Prvi album sa sličicama fudbalera a u njemu subotička Bačka

Malo je onih koji se još sećaju čokolade ŠONDA. Zato je posebno zanimljiva uspomena jednog dečaka na tu 1941. godinu kada su na Beograd padale bombe. Bila je ta prodavnica i izlog u kom je, okačena na dva lanca, visila ogromna čokolada ŠONDA. U danima pred rat, naš junak je često stajao ispred izloga i fiksirao ovu mamutsku tablu. Da li je u omotu uopšte čokolada ili je to samo reklamni rekvizit ove fabrike čokolade i bombona?

cokolada

I mnogo mlađi pamte vreme dok je još mera za ovu poslasticu bila kockica ili štangla. Samo je ona devojčica sa slike na omotu jela celu tablu. Ko to pamti, razumeće i ovu opčinjenost dečaka ogromnom tablom u izlogu koja nije na prodaju i kakve nigde nema.

A onda je šestog dana aprila 41. počelo bombardovanje.  Kada je nastupilo zatišje i preživeli izašli iz podruma, naš dečak je prvo otrčao do one prodavnice , jer, nešto mu je govorilo da su se upravo stvorili uslovi za razrešenje misterije – da li je ono stvarno čokolada ili obična daska. Samo mladost je toliko neustrašiva ili bolje rečeno nerazumna, da bude nesvesna opasnosti. Izlog je bio razbijen a prodavnica napuštena. Dečak je zgrabio tablu i nestao.

Taj dan bio je kraj za Šondu – u bombardovanju je stradala fabrika. Poslednja čokolada je davno pojedena, a jedina preostala uspomena jeste “ALBUM futbalskih igrača učesnika u državnom prvenstvu 1932. god.”  Mlečne čokoladice PRVAK DRŽAVE, imale su ispod omota po jednu sličicu fudbalera koje su se lepile u pomenuti album. Osim što je ova knjiga bila početak nečega što je i danas zaokuplja decu i one koji se tako osećaju, Subotičanima je zanimljiva što se u njoj našao i klub sa Somborske kapije.

slicice fudbal (2)

To su godine kada je subotička “Bačka” imala, kako bi danas rekli, prvoligaški status. Konkurenciju u borbi za prvaka podsaveza koji ide u završnicu prvenstva, FK Bačka je imala u još dva ozbiljna kluba iz Subotice. To su ŽAK (preteča Spartaka) i SAND, prvi osvajač kupa Jugoslavije (vidi: Prvi pobednik zlatnog pehara JNS ). U Istorijskom arhivu Subotice sačuvano je Šondino pismo upravi “Bačke”:

“ Primio sam Vaše cenj, pismo od 4.o.m. kao i poslatih mi 17 komada slika Vaših igrača, pa vam se na trudu najlepše zahvaljujem.

U slučaju  da ste zbog toga imali neke vanredne troškove, izvolite mi to javiti, jer sam rado pripravan iste Vam nadoknaditi.“

sonda-cokolada

U pripremi je bio album sa sličicama igrača i srebrni pehar koji je fabrika“Šonda” namenila prvaku države. Uz sličice, tu su i informacije o klubovima a pored toga i nekoliko zanimljivosti (tim crnaca u Beogradu, prve utakmice pod reflektorima, reprezentacija…).

slicice fudbal (3)

Jugoslovensko Atletičko Društvo BAČKA – Subotica

sonda album (3)

Bela Virag (golman) Nesto Musin (desni half) Martin Poljaković (desni bek) Geza Copko (centar half) Stipan Šarčević (levi bek) Stipan Kopunović (levi half) Pero Šarčević (desno krilo) Josip Rudić (desna polutka) Nesto Kopunović (centar for) Remija Marcikić (leva polutka) Beno Cvijanov (levo krilo)

sonda album (1)

sonda album (4)

sonda album (2)

NAJVEĆA SPORTSKA ATRAKCIJA bila je na svaki način do sada prva noćna igra pod reflektorima, koju je ove godine priredila “Jugoslavija” prilikom gostovanja “Rasinga” iz Pariza. Uspeh je bio i sportski lep, jer je odlični gost bio pobeđen sa 3:1. Prizor osvetljenog igrališta u noći, je do sad najlepši prizor na našim sportskim igralištima.

prvi reflektori

Nakon ovog albuma usledili su i drugi, posle rata su sličice nastavile da osvaju svet ali na njima više nije bilo Bačkista.

