Tajni ugovor s Kinezima o gradnji pruge Budimpešta-Beograd

Mađarski parlament izjasnio se za čuvanje tajnosti detalja finansijskog ugovora sa Kinom o gradnji železničke veze Budimpešta-Beograd, jer se taj ugovor smatra najvećom infrastrukturnom investicijom u zemlji.

Detalji ugovora moraju da ostanu tajni deset godina, jer bi njihovo „objavljivanje moglo da ugrozi Mađarsku u sprovođenju svoje spoljne politike i svojih trgovinskih interesa“, navodi se u nacrtu zakona.

Dodaje se da Mađarska na taj način želi da se „zaštiti od nepotrebnog spoljnog uticaja“, jer je u pitanju „veći nacionalni interes“.

Železnička linija za brze vozove omogućiće modernizaciju postojeće pruge koja postoji između Budimpešte i Beograda.

Prema dogovoru, kineska državna banka Eksim (Exim) finansiraće 85 odsto troškova investicije, procenjene na oko dve milijarde evra. Ostatak od 15 odsto Mađarska će finansirati sopstvenim sredstvima. Mađarska vlada je ranije navela da je stavljanje oznake tajnosti detalja ugovora neophodno kako bi se dobio zahtevni zajam od Eksima.

Prema zakonu, Mađarska može da otkrije detalje dokumenta o projektovanju, ali prethodno treba da se konsultuje s kineskim vlastima.

Ta investicija je izazvala kritike, pošto neki smatraju da Kina na taj način ima mogućnost da se meša u mađarske poslove i da predstavlja ogroman trošak poreskim obveznicima. Postoje i sumnje u profitabilnost projekta i rizika od korupcije povezane sa gradnjom mađarskog dela pruge.

 

N1KOMENTARI

 1. avet kaže:

  Tajni ugovor s Kinezima o gradnji pruge Budimpešta-Beograd?
  Da li je tajna i ugovor o gradnji pruge sa ove strane granice, Subotica- Beograd?
  Ako je tajna,onda su i naši najverovatnije ovde u nekoj igri.

 2. sasa kaže:

  Pa zar ne vidite da EU blokira sve projekte u koje su uključeni Kinezi o Rusi. Zato me i ne čudi što je ugovpr tajna.

 3. Weng kaže:

  Mene samo interesuje kad se vozim
  Prugom.
  To sad ugovor ne ugovor i jos u madzarskoj ?nije to nas deo.

 4. Predrag kaže:

  Snovi o velikoj mađarskoj i novoj austrougarskoj se polako ostvaruju, i to ni više ni manje nego uz pomoć Kine! Sve se bojim da Vučićeva vlada nije baš toliko patriotski nastrojena kako nam se preko medija i lokalnih siledžija tovari na nos svakoga dana. Kosovari dole rade šta im se ćefne, velike pronevere i kriminal se zataškavaju, Kovid je odjednom nestao pred izbore dok mu se realno povećava broj zaraženih svakog dana na teritoriji cele zemlje, Srbi se masovno iseljavaju iz svoje domovine. Sve se to dešava u Srbiji, dok u Budimpešti Viktor Orban svakog dana pre doručka spominje veliku mađarsku, crta nove mape i promoviše ih preko svojih naloga na socijalnim mrežama. Zašto niko od lokalnih nacionalista koji su uvek toliko glasni ne sme da pomene konstantne provokacije mađarskog predsednika? Gde je saopštenje vlade Srbije o provokacijama Viktora Orbana? Dokle više???

 5. Zeljeznicar kaže:

  Novac koji ti daje EU za razvoj saobracajne infrastrukture koja je korisna za celu uniju, umesto da njime angazujes firme iz EU, koje placaju doprinose i poreze onoj istoj EU koja te tim novcem ispomaze, ti ga dajes Kinezima. Za takve stvari stvarno moras biti beskarakteran do maksimuma.

