„Teatar u pelenama“ osvojio mališane širom sveta

Zbog preventivnih mera protiv koronavirusa, Dečje pozorište u Subotici još uvek ne može da primi malenu publiku i prikaže joj predstavu na svojoj sceni. Ali, zato je pozvalo u pomoć internet i uspelo da dela namenjena deci pošalje – njihovoj kući.

Branislav Trifković, glumac Dečjeg pozorišta u Subotici, u liku lutka Brane, uputio je deci posredstvom interneta brojne pitalice, a odgovore na njih dobio je od mališana iz celog sveta.

Pitanja su mu „pozajmile“ Dragana Dženopoljac i Danijela Rodić, autorke knjige „Logopedove pitalice za pričalice“, a on je od toga napravio veoma gledanu onlajn predstavu.

„Pre dvadesetak godina imali smo radionicu kratkometražnog dokumentarnog filma koju je vodio Želimir Žilnik. Tada sam se „zarazio virusom“ koji se zove snimanje i pravljenje filmova, a od njega se nikada nisam „izlečio“. Tome sam dodao svoju lutkarsku profesiju kojom se bavim 20 godina. Tako je nastala ova predstava“, kaže Trifković koji je, za potrebe ove predstave, bio i reditelj, snimatelj i montažer.

Snimke za onlajn predstavu najpre mu je slala koleginica Danka Balać koja je snimala odgovore na pitalice njenih petoro dece. Pored nje, koja je njegova „dopisnica“ sa salaša na Kelebiji, odgovori na „Logopedove pitalice za pričalice“ stigli su mu od dece iz Francuske, Holandije, Nemačke, Bugarske, Engleske, Norveške, Kanade, Australije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, i to na srpskom i jeziku zemlje u kojoj žive.

„Upravo mi je prijateljica iz Sjedinjenih Američkih Država javila da oni tamo imaju volontersku organizaciju koja našu decu uči srpskom jeziku i da će ovu našu predstavu koristiti u nastavi“, ističe Trifković kako se „dobar glas“ iz Subotice raširio svetom.

Do sada je nastalo već sedam epizoda predstave u čijem stvaranju, i kao glumci i kao publika, učestvuju mališani iz celog sveta, a emituju se na sajtu Dečjeg pozorišta u Subotici.

„Teatar u pelenama“ namenjen je podsticaju razvoja jezika kod najmlađih, a stvaranje predstave na ovaj način pokazalo je da, tako gde ima volje, postoji i rešenje za probleme te da mašta – može svašta.

 

RTVKOMENTARI

  1. Sanja kaže:

    Bravo!

OSTAVITE KOMENTAR