Saopštenje za javnost Pokreta građanske Subotice

Nastavkom rušenja objekata koji su pod zaštitom u ulici Braće Radića se sprovodi ranije usaglašeno i utvrđeno sprovođenje projekata koji imaju jasna obeležja  privatnog biznisa i partijskih odluka. Javnost Subotice treba da bude upoznata da na sednici skupštini grada 10 . Oktobra ove godine, kada se donosila odluka o donošenju izmene plana detaljne regulacije za deo prostora oivičen ulicama Maksima Gorkog, Beogradski put, Blaška Rajića i Senćanski put u Subotici, niko od nadležnih nije spominjao činjenicu u dostavljenom materijalu niti u uvodnom obrazlaganju predložene odluke, da se sa donošenjem te odluke stvaraju normativne pretpostavke za rušenje objekata u zaštićenom delu grada u ulici Braće Radića. Nosioci vlasti su svesno prećutali najvažniji razlog za donošenje te odluke, obrazlažući predlog odluke isključivo potrebom utvrđivanja regulacionih linija na tom prostoru. Predlagači odluke i to Gradsko veće i gradonačelnk grada kao predsednik gradskog veća su svesno izneli neistinu odbornicima grada Subotice, prećutavši moguće posledice donošenja predložene odluke, smatramo iz razloga da već na samoj sednici skupštine ne bi pukla bruka i u javnost isplivala afera sa rušenjem objekata u zaštićenom delu grada. Odbornici odborničke grupe Pokreta Građanske Subotice su glasali protiv donošenja te odluke,  poučeni iskustvom iz ranijeg perioda da se veoma često u predloge odluka ugrađuju i elementi koji se iz samog dostavljenog skupštinskog materijala ne mogu uočiti. Naravno skupštinska većina i to odbornici odborničke grupe Srpske Napredne Stranke i Saveza Vojvođanskih Mađara su izglasali predloženu odluku i na taj način omogućili da se pristupi rušenju objekata u zaštićenom delu grada.

Već desetak dana unazad, iako postoji ogroman revolt građana, nadležni se ne oglašavaju, ni gradonačelnik grada, ni predsednik skupštine grada, ni vođe političkih stranaka koji su na vlasti. Ćute kao zaliveni. Znaju da bi svojim oglašavanjem samo navukli na sebe dodatni revolt i bes većine naših sugrađana. Poturiće izvršioce svojih odluka iz MZZSK i gradske uprave da iste pravdaju pred javnošću.

Pre tri i po godine kada se formirala nova skupštinska većina odbornička grupa Pokreta Građanske Subotice je javno sa govornice skupštine grada iznela tvrdnju da Subotici u budućem periodu ništa dobro neće doneti novoformirana koalicija Srpske Napredne Stranke i Saveza Vojvođanskih Mađara. Nažalost naša predviđanja su se pokazala tačnim. Subotica konstanto nazaduje, odlazak velikog broja sugrađana iz našeg grada, posebno mladih bračnih parova, nekompetentnost nosioca izvršnih javnih funkcija, nerad, javašluk, nepotizam, korupcija, partijsko zapošljavanje, medijski mrak i pritisak na sugrađane koji drugačije misle je doživeo nikad viđene razmere. Slobodu i napredak nam niko neće dati  na tacni, za nju se moramo zajedno izboriti. Razmislite o tome, bliže se izbori.

 

Subotica, dana 12.11.2019. godine         POKRET GRAĐANSKE SUBOTICEKOMENTARI

 1. Bandolero Pistolero kaže:

  E, moj gosn Jencika Maglai. Lako je kritikovati i ništa ne raditi. Ali mi pamtimo ono vreme kada si bio polgarmešter. Nesposobnijeg gradonačelnika ovaj grad nije imao. A afere koje su krasile tebe i tvoje saradnike ne bih spominjao. Svi ih se još uvek dobro sećamo.

 2. Smorko kaže:

  Thomas

 3. Velicanstveno, ha ha. kaže:

  Ja se zahvaljujem bivsem gradonacelniku na najvecim porezima na imovinu, tacnije za poljoip. zemljiste, duplo vece nego u nasim susednim opstinama, sram ga bilo kao i ovima posle njega sto nisu smanjilii, a svi kao i polgarmester misle da ce biti gradski oci za sva vremena.

 4. Pazi stvarno kaže:

  Bandolero

  Ajd i nas podseti tih afera,da i mi znamo i secamo se.Koliko se secam on je i onda udario na onu zgradu pored gimnazije.E sad ,tu zgradu bi dobro bilo proveriti projekat i stvarno stanje.O da,opet Dulici.Neko je spominjao Zmaj jovinu sto su porusili,centar nam je manje vredan od oboda grada ?