 6. Goran kaže:

  Nas Suboticane bi interesovao ugovor Szegedina i Subotice o dugackoj tramvajskoj liniji Szegedin i uzduz i popreko po Subitici. Licno smatram da bi taj projekat ima visestruku korist za gradjanstvo. Naprimer Szeged, Palic , Sandor, Buvlja pijaca, centar Subotice i nazad Szeged.

 7. Zeljeznicar kaže:

  Meni licno se cini da projekte po Subotici za koje se placa Subotickoim novcem a koje obavljaju kojekakve firme iz drugih mesta umesto domacih preduzeca ,koja odpustaju domacu radnu snagu jer nemaju posla, forumasi smatraju da je ta praksa sasvim u redu.

 8. Lenin kaže:

  @Predrag „Snovi o velikoj mađarskoj i novoj austrougarskoj se polako ostvaruju, i to ni više ni manje nego uz pomoć Kine!“
  Ma ajde bre!Nova austrougarska?!Nema šanse da se Mađari ikada udruže se Labancima.Velika Mađarska nije realistično,ali trude se gde imaju manjine u okolnim zemljama,da nekako održe dobrosusedske odnose.Izgleda sa Srbijom to najviše uspeva.A šta bi ti?Isilov Kalifat?

 9. Simpo kaže:

  Ako u madjarskoj postoji rizik od korupcije prilikom izgradnje pruge onda je kod nas korupcija zagarantovana. Vec pretpostavljam od koga ce iskopavati pesak i ko ce se sve omastiti…

 10. Predrag kaže:

  Moj prvi prilog ovde je putem minusa i pluseva pokazao da je Subotica zaista samo jedna hortijevsko-ustaška oaza. Lenine jesi ti nekada bio dalje od Subotice? Posle Vranja počinje preševska dolina, geografski nezapočinje baš tačno tamo ali se neprestano širi iz godine u godinu na sever. Ja na primer potičem iz okoline Bujanovca, situacija tamo je baš taj tvoj Isilov Kalifat, a zamisli to je u Srbiji! Ili vi Subotičani već ni to ne smatrate Srbijom? Mali Šengen je upravo stvoren radi napretka velike Albanije! Oduzimaju nam rođenu zemlju pred vlastitim očima, dok takvi kao ti samo pomažete u tome jer vas kao ne interesuje rasparčavanje Srbije na dnevnom nivou.

 11. croat kaže:

  Predraze
  Od Kosova ste vi sami odustali! Prosto nemate osecaj ni sad 150 godina posle osnivanja svoje drzave da zaista zivite na svojem! Pogledaj Jevreje na zapadnoj obali, prave naselja i bez pomoci drzave, nasele se a palestinci pucaju na njih. Zasto? Pa zato sto osecaju da je to oduvek bilo njihovo a arapi su samo u medjuvremenu popunili prazninu. Sto si ti dosao u Suboticu i sad tu zalis za starim krajem, idi dole napravi akciju da se skupe pare i pokupuj od Albanaca sve sto mozes! Kad ti i jos stotine drugih to uradi ja cu reci to je srpska zemlja! Ovako ispalo da ste se borili za nju do poslednjeg Hrvata i Madjara…

 12. croat kaže:

  Ja inace zaista mislim da je Kosovo istoriski srpska zemlja ali ja necu da se borim za nju umesto vas…

 13. bac Vranje kaže:

  @ Predrag
  Pa kad je tamo toliko lepo sto nisi ostao u kolevci nego si dosao u ovu hortijevsko-+ustasku oazu i koliko ti prava polazes na Kosovo veruj da puno vece prava prava Madjari polazu na Vojvodinu mozda cak i vise jer jer je vise od milenijuma bila pod njihovom vlascu.
  Ne znam zasto si koji moj dolazio ovde u ovu hortijevsku -ustasku oazu sto nisi ostao tamo u Bujanovcu kad tamo tece med i mleko inace imao sam prilike obilaziti , Slavujevac, Miratovac , Cakanovac, Svinjiste, tako da znam koja je zabit tamo i ne seri puno da ti je valjalo u kolevci ostao bi tamo ne bi je rasprca i rasprodao kolevku i dosao tu da izigravas velikog srbina a nisi narasto vise od clanaka

 14. pista kaže:

  Orban je u teskim tajkunskim vezama… ima preko Pastorovih da pokupuje sve sto hoce do Velikog Backog kanala, kao sto su Albanci pokupovali na Kosovu… samo kazem… nemoj da posle bude kasno.

