Takse će nam uzimati triput manje para

Građani, kojima zatrebaju usluge katastra, od danas, 9. januara, izdvajaće manje novca nego do sada jer stupa na snagu novi pravilnik o sniženim taksama.

To znači da će 14 usluga službe za katastar nepokretnosti pojeftiniti, a uvode se i nove usluge – upis objekata sa zajedničkom svojinom supružnika, upis prava u korist osoba sa invaliditetom…

novac_450x450

– Ove novine su dobre – kaže pravni stručnjak dr Ranko Keča. – Pomoći će da se zbog nižih troškova smanji razlika između realnog stanja na terenu i pravnog stanja, koje je upisano u katastru. Što se tiče novine vezane za upis objekata oba supružnika, to će doprineti većoj pravnoj sigurnosti za oba vlasnika.

Od 25 do 50 odsto snižene su takse za spajanje i deobu parcela, kao i izgradnju ili dogradnju objekata. Niža je i taksa koja se plaća na ugovor o doživotnom izdržavanju i sada će iznositi 3.000 dinara, što je upola jeftinije nego do sada. Biće znatno jeftinija i taksa za upis supružnika kao zajedničkih vlasnika nepokretnosti. Naime, supružnici su i do sada mogli da se upišu kao zajednički vlasnici nepokretnosti, ali nisu bili označeni kao posebna kategorija krisnika i ovu usugu plaćali su 9.800 dinara, a sada će to moći da urade po najnižoj taksi od 300 dinara.

U Srbiji su vlasnici nepokretnosti uglavnom muškarci, o čemu svedoči i to što je na njih upisano čak 61 odsto nepokrente imovine, dok je na lepši pol upisano svega 39 odsto nepokretnosti. Uz nižu taksu žene će dobiti ravnopravniji tretman. Imovina koji supružnici steknu u braku smatra se zajedničkom, međutim onaj ko je upisan kao vlasnik imao je više mogućnosti kod raspolaganja. Ukoliko su oba supružnika upisana i kao vlasnici onda o raspolaganju moraju odlučivati saglasno, odnosno ne može više samo jedan supružnik da donese odluku o prodaji stana, kuće, parcele. Isto važi i za prilikom iznajmljivanja. Suvlasnički odnos sprečava da, zbog neodgovornog ponašanja jednog od supružnika, jedan od njih ostane bez svog dela imovine ili da mora da je potražuje sudskim putem.

Maja Radović iz Republičkog geodetskog zavoda kaže da je to bolje i za kupca u sličaju prodaje jer će biti tačno informisan o tome ko poseduje pravo na nepokretnosti.

Ove novine podržala je i Svetska banka. U ovoj finansijskoj instituciji smatraju da će se na taj način povećati broj žena koje imaju zvanično upisanu imovinu u katastar, a to će, pak, biti doprinos rodnoj ravnopravnosti.

 

DnevnikKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR