Tri stabla gelegunje prodrmala javno mnjenje

Tri posečena stabla gelegunje u naselju Mali Bajmok danima su bila tema i društvenih mreža i zajapurenih statusa, a potresi u javnosti koje su izazvala tri stradala drveta dovešće, po svemu sudeći, i do promene gradske odluke.

Gelegunje možda ne bi privukle toliko pažnje da nisu posečene upravo ispred pekare, čiji jedinstveni način pripreme pite nije nekoliko dana ranije, posredstvom lokalnog sajta, pogledao svaki deseti Subotičanin.

Pošto je na jednom odsečenom deblu osvanula i ploča, koja ga je pretvorila u zgodan sto ispred pekare, javno mnjenje se gotovo ujedinilo u stavu da su prava zdrava stabla posečena da bi privatnik imao baštu ili možda čak i parking ispred pekare. Ogorčenost zbog uništavanja zelenila stigla je dotle da je na fejsbuk stranici pekare njen vlasnik dobio i ozbiljne pretnje.

stabla

foto: A. Isakov

Ono što su ljutiti građani prevideli jeste to da su prva dva stabla posečena još pre dve godine, ili čitavu godinu i po pre nego što je otvorena pekara. Ono što se nezvanično može čuti jeste da su nadležni posumnjali da neko truje ova stabla jer nije bilo vidljivih razloga njihovog biološkog propadanja.

Dejan Petrić, rukovodilac službe zelenila u JP „Čistoća i zelenilo” koja je posekla gelegunje, kaže za „Politiku” da je primećeno sušenje stabala zbog čega su uklonjena, kao i da su pratili treće drvo. Pošto dve godine nije zazelenelo i njega su uklonili. „Mi godišnje uklonimo između 30 i 50 stabala, iz različitih razloga, a u programu poslovanja imamo predviđenih tri miliona dinara za sadnju zelenila, koja se obavlja uglavnom u jesen. Da li radimo u skladu sa programom poslovanja kontroliše i nadzor koji postavlja osnivač, odnosno grad”, objašnjava Petrić.

Osetljivost javnosti na uklonjena stabla razumljiva je s obzirom na to da gotovo kada god krenu da se kopaju temelji neke nove građevine, strada zelenilo. Tako je pre dve godine zbog gradnje tržnog centra „Šopi” stradalo šest jablanova, zbog preuređenja pumpi NIS-a u centru grada takođe je uklonjeno nekoliko višedecenijskih stabala, privatni graditelj u centru grada u Ulici Petefi Šandora sada je, nakon što je već podigao zgradu, uklonio dva drveta. Zoran Ćopić, rukovodilac Službe za građevinarstvo, objašnjava da kod pribavljanja građevinske dozvole ne ulaze u to koje konkretno zelene površine će investitor očuvati, već daju indeks izgrađenosti i indeks zelenila. Ipak, ukoliko se uklanja zelenilo na javnom prostoru, koje održava grad, tada je potrebna saglasnost gradskih službi.

Vesna Hajnal, sekretar Sekretarijata za inspekcijsko-nadzorne poslove, kaže da su gelegunje u Malom Bajmoku neposredan povod što grad razmišlja da promeni dosadašnju praksu da sam inspektor daje saglasnost na vađenje stabala koja su u programu održavanja, i da ustanovi komisiju koja će davati mišljenje.

Hajnal kaže da su nadležnosti o staranju o gradskom zelenilu složena tema, te da se osim aktuelne normative, tu ukrštaju i pravila koja su važila u prethodnom periodu, ali i stihija u privatnoj inicijativi i želji građana da ispred svojih objekata sade na javnoj površini.

Ipak, ono što se tiče navedenih slučajeva jeste da investitor, naročito ako radi na svojoj parceli kao što je bio slučaj kod NIS-a, ima pravo da izvadi stabla. U slučaju da su izvađena stabla na javnim površinama koje održava grad, investitor će to morati da nadoknadi.

Međutim, poznavaoci ove oblasti nezvanično kažu da se tu postavlja niz pitanja: zašto nakon dobijanja upotrebne dozvole niko više ne kontroliše da li se i dalje poštuje „sudbina” zelenila, da li su stabla naknadno povađena (kao u slučaju iz Malog Bajmoka), i, ako ne može da se nadoknadi posečeno stablo, koliku bi odštetu grad trebao da dobije od nesavesnog graditelja.

izvor: POLITIKAKOMENTARI

 1. Đuro kaže:

  Tako su i na Paliću posekli nekoliko desetina stabala u velikom parku i u Zelengorskoj pa nikom ništa…

 2. Afet kaže:

  Kaznitivlasnika i kraj sta se pravi te ludi

 3. Mercedes kaže:

  Sva zasadjena stabla su, zna se, pluca grada.
  No, sad vise ne vazi ona parola sto smo jos u skoli ucili ,,gde god vidis zgodno mesto, ti drvo posadi,, a, sto je veoma potrebno u ovoj eri kola i necistog vazduha. Na mesta posecenih stabala, retko, veoma retko, nazalost, posadi se novo drvo.

 4. ROSA kaže:

  Drveće treba saditi i negovati, ali takvo drveće koje je primereno da raste u gradu i koje ne uništava trotoare i ne ruši krovove! Ove gelegunje, su najgore moguće drveće koje raste po gradu. Treba ga zameniti nekim prikladnijim i pitomijim koje je moguće držati pod kontrolom i lepo oblikovati.

 5. weng chun kaže:

  Tako i na palicu rade niko ne sadi??

 6. Anonimni kaže:

  Ta stabla su namerno postepeno unistavana, bas samo ta tri se osuila od mnogih na somboeskom putu i okolini, kojima i dan danas hvala bogu nista ne fali. Znaci neko je pomogao da se osuse, a to je stvar za istrazne ogane, samo sto oni nisu zainteresovani ni za vece predmete unistavanje i pljacke drzavne imovine.

 7. Lenin kaže:

  Gelegunja je fain kalorična kao ograv,čak i od graba je bolji.Neko je dobro prošao,osim ako se prodali,a pare stavili u gradsku kasu.Jeli?

 8. Megille kaže:

  Kakve nebuloze oko dva izvađena drveta gelegunje u gradu ? Već godinama seku i kradu se stabla iz vetrozaštitnog pojasa sa severne strane subotičke šume.Šumu su do te mere uništili da umesto šume postala je stepska šikara. Posekli i ukrali stoletne ‘pustinjske’ četinare koje su još austrijanci sadili da bi zaštitili novooformljeni grad Mariatheresienstadt od nanosa peska. Samo krajem prošle i početkom ove godine privatnim kamionima i osobnim automobilima sekli su preostali deo šume razna znan i neznana privatna lica. Normalno ni u ovom slučaju niko od nadležnih službi nije reagirao. A kako vele smanjen je kriminal u gradu…a možda ova pojava nije ni kriminal ? Možda je ‘viši interes’ kako vole da govore političari. Ta stoletna šuma nije smetala ,ni za vreme Austrougarske ,ni za vreme jugo kraljevine ,pa ni za vreme titoizma ,čak ni mađari nisu dirali za vreme drugog svetskog rata-naprotiv čuvali su .a za krađu lopov je još dobio i ‘olovo’ kao naknadu…

 9. ROSA kaže:

  @Megile, bravo na komentaru! To se kaže, ne vide od drveta šumu!

OSTAVITE KOMENTAR