 15. avet kaže:

  @Predrag
  Za kosovsko pitanje ne bih ništa da komentarišem, jer nisam nikada bio tamo.
  Bilo šta da kažem, ne bi bila validna informacija, jer znam samo ono što čujem, vidim, pročitam putem medija i ništa ne bi bilo iz prve ruke ili iz mog ličnog iskustva.

  „Moj prvi prilog ovde je putem minusa i pluseva pokazao da je Subotica zaista samo jedna hortijevsko-ustaška oaza.“

  Nemoguće, polovina subotičana je srpske nacionalnosti, nemoguće je da Srbi podržavaju jednu hortijevsko-ustašku oazu.
  Pre će biti da odnos + i – pokazuje koliko se tvoj komentar većini sviđa ili ne, ili koliko ga čitaoci smatraju istinitim i realnim, ili čak šta više da možda komentar zrači nerealnom mržnjom prema nekome.

  Predpostavljam da niti govoriš, niti razumeš mađarski jezik, jer bi onda razumeo o čemu Orban Viktor u Budimpešti govori „pre doručka“ i ne bi pisao ovakve nebuloze o konstantnim provokacijama mađarskog predsednika.
  Navedi mi samo barem jedan konkretan primer kada je Orban provocirao bilo šta i bilo koga u Srbiji.
  On je vrlo ozbiljan i odmeren političar.
  Svim snagama podržava Srbiju i gaji izuzetno dobre odnose sa Srbijom.

  Ta priča sa mapama velike Mađarske je smešna, onaj ko ne razume mađarski jezik, ništa od toga shvatio nije, samo je na televiziji i u novinama video i čuo da se nešto priča o velikoj Mađarskoj.
  Bit svega su tada bila maturska pitanja iz istorije za srednjoškolce koja su se dotakla vremena iz perioda kada je Mađarska imala daleko veću teritoriju nego sada, pa se tada na ispitima govorilo, odgovaralo o istorijskim činjenicama i nekadašnjim mapama, BEZ ikakvih pretenzija.
  Neki tabloidi su taj momenat jedva dočekali da napišu nešto negativno o Mađarskoj, a za one koji ne razumeju o čemu se ovde u stvari radi.
  Kao kada bi se kod nas potegla priča u školama na časovima istorije o proboju solunskog fronta, o tome kako su tada srpski vojnici bili „čak“ na Krfu, grčkom ostrvu, a izostavljajući podatak da su se oni tamo oporavljali od teških borbi i da je tamo bilo puno ranjenika.
  I onda te mediji tih okolnih država već na samu reč „Solun“ napadnu da imaš neke ozbiljne teritorijalne pretenzije prema Grčkoj i Solun.
  To su gluposti, većina zna da to ništa nema veze sa vezom.

  Tema ove vesti su prave finansije za izgradnju brze pruge, a koju ćemo verovatno saznati malo sutra.

 16. Predrag kaže:

  Auu, kakvo gnezdo ustaštva i hortijevih sledbenika je ova Subotica zaista. Šta vas briga što sam ja došao iz okoline Bujanovca? Jel ne sme to Srbin da dođe u Suboticu? Pa zar je to zabranjena teritorija za Srbe ili šta? Znači samo ustaše i hortijevi mogu da žive ovde? Vojvodina je srpska zemlja isto kao što su srpske zemlje praktično sve od Vardara pa do Triglava, sve te Republike su izgrađene od srpskog naroda i na srpskim žrtvama! Možda samo Slovenija ne spada, ali i to je pitanje koliko zaista ne spada? Nerviranje pred spavanje nevalja, ali na ove provokacije lokalnih ustašoidno-hortijevih antisrpskih elemenata po Subotici mora da se odgovori u svakom momentu dok situacija ne sekalira! Mađari imaju veća prava na vekovne teritorije Srbije nego Srbi? Nečuvene izjave koje mogu samo produbiti jaz između Srba i pridošlica u Subotici.