A onaj dečak sa početka priče…Poživeo je do današnjih dana da ispovedi svoje grehe sa početka rata. Ukrao je ogromnu tablu koja je visila na dva lanca i odneo je kući. Ispod omota je ipak bila prava čokolada. Doduše, ne baš najsvežija ali ipak jestiva, nikad veća – ŠONDA čokolada.KOMENTARI

 1. Anonimni kaže:

  Album izdat oko 1950. godine NESTO SLICNO od Pionira, gde su se iz jedne cokoladice sakupljale slike. Ja ga imam sa razmenom uspeo sam sve da sakupim
  tadasnje prvoligase. Sve slike su stampane u velikom tirazu, jedino slika T.B.O. je
  bila samo cetiri primerka, po pricanju iz stamparije kada odstampano CETIRI OTISKA
  klise je odmah unisten. Naravno sve se desavali pred kraj ove Akcije za decu koja su
  sakupljala slicice. Secanja su bleda mislim nagrade su bile bicikl Zmajevca kasnije FBP
  druga prava fudbalska lopta, trece veliki paket Pionir prozvoda, cetvrto pak CEO album
  da se dokaze da nije bilo namestaljke i da su sve slike prvoligasa bile u opticaju.DGY.

 2. Julius kaže:

  @ DGY
  Sa tim Pionirovim slicicama funkcionisala je jedna citava „berza“ za razmenu fotografija fudbalera. Slicice su sluzile i kao alternativa za klikeranje. Slike bi se zalepile na tanji karton (valjda 120g/m2) isekle makazama na originalni format, povukle bi se na zemlji gde se igralo dve linije, jedna startna a druga je bila par metra (vec prema dogovoru) dalje i predstavljala ciljnu liniju. Igraci bi slicicu stavili na dva ispruzena prsta obicno leve ruke a desnom rukom pomocu palca i kaziprsta slicicu „flicnuli“ prema cilju. Onaj koji plasira svoju slicicu najblize liniji cilja, moze da pokupi sve slicice ostalih igraca i da ih onda baci u vazduh. Sve slicice koje bi palo tako da pokazuju na gore postale bi vlasnistvo onoga koji ih je bacao. Na prvi pogled naivna decja zabava, ali u stvari bio je to uvod i skola za buduce kockare.

 3. srbenda iz backe topole kaže:

  ..@piscu clanka..sve pohvale za nesto sto me vratilo u moju ranu mladost Kao svi iz moje generacije i ja sam skupljao sve te igrace na slikama .Secam se da se jedno vreme slicice nalazile u galeb tankim secernim tablama .Kao klinci smo se tukli da dobijemo pravo da skupljamo za crveni krst ( onaj papir na koji su se toboznji darodavci potpisivali ..ali grafitnom olovkom , koju smo mi “NORMALNO“ obrisali i upisali sumu koja je nama odgovrala .. obicno smo ih trazili u kafanama .. aaa, sve je bila sica i zute pare)pa smo svu tu lovu pretvarali u slicice ili jabuke pecene u seceru .. “al na crveno“.

 4. srbenda iz backe topole kaže:

  ..@ Julius..Raznezio sam se na zaboravljeni izrac “flicnuli“!!! .. A kod nas u selu smo to isto radili samo sa “flickama“ .. ha .. ha.. ha !!

 5. croat kaže:

  Lansky gde li samo izvlacis ove price?!? Sjajne su! Nadam sa da ce jednom izaci u obliku knjige!

 6. Subotica u srcu kaže:

  Odličan tekst, ovo je vreme kada je Bačka bila SUBOTIČKI TIM, pogledajte ta imena i prezimena…

 7. Bojan kaže:

  Lansky, molim Vas,
  objavite knjigu gde će sve vaše priče o našem gradu biti sabrane.