 5. Katastrofa od Subotice kaže:

  Sta sad ovo znaci ? Gradonacelnik se slizao sa Dulicima ? SNS se stalio sa zutima ?
  Mozda je Laban peti Dulic.
  Katastrofa

 6. Istina... kaže:

  @“Bandolero“

  I vi Agentura samo kritikujete, tačnije vršite odmazdu vređanjem i klevetanjem. Vama depodobni su uvek najgori pa tako sada kada „moj gosn Jencika Maglai“ nije na vlasti ima vaš epitet „nesposobnijeg gradonačelnika ovaj grad nije imao“ (inače su za izgradnju boljeg društva i života svi nesposobni jer to od njih zahtevate, samo takvi su vam podobni). Te „afere koje su krasile“ njega i njegove saradnike ima svaki vaš poslušnik jer ih vi uvaljujete u njih, tako ih kupujete/ucenjujete. Ah da, i obavezno pišete u množini, nekada je to bilo „U ime naroda“ a danas „U interesu građana“ I „građanki“, u skladu sa vašom „Rodnom ravnopravnošću“. A nickovi su vam naročito glupi i providni.

  Lično ne poznajem Maglaija ali sam od veoma ispravnih i uglednih ljudi (svih nacija i verosipovesti) čuo da je korektan i na svom mestu. Ne bavim se „njegovom“ političkom ličnošću jer je ona vaš projekat.

  Da Maglai dođe na vlast opet bi ga „Pistoleri“ hvalili sa npr. „Sposobnijeg gradonačelnika ovaj grad nije imao“ spram sadašnjeg „nesposobnijeg gradonačelnika ovaj grad nije imao“. Kod vas postoji samo crno i belo. Samo NAJbolji ili NAJgori.

 7. Lebara kaže:

  Niti drzava a ni grad nikada ne bi adaptirale kuce ili bar fasade u ulici Brace Radic,pogledajte koliko ima lepih zasticenih zgrada u uzem centru koje propadaju i predstavljaju ruglo i niko nista.Da se razumemo ne odobravam rusenje ali iznosim realno stanje stvari.

 8. Smorko kaže:

  Pazi ovo: Maglaji se brine o ulici Brace Radic….jedno pitanje bivsi gradonacelnice ko je PRVI srusio kucu u Brace Radic 102? Ko je zastupao to fizicko lice? Da li je ta kuca bila pod zastitom? Maglaji….oglasi se 🙂

 9. ffilozoff kaže:

  SVE debili na vlasti i opoziciji u SU…

 10. ffilozoff kaže:

  P.S.. -najgore je, jer su Madjari izdali SUBOTICU za saku dolara…

 11. Fjorip kaže:

  @Smorko

  Mesate babe i zabe, malo vas se razume u zastitu kulturnih dobara, arhitekturu, urbanizam pa cak i propise.
  Nije problem ako se gradi u ulici Brace Radica, ima dosta parcela koje stoje prazne, problem je kada se umesto na tim parcelama, umesto kuca koje nisu vredne (a ima ih) ruse one koje su vredne.
  Takodje je problem u programu, tj, ova ulica ima zastitu kao ulica sa vrednim i karakteristicnim KUCAMA, a DG planira da gradi zgradu, sto ce, izmeniti citav karakter ulice (investitori ce hrliti da i tu grade zgrade, na kraju cemo imati levi front ulice pod zgradama, parkinzima ispred, bez drvoreda, i desni sa kucama).

  Npr. rusenje kuca u Sandora Petefija nije bio problem jer je tu karakter ulice dominatno viseporodicno stanovanje, sa poslovnim prizemljima, dok su kuce retke.
  Takodje reperne tacke ulice nisu kuce vec Gimnazija, Poliklinika, palate prekoputa.

  U slucaju kuce na adresi Brace Radica 102 jedino je upitno sta je bilo na njenom mestu, ako je pre bila neka vredna kuca, onda je greska MZZS sto nije zahtevala da se vrati originalna fasada, a sve drugo bas i nije neko krivicno delo.
  Takodje, ako mene pitate, problem je i arhitektura te kapije (garaze) jednostavno je gadno, ali na tom smo trenutno nivou sto se tice projektovanja, zgrada u Petefi Sandora se pljuje da je „gadna“ a u Dimitrije Tucovica da je „lepa“.
  Tako je kako je, u buducnosti ce svakako biti bolje, valjda.

 12. Bezveze kaže:

  Filozoff,

  Sta se cudis ? Madjari ulazu u Madjarsku,i decu tamo skoluju i zaposljavaju a Crnogirci u Monte moj.
  U PREVODU: nemas ni jednog Suboticanina ~ domacina na vlasti koji ce ulagati u Suboticu tj svoj grad koji ga gleda kao svoj grad.

 13. Istina... kaže:

  @Bezveze

  „nemas ni jednog Suboticanina ~ domacina na vlasti koji ce ulagati u Suboticu tj svoj grad koji ga gleda kao svoj grad“

  Delimično tačno jer „Jači slabijeg tlači“. „Grad“ Nova Atlantida je između većih centara, Beograda i Budimpešte odnosno Novog Sada i Segedina. „Grad“ je potpuno neatraktivan, nebitan. Sem toga decenijama radi sam protiv sebe marginalizovanjem, ismevanjem, omalovažavanjem i progonom boljih od sebe tako – nebitnog. „Gradu“ je ostalo, zamislite, jedno veliko Ništa.

  Nema to veze sa Mađarima i Crnogorcima.

OSTAVITE KOMENTAR