 17. Pera kaže:

  @Predrag

  Srbi su nepoželjni u komunističkoj anacionalnoj ateističkoj SR Srbiji sa obe pokrajine i u ostalim republikama/državama u „eks“ Jugoslaviji, Regionu, Zapadnom Balkanu. Ne veruj mnogo „Srbima“, izdajnicima. Izdali su te na Kosmetu, izdaće te ponovo.

 18. Pera kaže:

  Veoma je aktivna agitpropaganda koja manipuliše javnošću, relativizuje stvari, guši istinu, zataškava planove, izvrće činjenice, ućutkuje one koji znaju šta, kako i kada rade. Tačno je, nažalost, da „grad“ (koji to nije jer pogledajte ga sami) trajno počiva na netrpeljivosti i mržnji prema pravoslavnim hrišćanima. Tačno je i da im u njemu trajno nema mesta. Tačno je i da mu je više stalo do samonestanka nego opstanka i razvoja jer mržnja ne stvara, ona uništava. I druge i sebe. Ko se drži „Srba“ najebao je, dokaz su teritorije gde ih više nema, čak ni u tragovima jer su izbrisani. Srba je sve manje, Srbija je sve manja. Ubijaju ih, ne samo figurativno, „Srbi“ internacionalisti. Ko to shvati spasen je.

 19. Croat kaže:

  Ako stavimo na stranu sve mutne stvari , zvuci mi sjajno da sednem u voz i za dva sata sam u centru Budimpeste!

 20. Zorica kaže:

  Croat
  Potpuno si u pravu cim to naprave ako naprave nadam se da hoce,prvi voz kad krene za pestu zaboravicemo da su ugovori bili tajni ili kad krene za BG nece na zanimati ko je kome dao uze ili bilo sta bitno je dva sata pesta BG kazu sat i po i to je to,,,

 21. Nedotepan kaže:

  @bac Vranje – znam (pretpostavljam) da ti lakše ulazi u d..e nego u glavu i da je u pitanju i animozitet koji gajiš prema svemu što je srpsko, ali pokušaj da shvatiš uprkos svojih ograničenih mozgovnih kapaciteta, ovo ti više neću ponavljati, jer ako si ti budala i neznalica, bar toliko budi kulturan da ne širiš svoj virus neznanja i mržnje na druge. Dakle, probaj da razumeš, MAĐARSKA je stvorena posle Prvog svetskog rata, i nije vladala ovim prostorima „više od milenijuma“. Postojala je UGARSKA koja je nastala na prostorima posle propasti Velikomoravske kneževine, 8-10.vek, koju su činili Sloveni. Ta Ugarska PROPALA JE 1527. na Mohaču a definitivno 1542. kada su TURCI zauzeli Budim i vladali sve do 1686-88. do posle propasti kod Beča. Onda je zavladala AUSTRIJA i to što ti zoveš „Mađarska“ bila je i ovde AUSTRIJA čiji deo je bila i teritorija nekadašnje Ugarske. Tako je bilo sve do 1867. kada je stvorena dvojna carevina zvana AUSTROUGARSKA, pod krunom AUSTRIJSKOG CARA, nikakvog ugarskog ili mađarskog. Džaba su ga zvali Ferenc Joška kada je on bio Franc Jozef. U toj Austrougarskoj, u delu koji je bio Ugarska, 1867. živelo je 11% Mađara od ukupnog broja stanovnika, a krajem 19. veka već oko 90%. Kako? Pa lepo, pošto je svaki Jovan upisivan kao Janoš a svaki stanovnik Ugarske proglašavan automatski za Ugara-Mađara. Onda je Austrougarska propala i stvorena je država MAĐARSKA, prvi put u istoriji, bez teritorija koje joj inače nisu pripadale, mislim Ugarskoj, baš zbog procentualne zastupljenosti Mađara – vidi popis pre Prvog svetskog rata da je u Subotici živelo tri četvrtine nemađarskog, slovenskog življa. Zato je Vojvodina ušla u Srbiju pa u Kraljevinu SHS. Prvi i jedini put MAĐARSKA je ovde vladala od 1941. do 1944., ako to računaš kao „državu“. Dakle, manje od 4 godine. Prema tome, sam izračunaj od tog tvog „milenijuma“ tobožnje „mađarske vladavine“ koliko zapravo ostaje? Pogotovo nikakva „Velika Mađarska“ nikada nije postojala, sada što je Ugarska od 1867. pod okriljem Austrougarske širila svoj uticaj, mađarizovala i računala da joj te (tuđe) teritorije pripadaju i crtala karte, to je druga priča. Znam da je teško prihvatiti činjenice, ali pokušaj(te) bar jednom!

