV-a na godisnjem nivou veci su od 400 miliona evra!!! Zamislite da NIKO NE VIDI 180 miliona litara piva prodatih na crno, 200 miliona kutija cigareta, 200 miliona litara goriva, 50 miliona litara zestokih alkoholnih pica, 8 hiljada tona kafe – akcizna roba, ODGOVORNO TVRDIM, prodaje se sa izdavanjem fiskalnih racuna, iz najlegalnijih kasa, promet koji se ne prijavljuje u pazare, SVE TO STITI NEKO IZ PORESKE UPRAVE SRBIJE, MINISTARSTVA FINANSIJA I VLADE REPUBLIKE SRBIJE!!!
  4. NBS cuti, ne zeli da otkrije imena fizickih lica, imena firmi, koje su od 5. oktobra pranjem iznele preko 55 mlrd. US $!!! A sve znaju!!!
  5. Neverovatno je da nikome ne smeta sto 700 hiljada radnika radi na crno, sto poslodavci ne zele da ih prijave. Nikome ne smeta sto cak 750 hiljada radnika u privatnom sektoru primaju zarade na minimalno obracunatoj osnovici, samo pre dve godine, pre dolaska najveceg unistitelja srpskih finansija Vujovica, bilo je 400 hiljada – vidite koliko je pogorsano stanje za poslednje dve godine!!! NIkome ne smeta sto GOSA, LOLA livnica, firme za obezbedjenje, firme za iznajmljivanje radnika, zaposljavaju po vise stotina radnika, pa i neku hiljadu, legalno prijavljenih ali bez dinara uplacenih doprinosa vise godina – ODAKLE VLASNICIMA TIH FIRMI MILIONI EVRA GOTOVINE ZA ISPLATU plata, ako vec ne placaju doprinose???
  6. Carina je i dalje nosioc, rekorder, po kriminalnim radnjama sa svercom robe vredne 4 mlrd. evra, pri cemu su samo utaje PDV-a preko 600 miliona evra!!! Za koga, u cije ime, carinici zmure, ne vide stotine neocarinjenih slepera!!!!

  DA ČUJEMO ODGOVOR!!! a danas u skupštini raspravljaju o kreditu za elektroprivredu koji ćemo opet mi da vtaćamo

 4. Megille kaže:

  Največi ‘sektor’ za pranje novcai utaje poreza je u Subotici na buvljaku…odatle treba početi pa će se onda otkriti ko su ti koji drže tu tržnicu i kako izbegavaju plačati poreze i doprinose državi. Ostali koji ne plačaju poreze su srani investitori i njihova ulaganja-objekti ,dok istovremeno sva ostala fizička lica-građani su pod represivnom poreskom aparatom države čak i na prisilnom naplatom dugovanja. Istovremeno veliki ‘igrači’ ne plačaju poreze i prireze ,komunalije itd Srbiji. Zašto ? Zašto postoji razlika između investitora-građana srbije koji je sebi izgradio kuću ili stan i mora platiti sve poreze i doprinose države ,a istovremeno strani investitor sve to nemora i dok sav profit nosi iz države. Ćudna neka ekonomija srpske vlade…

 5. Vlada kaže:

  „Postmoderna demokratija proizlazi iz postulata da javnost ima pravo da zna sve o finansijama, imovini i novčanim izvorima, onih koji ih politički vode. Slobodni građani moraju da imaju garanciju da onaj ko raspolaže njihovim novcem i propisuje im obaveze nije korumpiran, a političari imaju obavezu da građanima o tome pruže sve podatke.

  Korupcija izaziva krupne i negativne posledice u društvu. Ona automatski krši univerzalni princip jednakosti svih građana pred zakonom, koji je u Srbiji omogućen Ustavom. Ona stvara sistem u kome su privilegovani materijalno situiraniji, ili sa dobrim vezama.“

  Izvor: Vikipedija
  https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BF%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0

  Definisana je bela, siva i crna korupicija, a u praksi u Srbiji kapiram da postoji cela paleta boja.

 6. Anonimni kaže:

  Ja koliko vidim ovi botovi odgore samo hoće da država ubira još novca…dole političari i javna uprava ! Nivo usluge koje nam sad pružaju bi mogli imati i sa duplo manjim budžetom uveren sam.i to da ništa ne pozajmljuju sa strane.

 7. Anonimni kaže:

  I da, baš mi ja drago ako Vam neko krade struju i brašno i ostalo..

 8. Megille kaže:

  Čakanj , Čakanj Lajoš -odakle mu imovina,kako je stekao ,zašto je nedodirljiv ,koliko plaća poreza ,zašto na njegovim nekretninama se grade strane investicije ,kako on zna i od koga dobije informacija o predviđenim investicijama…?

 9. stormwatch kaže:

  @Megille

  Gospodin Cakanj (on je gospodin za tebe u svakom slucaju), je jedina osoba koja uopste i nesto redovno ulaze u Suboticu, i zbog koga je i sama Subotica u nekoj ozbiljnijoj ligi i prepoznata daleko izvan Subotice. Sve sto je on uradio, uradjeno je na korist Subotici i sa ukusom. Kamo srece da covek nije samo biznismen u pravom smislu reci, nego i da udje u politiku pa postane i gradonacelnik i poshamara u stilu sve lezilebovice i nesposobni i nekompetentni kadar koji sedi i prima velike plate u gradskoj upravi.

OSTAVITE KOMENTAR