Subotički Hundertvaserhaus

Sasvim namerno, od 1983-1986 godine u Beču je na osnovu ideje svestranog austrijskog umetnika Friedricha Hundertwassera (1927-2000) koji se izražavao kao slikar, arhitekta i filozof, nastala  kuća okupana bojama iz koje raste drveće kao simbol čovekove potrebe da bude u simbiozi sa prirodom kako bi mogao da se oseća lepo i slobodno. Ona je danas jedan od bečkih simbola i nezaobilazna turistička atrakcija.

Hundertwasser se igrao bojom i formom, pročelje kuće je okupano šarenilom, sa mnoštvom zelenila koje se nalazi na njoj.  Krov je prekriven zemljom i travom. Veliko drveće raste iz unutrašnjosti sobe i svoje grane proteže kroz prozor. Hunderwasser je smatrao da čovek treba da bude u simbiozi sa prirodom i da se samo u prirodi može osećati lepo i slobodno. Fasada kuće je prekrivena bojama i šarenim mozaicima i predstavlja igru mašte, betona, keramike i prirode.

Četrdeset godina kasnije i četiri stotine kilometara dalje sasvim nehajno, neplanski, tj. pod palicom najvećeg tvorca – prirode, u našem gradu nastaje nešto što je svemu tome nalik. Kao potvrda koliko je umetnik bio u pravu i kako je priroda zapravo najveći umetnik.

Videvši da je čovek digao ruke od onoga što je izgradio, priroda je sama na  Domu vojske pronašla prostor za sebe, podsećajući nas da smo njen sastavni deo tako blizak umetnosti.

 KOMENTARI

 1. Petar G. kaže:

  Polako, doći će i ta zgrada na red. Samo da se komandant opštinskog štaba za vanredne situacije i njegov kum carinik dogovore šta će tu da grade.

 2. hugo grocijus kaže:

  hahahahahahaha

 3. Arsen Lupiga kaže:

  To se cuva za starog gazdu koji je sve maznuo.

 4. Salamander kaže:

  Bravo za poređenje odličan tekst, ali ironija u svemu ovome je da uopšte nije smešno nego žalosno koliko imamo sposobne vlastodršce koji samo vide svoj džep.

 5. S&S kaže:

  Osam godina strave, užasa, lopovluka, bede. To je slika njihove vladavine. Za dom vojske su izdvojene pare (ko zna da li je uopšte plaćen), koje su otišle u stranačke i ko zna čije džepove. U objektu ima lepa velika sala, streljana i kuglana, koje stoje neiskorišćene i propadaju (ako već i nisu skroz propale). U isto vreme kuglaška ekipa Spartak 024 (član Super lige Srbije), trenutno treća ekipa po kvalitetu u Srbiji, svoje mečeve kao domaćin igra u Bačkoj Topoli.

 6. Trovach kaže:

  Sramota je sto se dozvoljava da propadne takav objekat cije je renoviranje skupo kostalo. Vise puta sam sa folklorom nastupao tamo i dobro poznajem dom vojske (jos uvek ga zovem dom JNA) i ne mogu da zamislim kako sada izgledaju te nekada lepe prostorije. Tamo moze biti, a i bio je, bioskop, ili (i) pozoriste jer je postojeca pozorisna sala premala za zainteresovanu publiku. Jedva cekam da prodje korona, pa da odemo u pozoriste. Vec sam se ucrv’o.

 7. Vladimir kaže:

  Pa, kod stepeništa Jadrana niče već ozbiljno samoniklo drvo. I to niko nije uočio?

 8. Gordana kaže:

  Pa lepo se vidi da ovi ništa iz svojih kancelarija ne vide jer kolima dolaze na posao a ne daj bože da peške prošetaju gradom to bi bila sramota, zar ne i za gradonačelnika?

 9. MikiM kaže:

  ovo je odlično poredjenje i zaista duhovito!

 10. Erdelji Judit kaže:

  Pa, ako su na korzou povadili drvece, neka raste „samoinicijativno“ na stepenici „Jadrana“. 😀 Lepo , zeleno!

 11. Erdelji Judit kaže:

  ..ili stepenicama? Ne znam koliko je poraslo drvo!

 12. X-MEN kaže:

  * PETAR G.
  Znači ako propada ne valja , ako se gradi ne valja ?Dogovori se sa mozgom …

 13. Petar G. kaže:

  @X-Men, propada zahvaljujući korumpiranim gradskim vlastima.
  Koje po mnogo puta oprobanom receptu, prvo puste da nešto staro i vredno sasvim propadne, pa onda poruše i grade svoje nove kretenske stambene zgrade od betona i siporeksa, bez parking mesta. I usput se enormno obogate od toga. Eto, objasnio sam ti tako da čak i ti sa dve moždane ćelije možeš da shvatiš kako funkcioniše sistem.

OSTAVITE KOMENTAR