 22. avet kaže:

  @Croat @Zorica
  Hmm, ne bi bilo loše, ako bude dobro podešen red vožnje.
  Ujutro sedneš na voz, u Budimpešti si za 2 sata, razgledanje grada do uveče i istog dana si kod kuće već do 22:00.
  Zvuči privlačno.
  Sve u iednom danu.

 23. Ej, čoveče kaže:

  @Nedotepan
  Ajde, guglaj ti jos malo tu Wikipediju, ali onu pravu, nije ti dobra teorija.
  Smesan si sa tvojom teorijom da je Madjarska prvi put ovde vladala od 1941-1944.
  Raspali malo jednu dobru setnju po subotickim grobljima, pogledaj najstarije grobove, imena na njima i datume.
  Sve ce ti onda biti jasno.
  Samo ne znam ko je gradio neke po nekoliko stotina stare katolicke crkve i za koga?

 24. Pera kaže:

  @Nedotepan

  Ko se bavi prošlošću ne vidi budućnost. Srbi, pa i oni komunistički koji jedino smeju da postoje, u budućnosti su prošlost, u njoj ih nema. Od većine postaše manjina koja će preći u ništavilo. Budućnost je jedino što se računa, sadašnjost je već prošlost. Gde ćete biti uskoro vi „građani“ „grada“? Zinite da vam napišem!

 25. sasa kaže:

  @Željezničar
  Upravo o tome o čemu ti govoriš je i reč. EU da kredite za saobraćajnu infrastrukturu i uslovi vas time da poslove moraju raditi njihove firme i tako se novac vrati njima uvećan za bankarske kamate. Ne treba biti puno pametan pa smisliti tako nešto. Prvi put kad to uradi neko drugi, ali pod povoljnijim uslovima, oni dignu čitavu halabuku pozivajući se na nekakvu zajedničku spoljnu politiku koju mi moramo pratiti (mada nismo još u EU) kako bi nas sutra (a u stvari malo sutra) primili u članstvo.
  Što se tiče domaćih firmi (ovde ne mislim samo na subotičke) oni su svoj nekvalitet, sporost dokazali decenijama unazad. Nema više onih giganata što su radili velike projekte po celom svetu, pa i kod nas. Tehnologija, mehanizacija, inženjering koji je danas poznat u celom svetu i po čemu smo nekada mi bili prepoznatljivi, za nas su nepoznanica.

 26. Lelemud kaže:

  Sta mislite što se jarani viđaju svakih mesec dana?!

