Uskoro novo lice jedne subotičke fasade

Dolaze bolji dani za kuću na broju 5 u ulici Dimitrija Tucovića. Počelo je postavljanje skela i pripreme za sređivanje njene fasade koja decenijama nije videla molersku četku i svežu farbu.

Ostale stare zgrade na toj strani ulice imaju obnovljene fasade iako je ova najstarija. Još 1873. godine molbu za gradnju podneo je vlasnik parcele Marko Batić a projekat izradio Janoš Molcer. Komisija za ulepšavanje grada uslovila je tada da kuća mora biti visoka 9,5 metara. Sve susedne jednospratnice koje su izgrađene kasnije, bile su više od Batićeve zgrade, kao da su se vlasnici tako takmičili u isticanju društvenog statusa.

Fasada ove kuće nije onakva kako je izgledala u vreme izgradnje. Modernizovana je najverovatnije oko 1912. godine kada je dobila skromnu dekoraciju u stilu secesije koja je tada bila trend. Starost građevine odaje drveno stepenište koje je možda poslednje u gradu.

 KOMENTARI

 1. CroatianBunjevac kaže:

  Konacno!

 2. Davor kaže:

  Dobro su se sitili

 3. SrbinSuboticanic kaže:

  Daj boze da ih bude što više u narednim godinama

 4. Demokracija kaže:

  Bravo. Sad će se javljati hejteri, a što na ovom objektu, što ne na onom.. …Svi smo postali sve-u jednoj osobi i moler i arhitekta i psiholog i političar…

 5. Estetika prostora i senzibilitet za vlastitu okolinu kaže:

  @ Demokracija

  Svi smo mi postali samo ljudi sa svojim emocijama i licnim dozivljajem svega oko nas, bilo da je u pitanju boja, oblik, rec, zvuk ili vazduh i voda. Nije svakome potrebna univezitetska diploma da bi razlikovao uredno od zapustenog ili cisto od prljavog. Mnogima je dovoljno samo ono malo vaspitanja koje su dobili od roditelja da bi razlikovali lepo od ruznog ili dobro od loseg.

 6. Fanky kaže:

  Samo da zna…Novu fasadu placaju vlasnici,grad nema udela u tome.

OSTAVITE KOMENTAR