Riblja čorba je prvi nastup imala u Subotici

Kada Bora Đorđević ovog avgusta na Malom stadionu otpeva Lutku sa naslovne strane, biće to 39 godina od kada je ova pesma nastala i prvi put izvedena na velikoj sceni – u Subotici. Bio je to prvi pravi nastup novoformirane grupe, dve nedelje pred izlaženje prve singl ploče na kojoj će biti upravo ta numera.

Singl_-_1978_-_Lutka_sa_naslovne_strane

Lutka o kojoj peva, danas se verovatno sprema za penziju. I Bora ima „staža“ ali mirovina nije ni u najavi. Upravo je u toku velika turneja po zemlji i regionu koja treba da se nastavi i na američkom kontinentu. Ko bi to mogao da predvidi te 1978? Kako bi tada izgledalo da je na scenu izašao neko ko nastupa već četrdeset godina, preciznije, kao da je karijeru počeo 1939. godine?! U stvari, još i više, jer se Bore sećamo iz grupe „Suncokret“ i “Rani mraz”.

SUNCOKRET na festivalu „Omladina 1976.“

grupa suncokret

Rock’n’roll je bila muzika mladih. Najbolje od Yu roka stvorili su dvadesetdvogodišnjaci. Danas je to muzika, stil, životni stav, koji stari zajedno sa njima, a naslednike nema. Muzika Riblje čorbe izgleda je ipak uspela da stekne neku mladu publiku, vršnjake njihovih unuka. Upravo njima je pre dve godine na Malom stadionu Bora dao savet za budućnost (ebite se u dupe ako hoćete da nas prime u Evropsku uniju).

edo tikvicki

Riblja čorba, Hala sportova 1984.g. Fotografija sa koncerta koja je par godina kasnije nespretno iskorišćena kao ilustracija za članak o maloletničkoj delikvenciji. Prepoznali su se Edo Tikvicki, Papdi, Deki Stanković, Kaplar… 

Za ove četiri decenije Riblja čorba je bila najvredniji rok sastav. Turneje su obuhvatale i najmanja mesta ako su imala kakav dom kulture ili mesnu zajednicu. Subotičani pamte velike koncerte u Hali sportova ali i jedan na koji niko nije došao (Nepker, krajem devedesetih). Nastupali su na molovima Muškog štranda, Hipodromu, stadionu…Dolazio je Bora i sam da recituje (MVM, Lifka…). Nemoguće bi bilo nabrojati sve te nastupe širom zemlje, međutim, neki se ipak pamte, posebno onaj prvi. Basista i hroničar benda Miša Aleksić kaže da su najpre imali nekoliko nastupa u malim mestima sa njegovom grupom SOS i Borom kao gostom. A onda, novembra 1978. došlo je vreme za prvi nastup pod imenom „Riblja čorba“ pred velikim auditorijumom, sa nekoliko svojih prvih pesama.

„Prvi nastup pred prepunim gledalištem imali smo  2. novembra 1978. godine, na proslavi desetog rođendana emisije ‘Veče uz radio’. Koncert je održan u Subotici, u Hali ‘Sever’, pred oko 4.000 gledalaca, pred raspomamljenom publikom” – seća se Miša. “Bilo je tu dosta poznatih izvođača i svako je odsvirao po svoje dve najbolje pesme. Međutim, naš nastup je bio iznad svih očekivanja. Prošli smo više nego sjajno. Jedino smo mi pozvani da izađemo na bis!”

Miša se seća dobro svega, ili je zapisao onomad. Ipak, jedan detalj ne štima. O kakvoj hali Sever on govori? Bilo je u prošlosti nekih balova u Severovom restoranu koji je stvarno velik, ali Čorba…

U pomoć je pozvan Atila Dunđerski koji ima dovoljno godina a i poseta koncertima, utakmicama i gradskim sastajalištima. On navodi:

Ta hala Sever je u stvari hala sportova, a evo i objašnjenja:

– U fabrici nije bilo prazne hale gde bi stalo 4.000 ljudi.

– Godinama je iznad samog ulaza u halu (pre dogradnje aneksa za stonotenisere) stajao reklamni natpis „SEVER“ sa nacrtanim elektromotorom pored.

xala

I stvarno, Atila je u pravu. Uvidom u Subotičke novine iz 1978. i rubriku “Madi i muzika”, može se saznati nešto više o toj novembarskoj večeri u Hali sportova. Nastupali su , kako piše : “Leb i sol”, “Generacija 5”, “Yu grupa” i novo ime: “Riblja čorba”. Program je vodio popularni disk džokej Zoran Modli. Za Yu grupu piše da su veterani domaće pop muzike a za Čorbu se kaže da ova novoformirana grupa svira angažovani rok end rol.