 27. sasa kaže:

  @croat
  Istorijski i Lika, Banija i Kordun su bile srpske zemlje pa su ih tvoji uz pomoć belosvetskih hoštaplera oteli od Srba, zato bolje ućuti i ne deli lekcije drugima. Da nije bilo pomoći sa Zapada ti krajevi bi i dan danas bili srpski i nikada ne bi potpali pod suverenitet „lijepe tvoje“. Izborili bi se mi i za njih i za Kosmet da nije bilo mešanja sa strane, kako političkog tako i vojnog. Nikada se šahovnica ne bi vijorila u Kninu niti crni orlovi u Prizrenu staroj srpskoj prestonici. Zato me tvoje javno priznavanje Kosmeta kao srpskog, ali tajno seirenje zbog toga što to više nije, uopšte ne interesuje. Zadrži svoja mišljenja o Srbima i Srbiji za sebe i svoje istomišljenike.

 28. sasa kaže:

  @Ej, čoveče
  Kada smo kod crkava pogledaj malo koja je starija da li Crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg ili Franjevački samostan. Inače po svim popisima do kraja 18. veka slovensko stanovništvo je bilo najbrojnije u Subotici.

 29. croat kaže:

  Avet
  A znas sta je jos bolje, iz Bp ima cesto voz do Beca, pa kad bi jos i to usaglasili pa bi cak mozda i izlet u Becu bio moguc! Ne kazem moze se to i kolima, al neizvesnost cekanja na granici, guzva na putevima, pa se smoris vozeci pa nemas gde da parkiras , skupo il ko kod onih deb..a u Bp mozes platiti samo kovanicam (zadnji put sam ko idiot naokolo pokusavao razmeniti papirnu novcanicu u sitninu da platim parking! Sednes u voz, ponesec knjigu il surfas na netu, stignes u centar, pravo na kaficu il dorucak (znam jedno sjajno mesto u Bp za dorucak!) A uvece crknut uvalis se u sediste i dremuckas do kuce! U mojim mislima pruga je vec gotova i putujemo! 😀

 30. Bunjevac kaže:

  Lika,Banija i Kordun nikad nisu bili srpski.Tamo je bilo pravoslavnog stanovništva,ima i danas,ali ti pravoslavci nisu etnički Srbi nego potomci starog romanskog stanovništva koje je primilo pravoslavlje i slavenski jezik.Oni etnički nemaju ništa sa Srbima kao narodom.Njihova pravoslavna crkva je do 1920.bila pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije,a tek ukazom masona kralja Aleksandra potpadaju pod jurisdikciju Srpske pravoslavne crkve.

 31. Zeljeznicar kaže:

  @ sasa

  Ako Madjarska vlada nema nikakvih problema da ispruzi ruku i primi novac iz EU fondova onda ne bi trebala ni ti da ima problema sa angazovanjem EU firmi za radove na saobracajnoj infrasrukturi. Ona je to cak i u obavezi. EU clanstvo donosi ne samo privilegije nego i obaveze. Kina ne daje povoljne, uslove nego je jeftina van konkurencije, zahvaljujuci bestijalnoj eksploataciji vlastitog stanovnistva odnosno pokusaju stvaranja, i to po svaku cenu, ekonomsko trzisnog mostobrana u Evropu i njeno bogato trziste, preko ekonomski siromasnih, i tehnoloski retardiranih, i obrazovno deficitarnih Istocnoevropskih zemalja. Sasvim je logicno i normalno da EU to ne dozvoljava. Da je to tako najbolje zna Srpska spoljna politika koja decji naivno pokusava da se docepa novca iz EU fondova ucenjujuci je surovanjem sa Kinom I Rusijom. Ko pokusava da sedi na dve stolice obicno tresne straznjicom o ledinu.

 32. Fran Marić kaže:

  Subotica jeste bila na raskrižju mnogih Država i Kraljevina, ali srbijanska NIKAD nije bila! Niti je to čak ni danas, nit će bit ikada!

 33. Istorija kaže:

  @ Predrag

 34. pista kaže:

  Ej ljudi nemojte talasati… nema nista od obnove te pruge…

OSTAVITE KOMENTAR