  Od kako sam otkrio ovaj sajt, pre par godina,
  svakodnevno proveravam,je li osvanula nova priča u odeljku Stari grad.
  Želim Vam mnogo uspeha, i još jednom-objavite knjigu !!!!! 🙂

 8. Lansky kaže:

  Hvala Bojane, slažem se da bi dobro bilo jedno papirno izdanje ovih priča. Za poslednjih osam godina skupilo se dosta, morao bi to da bude neki izbor. Neke storije su dobro prošle iako ih nisam smatrao toliko zanimljivim, a bilo je i onih koje su meni drage ali nisu i većini (npr „Senti – menti“, „Džepni bilijar“…).
  Da me neko sada pita da li bih voleo da je sve to izašlo u superluksuznoj štampi ali ne i onlajn, izabrao bih internet. Ova forma je kroz komentare obezbedila sjajne dodatke pričama koji su znali da budu zanimljiviji od osnovne teme. Drugo, stiglo je do širokog kruga čitaca i u udaljene zemlje gde žive Subotičani. Treće, čitaoci su sami dostavljali lični materijal (za ovaj album sličica dugujem zahvalnost Nebojši Jakovljeviću iz Šandora, subotičkom istraživaču međuratnog fudbala). Svi smo uživali u rekonstrukciji zaboravljenih kuća, ulica, događaja, ljudi…Valjda ćemo tako i dalje.

 9. Bunjevac kaže:

  A danasnja Backa, stvarno vise nema nikakve veze sa Suboticom, pre svega po upravi, ali i po igracima. Cikljikava bi tema bila nova uprava Backe

 10. Miki kaže:

  Lansky,
  ako može ‘iskopaj’ i slike ŽAK-a i SAND-a iz pomenutog albuma, to su takođe naši SU klubovi bili pogotovu što su se i jedan i drugi vremenom integrisali u FK Spartak.

  off topic: zanimljiva tema bi bila koji su se sve fudbalski klubovi ‘utopili’ u Spartak. Po mojim saznanjima SzVAK (1915) je Željezničarski klub koji je 1921 promenio naziv u ŽAK. Klubovi: Radnički, ŽAK, Građanski (mislim da je to SAND, ali nisam siguran) su 1945 ujedinjeno osnovali FK Spartak dok je Šport (1878) to uradio 1947. Ako je sve to zaista i tačno, FK Spartak može bez imalo skromnosti da sebi pripiše trofej kupa iz 1921 (prvi kup koji se igrao na ex-YU prostoru, osvojio ga SAND, ali i 1878 kao godinu u grbu kada je osnovan Šport). Unapred se izvinjavam ako je nešto netačno navedeno jer zaista teško je pronaći bilo kakav pisani trag iz tih davno prohujalih vremena.

 11. Lansky kaže:

  Slažem se s tobom da bi Spartak mogao da baštini i neguje sećanje na klubove koji su se ugradili u njega. Lično bih voleo kada bi Gradski muzej jedan svoj ćošak posvetio istoriji našeg kluba. U stalnoj postavci (koja još nije postavljena posle selidbe) Bačka ima jednu svoju vitrinu. Prošle godine je za Noć muzeja, Istorijski arhiv u vestibilu napravio izložbu o predratnom periodu FK Bačka. Novak Mirkonj uz pomoć kolekcionara izao je ove godine katalog sa slikama značaka i podacima o svim starim klubovima Subotice. Nebojša Jakovljević takođe sprema knjigu sa mnoštvom podataka iz tog vremena. Sve ove poduhvate nije podržao grad, klubovi niti fudbalski savez. Sve je na entuzijazmu pojedinaca. Takvo je vreme.
  Ovaj stari album sličica ima samo Bačku od subotičkih klubova. evo nekih tema koje smo imali na ovim stranicama:
  http://www.gradsubotica.co.rs/suboticka-velika-trojka/

  http://www.gradsubotica.co.rs/potpuno-zaboravljeno-osvajac-fudbalskog-kupa-jugoslavije-klub-iz-subotice/

  http://www.gradsubotica.co.rs/u-predratnoj-backinoj-arhivi/

  http://www.gradsubotica.co.rs/bunjevac-bohemija-hakoah/

OSTAVITE KOMENTAR