Subotičke novine, novembar 1978.

suboticke novine

Ko je mogao da pretpostavi da će gotovo svi protagonisti ovog koncerta biti na sceni i četiri decenije kasnije? Na Yu grupu se još tada gleda kao na veterane. Isto važi i za njihove vršnjake iz sveta. Iako nekad poznata imena, iako odavno nemaju neki hit, za neke se ne zna ni da su živi… SVI su na turneji. Nakon nedavnog terora u Mančesteru, saznali smo da su nastupe otkazali Blondie, Eric Clapton i Take That. Debora Hari ima 72 godine, Klepton je njen vršnjak a Take That…ko njih još sluša.KOMENTARI

 1. Lenin kaže:

  Ja baš bio na odsluženju vojnog roka u Rijeki. Pizdio sam što ne mogu na koncert. Onda mi još toliko nije bio poznata Riblja Čorba,prije bi išao zbog Leb i Sol.Veče uz radio mi je bio best muzički program.Tamo sam prvi put čuo Cisko Kid u izvođnju grupe War.Kao i Get Ready od Rare Earth,koji mi je još i dan danas jedan od omiljenih stvari,doduše sada više slušam u izvođenju Daryl Hall-a i njegovih prijatelja.Voleo sam što u toj emisiji puštale i stvari,koji nisu bili toliko komercijalne.Ah,lepa vremena.Kad još nije bilo turbo popa,turbo folka,kao i lopuža žanra,muzike i melodija od strane raznih DJ-a.
  http://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2017/07/IMG_8995.jpg

 2. Mister No kaže:

  Bora Đorđević je ostavio značajan trag u istoriji Yu rock and roll-a. Razočarao me je kad je rupe u kreativnom stvaralaštvu počeo da popunjava politikom . Međutim, njegov doprinos rock-u ne može da se dovodi u pitanje.

 3. Dragan kaže:

  Tada je održan i koncert u Đurđinu u sali doma kulture, verovatno pre ili posle ovoga u Subotici. Ja sam bio na tom koncertu, sala je bila puna.

 4. Subočan kaže:

  Ono kada ’78. za Yu grupu kažu da su veterani… A oni još postoje i prošle godine su izdali album!

 5. stormwatch kaže:

  Riblja Corba je najlegendarnija grupa sa prostora Srbije. Ok, ima dosta rock grupa na tim prostorima koje zasluzuju da se pomenu, ali Bora je pesnicki bas genijalno opevao tadasnju, sadasnju i buducu situaciju, a to je i prvi postulat roka – no make up…svako ko ulepsava stvarnost u rock muzici i peva o govnetu umotanom u zlatni papijer, taj za rock nije! Mnogi pokusali, mnogi propali – Jedna je Riblja Corba! Btw, ovde bih morao da dodam da daleko vise volim gitaru Rajka Kojića na Prvih 5 albuma i na Jahačima Magle od gospon Bajage, nego gospon Džindžera, jer on posle Rajkovog izlaska nije uspeo da uvati originalni duh magične Rajkove prave rock gitare, koja je isto tako zasluzna za legendarni kult Riblje Corbe. Kompozicija „ja sam još ona ista budala“ je primer vrhunskog svetskog gitariste.

 6. Atila kaže:

  Da, to je Kaplar u koncertnoj publici, koji pijan mase kameri. Kao da sam cuo, da ga vise nema. Ako je tako, Svet je vec mnogo bolje mesto.

 7. Webislav kaže:

  Kaplar, pravo ime Mirsad Brankovic
  pronasli su ga smrznutog pre neku godinu.

 8. krass1 kaže:

  Pa nije bas pre neku godinu. Ima tome malo vise.

 9. stormwatch kaže:

  @Atila

  Zasto je smrt jednog malog coveka znak da je svet bolje mesto? Zanimljivo da na ovim stranicama nikada nisam procitao da je smrt h*tlera i njegovih crkotina oznacila bolji svet, ali sve mudonje imaju muda da iskljucivo oznacavaju malog coveka…..

 10. Atila kaže:

  @stormwatch

  Vase je pravo, ako tako mislite, ali u ovom slucaju, da li ste poznavali spomenutog „malog coveka?

 11. Atila kaže:

  @stormwatch

  I izvinjavam se, nisam mislio na smrt. Od mene, moze On postojati na nekom drugom kontinentu, planeti, galaxiji ili dimenziji…

 12. stormwatch kaže:

  @Atila

  Ne radi se tu o pravu misljenja nego o covecnosti. Cisto sumnjam da je to bio najgori covek na svetu. Medjutim, za prave opasne mafijase koji su unistili desetine porodica i desetine i stotine ljudskih zivota na ovim i drugim stranicama vecina vas je izrazila duboko zaljenje…e, to mi nije jasno.

 13. Otmar Hegediš, tada muzički urednik Radio Subotice kaže:

  Da se ne zaboravi i da udje u anale kako je došlo da se jubilarni rođendanski koncert kultne emisije ”Veče uz radio” (VUR) održi baš u Subotici. Tih godina sam sarađivao sa emisijom VUR, razmenjivali smo muzičke priloge i znao sam da se, kao i svake godine, tradicionalno sprema proslava rođendana. Takve prilike urednik emisije Nikola Karaklajić nikada nije propuštao, sve se snimalo i posle emitovalo. U jednom razgovoru spomenuo sam mu da i Radio Subotica slavi baš 10-tu godišnjicu i da bi mogli rođendane obeležiti zajednički. Naravno, Nikola je oberučke prihvatio ideju i organizovan je veliki rođendanski koncert gde je tek osnovana Riblja čorba promovisala svoj prvi singl.

OSTAVITE KOMENTAR