SPORTSKA DRUŠTVA SUBOTICE NA ZNAČKAMA od 1876. do 2017. godine

 

Značke subotičkih sportskih društava od XIX veka do danas, nisu samo svedočanstvo sportske istorije, nego i priča o Subotici, njenim staležima, društvenim promenama i na kraju umetnosti oblikovanja ovih obeležja koja su bila grbovi klubova zadenuti za rever. Neka od tih sportskih društava ne postoje odavno, neka su trajala isuviše kratko da bi bila zapamćena po sportskim rezultatima, ali njihovo ime živi zahvaljujući tome što su za sobom ostavili lepo dizajniranu značku.

Sve to blago koje čuvaju kolekcionari skupljajući ih decenijama, najzad je sređeno i predstavljeno u knjizi SPORTSKA DRUŠTVA SUBOTICE NA ZNAČKAMA od 1876. do 2017. godine

Autor i izdavač je Novak Mirkonj, član društva kolekcionara Subotice. Ovo društvo je i finansijski pomoglo izdanje.

Knjiga je na srpskom i engleskom, sadrži slike značaka sportskih društava Subotice (većim delom fudbalskih) uz koje ide tekst koji je mala „lična karta“ kluba. Opisana su i sportska društva koja nisu imala značke. Pored toga, prikazane su i pozivnice za balove i stare fotografije.

Informacije u vezi knjige: novak.mirkonj@gmail.com

sportska društva subotice na značkama novak mirkonj

novak mirkonj 2

SZVAK – preteča ŽAK-a i Spartaka

szvak 1915

novak mirkonj 3

skauti subotica

novak mirkonj 1

bacska 1901

novak mirkonj 4

 KOMENTARI

 1. Hypation kaže:

  Sjajno!

  Znaci Spartak postoji od 1915.-e godine! Posto su klubovi iz mnogih gradova dole po Srbiji su uzeli za godinu svog osnivanja – godinu osnivanja prvog kluba u gradu, ili cak – godinu kada je u gradu odigrana prva fudbalska utakmica!!!

  Ali Spartak ne mora da krade Backinu istoriju, ali zato realno jeste naslednik ZAK-a I SZVAK-a. Jedino mi se ne dicimo svojom tradicijom dok drugi izmisljaju i onu koju nemaju! Pa posle ispadnemo mi najvece selo, jel da?

 2. Zoki kaže:

  Cestitam autoru na velikom trudu da objavi ovaku knjigu,koja je istorijska bastina grada Subotice.Mislim da knjiga ove tematike i ovako detaljno nije do sada objavljena na podrucjima bivse Jugoslavije.Sramota je velika i za grad Suboticu ali i za sportski savez,jer nisu prepoznali znacaj ove knjige i pomogli finansijski njeno stampanje,vec je to uradilo Drustvo kolekcionara Subotice.

 3. Miki kaže:

  @Hypation

  Spartak može još malo dublje u istoriju…
  Ekipa Šport koja je osnovana 1878 je u jednom trenutku pristupila Radničkom, KAd se formirao Spartak FK, 1945 , pored ŽAK-a u novi klub su ušli I Radnički (prethodno se zvao SŠK (Subotički Športski Klub) )..

OSTAVITE KOMENTAR